Előző cikkünkben a miértekkel foglalkoztunk, és ebből világosan láthatóvá vált néhány alapinformáció. Ha már szert teszünk a stabil önbizalomra, olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, amilyeneket korábban elképzelni sem mertünk. Ám ehhez sokszor hosszú út vezet, és a legtöbb ember esetében fejleszteni kell a meglévő alapokat. Az önbizalom olyan sarokkő az életünkben, amelyen a személyes teljesítményünk és boldogulásunk alapszik. Először is tekintsünk át néhány alaptörvényt, melyek megértése közelebb visz célunkhoz!

A közvetett erőfeszítés törvénye: ez kimondja, hogy az eredmények annak köszönhetően jelennek meg az életünkben, ha valami más dolgon keresztül elérjük. Így például pusztán önbizalom után vágyakozva nem hull az ölünkbe ez a képesség. Ám ha mind magasabb célokat tűzünk ki magunk elé, és megvalósítjuk, közvetve szert teszünk erősebb önbizalomra is, és erőnk megsokszorozódik az előttünk álló további kihívásokkal szemben. Haladjunk lépésről lépésre!

A vonzás törvénye: a hasonló hasonlót vonz - elven működik. Vagyis azokat az embereket, gondolatokat, körülményeket és lehetőségeket vonzzuk be az életünkbe, amelyek összhangban állnak uralkodó gondolatainkkal. Ha elképzeléseink, céljaink homályosak, hasonlóan zavaros eredményeket érhetünk el.

Önbizalom gyorstalpaló: a céltudatosság ereje

Az összpontosítás törvénye: ennek a lényege, hogy bármilyen gondolatnál is időzünk el, az előbb-utóbb megjelenik a valóságban. Ez az oka annak is, amikor hétköznapi emberek rendkívüli eredményeket képesek elérni. Összpontosítják gondolataikat, rendíthetetlenül hisznek benne és csupán céljukra koncentrálnak. Nem halogatják teendőiket, nem szoronganak, nem terveznek újra.

A felcserélhetőség törvénye: agyunk egyszerre csak egy gondolatot képes táplálni, legyen az akár pozitív, akár negatív. És amire gondolunk, tudatalattink azt fogadja el parancsként. Tehát, ha még nem vagyunk elég járatosak a pozitív gondolkodásban, akkor amint elindul egy negatív gondolatunk, állítsuk le, és helyettesítsük egy építő megjegyzéssel.

Az érzelem törvénye: minden egyes döntésünk, gondolatunk, tettünk valamilyen érzelmen alapul. A skála egyik végén a félelem, a másik végén a vágyakozás áll. Minél erőteljesebben érzünk - vagyis minél közelebb vagyunk bármelyik szélső érzéshez - annál biztosabban az fog bekövetkezni.

Célkeresztben a sorsfordító döntések

A célok azért játszanak olyan jelentős szerepet az önbizalmunk megszilárdításában, mert egy-egy főbb életcél kitűzésével valamennyi szellemi törvényt munkára foghatjuk a saját érdekünkben. Nincsenek véletlenek - talán már mi is hangoztattuk ezt az aranyszabályt. Ez pontosan így van.

A céljaink világos irányt szabnak életünk alakulásának, és tudatosítják bennünk azt, hogy mi magunk vagyunk a felelősek sorsunkért. Senki és semmi más nem az. Éppen ezért tűzzük ki céljainkat és lépjünk egy magasabb életminőség útjára. Ne féltsük a komfortzónánkat, és ne aggódjunk a változás miatt. Erre van szükségünk. Bátran vágjunk bele, meg fogja érni!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4 jó tanács hozzá:

1. Egyértelműen határozzuk meg, hogy mit kívánunk megvalósítani, és milyen emberré szeretnénk válni!
2. Eltökélten haladjunk a célunk felé, rendíthetetlen hittel, hogy bármit képesek vagyunk véghezvinni!
3. Elkötelezetten tegyünk meg minden szükséges lépést, és legyünk készek megfizetni az elérni kívánt siker árát!
4. Eltántoríthatatlanul munkálkodjunk céljaink elérésén minden áldott nap, reggel, délután és éjjel, amíg valóra váltjuk őket!

Tehetünk egy próbát egy jól működő gyakorlati feladattal is!

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mihez kezdenénk, ha a mai napon megtudnánk, már csak fél évünk van hátra életünkből! Ha semmiféle korlát nem állna előttünk, hogyan töltenénk el az utolsó hat hónapot a földön? Vagy másképp fogalmazva: mi az, ami igazán fontos számunkra? Kivel töltenénk időnk nagy részét legszívesebben? Mit szeretnénk véghezvinni? Mit hagynánk hátra örökségként? Melyek azok a dolgok, amelyek igazán értelmet és célt adnak az életünknek?

TEENDŐK:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A mai napon határozzuk meg pontosan, hogy mire vágyunk az életben! Úgy tűzzük ki céljainkat, mintha semmilyen korlát nem állna előttünk!
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Készítsünk egy listát a legfontosabb 10 célunkról, amelyet a következő 12 hónapban el kívánunk érni!
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Célkitűzéseinket egyes szám első személyben, ellentmondást nem tűrően és egyértelműen fogalmazzuk meg.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Szabjunk határidőt minden egyes célkitűzéshez, sőt, ha szükséges, részhatáridőket is tűzzünk ki!
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Vegyük számba az egyes célok eléréséhez szükséges valamennyi teendőt, majd állítsuk a felsorolt tételeket fontossági és időrendi sorrendbe!
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Tekintsük át a listánkat, és tegyük fel magunknak a kérdést: "Ezek közül vajon melyik gyakorolná a legpozitívabb hatást az életemre?"
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Vegyük elő ezt az egyes számú célkitűzést, és írjuk fel egy új lap tetejére egyes szám első személyű, jelen idejű és egyértelmű megfogalmazásban! Majd soroljuk fel a megvalósításához szükséges teendőket, állítsuk őket tervszerű sorrendbe, és haladéktalanul lássunk hozzá a kivitelezéshez!
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A hét minden napján tegyünk valamit legfőbb célunk megvalósításáért! Határozzuk el, hogy bármilyen keményen és sokáig kell dolgoznunk a sikerért, nem hagyjuk magunkat eltántorítani!

Azonban bármit is teszünk, a félelem mindig fel fogja ütni a fejét a döntéseink közepette, és megkísérel visszahúzni. Ez egy természetes jelenség, azonban ne dőljünk be neki. A félelem gyakran halogatás formájában jelentkezik. És ha engedünk ennek az érzésnek, akkor semmi nem is fog változni. Tényleg ezt akarjuk?

Forrás: Brian Tracy: Önbizalom, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: önbizalom, fejlesztés, álláskeresés