Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ismerjük meg önmagunkat

Habár működése sokban hasonlít egy bonyolult szerkezethez, agyunk mégsem egy mindig, minden pillanatban tökéletesen és hiba nélkül teljesítő gépezet: megvannak a maga csúcspontjai, amikor a leghatékonyabban dolgozik, ahogy bizony hullámvölgyei is akadnak, érdemes tehát kitapasztalnunk, a saját esetünkben ezek a nap melyik szakaszára esnek, különös tekintettel a produktív időszakokra. Hogy mennyire vesszük figyelembe agyunk működésnek ritmusát és ki tudjuk-e használni a nagy fordulatszámú periódusokat, az nagyban meghatározza a munkában nyújtott teljesítményünket -  lássuk tehát a legfontosabb tudnivalókat!

A kortizol, mint hatékonyságnövelő

Egy japán munkavállalók közreműködésével végzett kutatás bebizonyította, hogy a stresszel járó feladatokat jóval eredményesebben tudjuk elvégezni néhány órával ébredés után, mint a munkaidő végén. Ennek oka, hogy a nap indulásakor magasabb szervezetünkben a kortizol szintje: ezt a hormont stresszhormonnak is nevezik, mivel segít abban, hogy az elénk kerülő problémára tudjunk koncentrálni. Gyakorlatilag egy túlélőgépezetté változtatja a testünket, és megemelkedett szintje esetén nem pánikba esünk, amikor egy stresszhelyzetben találjuk magunkat, hanem képessé válunk arra, hogy higgadtan elemezzük a szituációt és annak megoldására fókuszáljunk.  És még ennél is többet tud, hiszen helyreállítja szervezetünk kémiai egyensúlyát is egy stresszes esemény után.

Összhangban önmagunkkal - munka, bioritmus, aktivitás

Azonban az sem jó, ha ebből a stresszhormonból túl sokat termel az agyunk. A nap indulásakor azért nagyobb a mennyisége szervezetünkben, hogy felkészítse azt a nap feladatira. Szintje azonban fokozatosan csökken, és ha újabb problémák elé kerülünk, újratermelődik. Mivel az idegeskedés és a hajszolt életmód folyamatosan kortizoltermelésre készteti a testünket, egy idő után előfordulhat, hogy nem tudunk elegendő mennyiséget előállítani belőle, így ez olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, vagy a depresszió.

Igazítsuk feladatainkat a saját kémiánkhoz

Cristina Escribano Barreno, a madridi Complutense Egyetem pszichológusa szerint az olyan közmondások, mint az „Aki korán kel, aranyat lel!” is világossá teszik, hogy a munkavégzés hangsúlyát hagyományosan reggelre, vagyis ébredés utánra tesszük, így azokat a feladatokat kellene prioritásként kezelni a munkaidőnk elején, amelyek fokozott stresszel járnak. Mivel testünk röviddel az ébredés után készenléti állapotba kapcsol, a legjobb, ha addig hozzuk ki a legtöbbet belőle, amíg megvan ez a kémiai előnyünk. A legfontosabb, hogy ezekre a hatékony időszakokra időzítsük a bonyolultabb teendőink elvégzését, és eközben a lehető legjobban szigeteljük el magunkat minden külső zavaró tényezőtől.

Mindezt azonban csak akkor tudjuk megvalósítani, ha saját cirkadián ritmusunkkal egybeesik a pihenéssel töltött időnk. Ha nem magunktól, hanem külső kényszer hatására, ébresztőórára ébredünk, és ilyenkor nem kipattanunk az ágyból, hanem alig találunk el a kávéfőzőig, akkor valószínűleg a munkánk által megkívánt napi ritmus nem esik egybe saját biológiai óránk működésével.

Pályamódosítás

Bagoly vagy pacsirta?

Az elsődleges feladatunk a hatékonyság érdekében tehát az, hogy kiderítsük: mi inkább reggeli, azaz pacsirta, vagy inkább esti, azaz bagoly típusú emberek vagyunk-e. Ha erre megvan a válasz, már célzottabban tudunk állást keresni, hiszen tudni fogjuk, testünk működésével mennyire van összhangban az adott munkahelyen elvárt rendelkezésre állás és időbeosztás. Pacsirta típusú emberként, nem fogjuk jól érezni magunkat olyan helyen, ahol sokszor kell késő délutánig, vagy estig túlórázni, míg a bagolyként ezt kifejezetten élvezhetjük, sőt ha az utóbbi csoportba tartozunk, számunkra a leghatékonyabb időszak akkorra eshet, amikor mások már alszanak.

Több ezer nyitott pozíció között válogathatunk aktuálisan, amelyek között biztosan megtaláljuk a számunkra minden tekintetben legideálisabbat. Keressünk egyéni prioritásaink szerint, és akár hírlevélre, vagy Facebook értesítésre is feliratkozhatunk annak érdekében, hogy időben tájékozódjunk a nekünk megfelelő munkákról. Az álomállásunk közelebb van, mint gondolnánk!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkarend, bioritmus, aktivitás, hatékonyság