Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Életünk nagy részét a munka teszi ki, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan is kezeljük érzelmeinket a dolgos hétköznapokon: teret engedhetünk-e nekik, vagy szűk határok közé kell szorítanunk őket. A válasz természetesen nem fekete vagy fehér, az azonban biztos, hogy érzelmeink elnyomása hosszútávon egyáltalán nem egészséges, ezért sokkal inkább egyfajta középút keresendő. Léteznek olyan munkakörök, amikor érzelmeinket ugyan el kell rejtenünk az ügyfelek elől, ez azonban nem azt jelenti, hogy a feladatainkkal, előmenetelünkkel, megítélésünkkel vagy kollégáinkkal kapcsolatos érzéseinket is minden körülmények között magunkban kellene tartanunk. A kulcs az önmagunkhoz való viszonyulásban és a külső szem-képességében keresendő.

Hirtelen reakciók helyett

A negatív érzelmek gyakorta fakadnak félreértésekből, amit tovább súlyosbíthat egy meggondolatlan reakció. Hogy mennyi hatalma van érzelmeinknek felettünk, csakis rajtunk múlik! A hirtelen válaszok, a dühös megjegyzések akár a munkahelyi kapcsolatainkban, sőt a karrierünkben is komoly károkat tehetnek, ezért érdemes hátra lépnünk egyet, és tisztáznunk magunkban, mi is váltotta ki bennünk az aktuális heves érzést, illetve mivel csökkenthetnénk ezt a hatást. Amennyiben hirtelen haragúak vagyunk, és könnyen felhorkanunk, vezessünk be egy egyszerű technikát: ahelyett, hogy egy konfliktust elmélyítenénk, kérjünk időt az érintett kollégától, és beszéljük meg a helyzetet másnap, tiszta fejjel.

Okosan az érzelmekkel! - munka, érzelmek, EQ

Konstruktív gondolkodás

Az önreflexió lehet segítségünkre az egyik leggyakrabban felbukkanó érzelem kezelésében is, ami nem más, mint az irigység. A jó hír, hogy a munka világában ez az érzés nem feltétlenül negatív előjelű, ugyanis komoly ösztönző ereje is lehet, mivel az egészséges konkurálás remekül felpörgetheti teljesítményünket. Kérdezzük meg magunktól, munkatársunk mely eredménye, készsége, ötlete böki a csőrünket, és mérlegeljük, hajlandóak vagyunk-e több időt, energiát áldozni az érintett területre, hogy jobbá váljunk az illetőnél. Ha nemleges a válaszunk, azzal éppúgy feloldhatjuk a bennünk dolgozó irigységet, mint azzal, ha nagyobb fordulatra kapcsolunk.

Le az áldozatszereppel!

A könnyeknek nincs helyük a munka világában! Nyilván adódhatnak olyan magánéleti szituációk, tragédiák, amelyeket nem tudunk magunk mögött hagyni, minden más esetben azonban ajánlott tartózkodnunk a heves érzelmi kitörésektől. A sírás támadhatóvá, gyengévé tesz, és még szakmai kompetenciáinkat is megkérdőjelezheti, különösen akkor, ha magasabb pozíciót töltünk be. Ráadásul a könnyek gyakran hatnak manipulatívan a környezetre, ami szintén rontani fogja megítélésünket, és empátia helyett gyanakvást fog kiváltani munkatársainkból, felettesünkből.

Veszélyben a csapatdinamika

Ahhoz, hogy egy csapat, részleg jól működjön, kiegyensúlyozott egyéni teljesítményekre és valódi kooperációra van szükség. Ha viszont negatív hangulat üti fel a fejét, a közös munka sikere veszélybe kerülhet, ezért fontos, hogy problémáinkról nyíltan kommunikáljunk közvetlen munkahelyi környezetünkben. Mondjuk ki, mi nyomja a szívünket, fogalmazzunk egyszerűen és tárgyilagosan, ítélkezés nélkül, így elejét vehetjük annak, hogy egy jelentéktelen nézeteltérés visszafordíthatatlan viszállyá hatalmasodjon.

Haladjunk lépésről lépésre, és tanuljunk meg reflektálni önmagunkra, érzéseinkre és az ezekből fakadó reakcióinkra. Ha munkánk során túl sok negatív érzelem gyűlik össze bennünk, találjuk meg a teret ezek elengedésére: töltekezzünk családunk, barátaink társaságában, merüljünk el a hobbinkban, vagy gyűjtsünk jó élményeket a sportban. Amennyiben a belső feszültségünk nem oldódik, és továbbra is érzelmeink uralják mindennapjainkat, érdemes szakember segítségét kérnünk, de akár a munkahelyváltás is jó megoldás lehet. Válogassunk a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is: frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, már ma!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, érzelmek, EQ, együttműködés