Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor úgy érezzük, elakadtunk a karrierünkben, vagy maguk alá temetnek a sokasodó teendők, és elveszítettük motivációnkat, olykor csak egy üres lapra, és egy óra szabadidőre van szükségünk, hogy kitisztuljon előttünk a kép. Természetesen vannak olyan súlyos helyzetek, amikor a továbblépésben karrier-tanácsadó tud segíteni, de a kisebb bukkanóknál némi objektivitás és önmagunkkal töltött idő is meghozhatja a megoldást. 

1. Személyes iránytű

Reiner Egger életmód- és karrier-tanácsadó szerint a tisztánlátás a haladás kulcsa. Gondoljuk át minél pontosabban, mit szeretnénk elérni: jegyezzük fel, hol tartunk most, és mi lenne az az álomállás, amiben igazán jól éreznénk magunkat; ha ennek a hivatásnak élnénk, milyenek lennének a mindennapjaink, és mindennek milyen hatása lenne az életünk további területeire. Tisztázzunk magunkban azt is, hogy mely erősségeink segíthetnek bennünket a fejlődésben, és hol vannak a gyenge pontjaink, amelyekre fokozottan figyelnünk kell. Játsszunk el a gondolattal, hogy már ott vagyunk, ahová épp készülünk. Mi az utolsó lépés, amit a célunk érdekében meg kell tennünk? És az azt megelőző? Haladjunk visszafelé az időben, és egyértelmű lesz számunkra, mivel is kell kezdenünk a folyamatot, sőt ismerni fogjuk a további menetrendet is.

Önmenedzsment 5 lépésben - munka, karrier, célkitűzés

2. Minden út Rómába vezet!

Az előttünk álló lehetőségek száma sokkal több, mint azt elsőre gondolnánk. Ha ugyanis ismerjük a célunkat és azt is tudjuk, mi mindent kell tennünk érte, érdemes ötletelnünk, hányféleképpen teljesíthetünk egy mérföldkövet: ha az álommunkánkhoz tudásunk bővítésére van szükségünk, de nincs módunk befizetni egy képzésre, keressünk egy olyan céget, ami azzal foglalkozik, amit szeretnénk megtanulni, és ajánljunk fel cserébe, hogy szabadidőnkben pl. adminisztratív feladatokat végeznénk számunkra. Amennyiben gazdagabb kapcsolati tőke segíthet célunk elérésében, kutassuk fel azokat a szakmai köröket, akik hozzánk hasonló érdeklődésűek, és kölcsönös támogatást nyújtva adhatunk hozzá egymás fejlődéséhez. Ne feledjük, ha az egyik megoldás nem működik, biztosan létezik több másik is!

3. Gyakorlat teszi a mestert

Amikor belekezdünk álmunk megvalósításába, még sok minden ismeretlen lesz az új területen, vagyis a hangsúly a gyakorláson van. Nem szabad feladnunk az első kudarcnál, hiszen minden negatív tapasztalat egy lecke is egyben. Jó, ha találunk egy példaképet számunkra, valakit, aki már azzal foglalkozik, úgy él, amire mi is vágyunk. Pillantsunk be a kulisszái mögé, kérjünk tőle iránymutatatást, őszinte véleményt. Az egyik legfontosabb tanácsa feltehetően az lesz, hogy mindig csak egy dologra, vagyis az előttünk álló lépésre koncentráljunk. Bár a folyamat így lassúnak tűnik, valójában ez sokkal hatékonyabb, mint egyszerre több kihívás között megosztani a figyelműnket.

4. Felelősen önmagunkért

Ha valami újra vágyunk, biztosan új szokásokat is kell kialakítanunk. Lehet, hogy minden nap el kell olvasnunk néhány szakmai cikket, vagy idegen nyelvű videók segítségével kell fejlesztenünk az angoltudásunkat, esetleg a közösségi oldalak működését kell alaposabban megismernünk. Bármi is a célunk, foglalkozzunk vele minden nap! Bár ez elsőre könnyűnek tűnik, mégis kevesen teszik meg, hiszen ki kell hozzá lépni a mindennapok teremtette komfortzónából, mi több, esetleg az esti pihenést, vagy épp a hétvégi szabadidőt kell feláldozni a fejlődés jegyében. Ha azonban mindezt azzal a tudattal tesszük, hogy biztosan nem veszíthetünk, nincs rossz döntés, vagy elfecsérelt idő, lendületünk töretlen marad.

5. Most van itt az idő!

Bár mindannyian tudjuk, hogy a halogatás a célok legnagyobb ellensége, az ismeretlen, amennyire érdekesnek gondoljuk, ugyanannyira vissza is tart bennünket. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy ismét találtunk egy kifogást, miért nem kezdünk bele a fejlődésbe, érdemes mérlegre tennünk a kitűzött célt, és az aktuális munkánkat. Elképzelhető, hogy nem is az önmagunk által fontosnak tartott irányt jelöltük ki magunk számára, hanem a környezetünk elvárását követnénk, esetleg elérhetetlennek érezzük az álomállást. Legyünk őszinték önmagunkkal, gyűjtsünk önbizalmat kisebb célok megvalósításával, aztán bátran induljunk el azon a bizonyos utunkon!

Kövessük a fentieket, garantáltan büszkék leszünk magunkra, ha már ma belevágunk! Nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, ha pedig CV nélkül pályáznánk, használjuk a MobilMunkát, ahol akár sms-ben vagy e-mailben is jelentkezhetünk a nekünk tetsző állásra.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, célkitűzés, megvalósítás