Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Profession.hu: Mit jelent és mit értünk a vállalati egészségmenedzsment fogalma alatt?

Dr. Babai László: A vállalati egészségmenedzsment célja és lényege a munkavállalók egészségének megőrzése, betegségének, megbetegedésének, sérülésének megelőzése. A vállalati egészségmenedzsment alapja az egészségügyi ellátás, azon belül is a munka-alkalmassági felmérés-vizsgálat, a munkakörnyezet egészségkockázatainak felmérése, a foglalkozási ártalmak, betegségek elkerülése, kiszűrése és kezelésének menedzselése.

Profession.hu: Mi a jelentősége az egészségmenedzsmentnek?

Dr. Babai László: A vállalati egészségmenedzsment igyekszik választ adni az említett problémákra is, amellett, hogy megoldást kínál az egészségkárosodás megelőzésére, az időbeni felismerésére és a gyógyításra is.

Profession.hu: Milyen környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal szembesülünk a mai világban?

Dr. Babai László: A mai világban az irodai, számítógépes, önálló döntéshozatali környezet felülreprezentáltsága a munka piacán olyan foglalkozási ártalmakat hozott felszínre, amik 50 évvel ezelőtt nem voltak ennyire meghatározóak. Például a stressz manapság sok betegség forrása, de az állandó számítógép előtt ülés is igen ártalmas. A káros hatásoknak köszönhetően csökken a fizikai aktivitás, fokozódik a szellemi terheltség és hamar kialakulhat a rendszertelen életvitel.

Az említett krízis faktoroknak olyan egészségkárosodás és betegség terjedéséhez is köze van, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a derékfájdalom, a daganatos megbetegedések, depresszió vagy a kiégés. Ráadásul az egészségtelen magatartási minták nem csak a munkahelyre jellemzőek, hanem általánosságban jelen vannak a modern ember mindennapi életvitelében, tehát a magánéletben is.

  Öröm a munka, ha figyelnek a dolgozóra  

Profession.hu: Milyen jótékony hatású eszközökkel élhetnek a vállalatok a munkavállalók egészségmegőrzése érdekében?

Dr. Babai László: Például a leghatékonyabb megoldások a menedzserszűrések, az életmód felmérések, a munkahelyi masszázs, az egészséges munkahelyi táplálkozás (ide tartozhat akár a munkahelyi gyümölcsnap) vagy a mozgás lehetőség biztosítása. De az oktatások és az életmódképzések is jó irányok lehetnek.

Profession.hu: Mit jelent a munkavállalók szempontjából és mit jelent a munkáltatók szempontjából, ha a vállalati egészségmenedzsmentet a szervezetbe építik?

Dr. Babai László: A munkáltatók szempontjából: egészségesebb, jobb kedvű, termelékenyebb és motiválhatóbb csapat épül fel, illetve csökken a fluktuáció. Az időben kiszűrt betegség kezelése rövidebb időt vesz igénybe. Továbbá, kevesebbet van távol a munkavállaló a munkahelytől, rövidül az orvoshoz menetel, az otthoni lábadozás, és a kórházi tartózkodás időszaka. Az egészség megőrzésével a teljesítőképesség is magasabb szinten marad, így a munkavállaló hatékonyabb munkájával jobban hozzájárul a cég profitabilitásához. Továbbá a rendszeres egészségügyi vizsgálatokkal a vállalat folyamatos képet kaphat a nála dolgozó szakemberek aktuális állapotáról, így sikeresebb intézkedéseket hozhat a jólét-állapot megőrzésére, javítására és fejlesztésére.

A munkavállalók szempontjából: olyan egészségmegőrző, betegségmegelőző szolgáltatásokat kaphat, amelyeket önmagától nem venne igénybe. A vállalat segítheti dolgozóit, hogy a munka, a munkába járás és a család egységébe könnyebben bele tudja illeszteni a szűréseket, az egészségmegőrző, gyógyító mozgás és étkezési programokat, illetve információhoz jusson saját egészségi állapotával, az egészségének megőrzésének és a gyógyulás lehetőségeinek útjaival.

 

A cégek számára a vállalati egészségmenedzsment valójában egy jó eszköz, hogy megtartsák embereiket, hiszen a munkavállalók nagyon is értékelik, ha látják, hogy a menedzsment figyel rájuk, törődik velük, teszi hozzá dr. Babai László.

Vizsgáljuk meg, nézzünk utána, hogy milyen támogatást kapunk a vállalatoknál, cégeknél, vállalkozásoknál, s döntéseinket próbáljuk meg úgy meghozni, hogy számunkra a legjobbat kínáló megoldásokból válasszunk. Álláslehetőségeinkből is e szerint válogassunk. Egyszóval, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala