Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajz az álláskeresés legfontosabb dokumentuma: ettől függ, milyen első benyomást teszünk lehetséges munkáltatónkra, és hogy képesek vagyunk-e meggyőzni akár már néhány sorban is arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett munkakör betöltésére. Az elméletet valamennyi álláskereső ismeri, a gyakorlat azonban mégsem olyan magától értetődő, mint amilyennek tűnik. A világ körülöttünk és vele együtt a munkaerőpiac rendkívül sokat változott az elmúlt néhány évben, ami bizony a CV-írás mikéntjére is komoly hatással volt. Lássuk, mire kell figyelnünk, ha pályázatunkkal ki akarunk tűnni a jelentkezők közül: Patai Krisztina karrier coach útmutatása következik.

Hol vannak a jó CV-k?

A szakember szerint nem tudunk önéletrajzot írni, tisztelet persze a kevés kivételnek, akik képesek eltalálni a megfelelő arányokat, a formát és a tartalmat tekintve. „Nagyon sok, rossz minőségű CV-vel találkozom, százból talán négy-öt pályázaton akad meg a szemem. Tapasztalatom szerint ezek jellemzően karriertanácsadóval íródnak, vagy komoly utánajárás, átgondolás előzi meg a végeredményt, esetleg egy olyan pályázóról van szó, aki maga is a kiválasztás területén tevékenykedik, és látott már jó példákat maga előtt. A legtöbb önéletrajz elavult, és egyáltalán nem felel meg napjaink elvárásainak – ez az a tény, ami a legtöbb munkavállalót hátráltatja a sikeres elhelyezkedésben.

A CV-k leggyakoribb hibája a terjengős, részeletekbe menő, mégis keveset mondó megfogalmazás, és az unalmas, sablonos formátum. „A világ, az életritmusunk felgyorsult, más felületeken kommunikálunk, és egészen más tartalmakat fogyasztunk, mint akár csak öt-tíz évvel ezelőtt. Míg akkoriban nagy alakú, sokszor fekete-fehér újságok több oldalas cikkeiből tájékozódtunk, ma már online olvasunk, rövid, tagolt, színes szövegeket – és ez igaz az önéletrajra is, ami nem más, mint a szakmai pályafutásunkat összefoglaló tartalom. A három-négy oldalas, felsorolásokkal, klisészerű megfogalmazásokkal teletűzdelt fekete-fehér word dokumentum már egyáltalán nem vonzó és kellemes a szemnek. Mások a követelmények, ahogy a digitális szövegszerkesztés szabályai is megújultak, vagyis lényegre törő, informatív, egyedi kivitelezésű pályázatokra van szükség, ha célt akarunk érni” – emeli ki Patai Krisztina.

Amitől a légy is döglik

A lépést kevesen tartják, talán leginkább csak a pályakezdőkre igaz, hogy érdekli őket a CV-írás témája, azonban az oktatási intézményekben jellemzően ők is csak elavult információkhoz jutnak, pedig bőven van új a nap alatt. „Ha rákeresünk Marissa Mayer, a Yahoo vezér nevére, láthatjuk, hogy akár az ő önéletrajza is ráférhetne egyetlen, jól átlátható oldalra, ennél hosszabb, de akkor is maximum két oldalas CV csak több évtizedes tapasztalat esetén indokolt. Fontos a megfelelő betűméret és strukturáltság – amennyiben ezeket eltaláltuk, a klasszikus szerkesztés is hatásosan működhet. Ha egyedi, kreatív megoldásokat is viszünk az önéletrajzunkba, mint egy inforgrafika, diagram vagy skála, egy találó mottó, némi humorral fűszerezve, vagy egy nem megszokott, mégis professzionális szerkezetet választunk alapnak, még meggyőzőbb lehet a pályázatunk” – sorolja a lehetőségeket interjúalanyunk. 

Bármi mellett is döntünk, a lényeg, hogy testhezálló legyen számunkra! „Mindenki olyan formát, kivitelezést válasszon, amivel azonosulni tud. Aki szívesen készít infografikát, vagy használ piktogramokat, tegye, aki viszont úgy érzi, számára ez nem releváns, vagy a készségit nem ezek mentén tudja megmutatni, akkor ne erre helyezze a hangsúlyt. Lényeges, hogy mindenki össze tudja állítani a saját önéletrajzát, ezt ajánlott szem előtt tartanunk, ahogy azt is, hogy munkakörönként, szektoronként is eltérőek lehetnek a vonatkozó elvárások. A modernebb megoldások leginkább a fiatalabb generáció képviselőitől elvártak, egy negyvenes ügyvezető esetén egészen másra lesz kíváncsi a munkaadó, és ugyanez igaz egy könyvelő vagy egy marketinges olvasatában is. Míg az előbbitől akár idegenül is hathatnak a social médiára utaló ikonok, utóbbinál ezek abszolút alapnak tekintendők” – figyelmeztet Krisztina.

A külcsín persze önmagában még nem elég, hiszen mindig a tartalom teszi fel (vagy sem) a pontot az i-re. „Úgy gondolom, nem szükséges minden egyes álláshirdetésre új önéletrajzot írnunk. Jelöljünk ki két-három fő irányt, és ezekhez igazítsuk szakmai súlypontokat. Különösen fontos ezt megtennünk, ha olyan területen keresünk állást, ahol kevés a nyitott pozíció, de sok a jelentkező, mint a marketing, a HR, vagy a vezetői munkakörök, illetve ha valamilyen speciális szaktudást igénylő munkából valami másba szeretnénk átlépni. A tartalmat mindig a konkrét karriercéljaink jelölik ki, ami azonban alapszabály, hogy a megcélzott munkakör szempontjából releváns és objektív információkat emeljük ki a CV-nkben, mégpedig a lehető legtöbbet a lehető legrövidebben fogalmazva. Tehát például ha rendezvényekkel foglalkozunk, ne csak annyit írjunk, hogy rendezvényeket szervezünk, hanem jelöljük, évente hány és milyen típusú eseményről van szó” – tanácsolja a szakember, aki szerint sokszor az álláshirdetések pozíció-megnevezései is félrevezetőek lehetnek, ezért ajánlott tágítanunk a keresést, és olvasnunk a sorok között is.

A 0. lépés

Arról már korábban is írtunk, hogyan adhat hozzá a rólunk kialakuló képhez egy professzionális fotó, vagy milyen üzenetet hordoz ennek hiánya. „Ma már szinte minden élethelyzetünkről profin beállított képeket készítünk, mégis úgy látom, hogy az önéletrajzhoz tartozó profilfotóra a legtöbben sajnálják az időt, pénzt, energiát, pedig ennek a vizuális elemnek kiemelt jelentősége van napjainkban. Ambícióról, elköteleződésről, igényességről tanúskodhat a megléte, sőt talán meglepő módon arról is, hogy kinek mennyire fontos önmaga, és az, ahogy magát láttatja” – hangsúlyozza a coach.

Érdekes paradoxon, hogy miközben azzal kiemelten sokat foglalkozunk, hogy mennyit és hogyan dolgozzunk, arra már egyáltalán nem figyelünk, hogy önmagunkat definiáljuk, és megfogalmazzuk, kik is vagyunk, merre tartunk, pedig az önéletrajz pontosan ennek a lenyomata. „A CV-írás az önismeretből, önreflexióból táplálkozik: aki számára fontos a téma, és gyakorolja is, annak nagyjából az önéletrajza is rendben van, de sajnos a többségre nem ez a jellemző. Az énkép tisztázása végett akár szakemberrel, akár egyedül ajánlott megválaszolnunk magunknak, hogy mit képviselünk, mennyit érünk, és mit akarunk elérni, mert ezeket kell majd papírra is vetnünk” – teszi hozzá a fentiekhez Krisztina.

Kövessük a szakember tanácsait, és nézzünk új szemmel önéletrajzunkra. Frissítsük a tartalmat és a formát, majd töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. De ne álljunk meg itt, válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, önismeret, munka, karrier