Drámai javulás nem várható az előző évekhez képest - mondta Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison (LHH) tanácsadó cég magyarországi vezetője a Profession.hu-nak. Szerinte munkaerő-piaci szempontból még nincs vége a válságnak. A kis- és közepes vállalkozások - amelyek a magyar munkavállalók tetemes részét foglalkoztatják - nehéz helyzetben vannak, bővülésre sokan nem is gondolhatnak. A megoldás sok-sok új munkahely létrehozása lenne, ám a befektetők nem kapkodnak Magyarország után.

Ezt erősítette meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2013-as prognózisa is, melyből kiderült: jövőre a beruházások 2 százalékkal tovább csökkenhetnek. A kétezres évek első évtizedében még 20-25 százalékos volt a beruházási ráta, most azonban a 17 százalékhoz közelít, ami kirívóan alacsony arány. A befektetői bizalom hiánya miatt néhány autóipari ,,sziget" kivételével csökkennek az üzleti beruházások. Ma Magyarország kívül esik a nagy beruházók látókörén, miközben a hazai tulajdonú cégek is kivárnak.

A magyar pénzügyi vezetők 52 százaléka vár gazdasági zsugorodást és mindössze 2 százalékuk gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság mérsékelten, de nőni fog az elkövetkező időszakban - derült ki a Deloitte előrejelzéséből is.

Többen dolgozhatnak

Az Európai Bizottság EU Skills Panorama elnevezésű adatbázisa szerint az idei 3,79 milliós magyar munkavállalói létszám 3,803 millióra emelkedhet 2013-ra, azaz 0,3 százalékos bővülés várható. A foglalkoztatás 2013-ban statisztikailag valóban kissé növekedhet, de ebben az előző évihez hasonlóan a közmunkának és a külföldi munkavállalásnak lesz szerepe - hívta fel a figyelmet a GKI. A munkanélküliség éves átlagos szintje 11 százalék körüli lehet.

A kormányzat egyes munkavállalói csoportok olcsóbbá tett foglalkoztatásától bővülő munkaerő-keresletet remél, ez a GKI szerint ez a piac szűkülése mellett alighanem csak illúzió marad. A munkahelyek száma véges ma Magyarországom, gazdasági fellendülés nélkül pedig nagyon nehéz lesz a munkahelyteremtés.

A munkahelyvédelmi akcióterv január elsejétől lép életbe. A 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalók, továbbá a munkába visszatérő kismamák, a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak, valamint a tartósan munkanélküliek után különböző mértékű járulékkedvezményeket vehetnek majd igénybe a munkaadók.

  Ők lehetnek 2013 nyertesei és vesztesei   

Juhos Andrea szerint a programok bizonyos szakmák és munkavállalói csoportok esetében sokat segíthetnek. A lakhatási támogatás például a fiataloknak, akik általában sokkal mobilabbak, a tartós munkanélkülieket viszont szerinte rendkívül nehéz visszaintegrálni a munka világába.

A munkaerőpiac nyertesei és vesztesei

Egy olyan szakmunkás, akinek valamilyen speciális tudása van, nagyon kelendő lehet a munkaerőpiacon - mondta Juhos Andrea. A pénzügyi és a bankszektorban, illetve a gyógyszeriparban, a dohánygyártás területén viszont egyre nehezebb lehet az elhelyezkedés. Emellett a telekommunikációs vállalkozásoknak is várhatóan össze kell húzniuk a nadrágszíjat.

A magyar munkaadók bizonytalannak látják a munkaerőpiac helyzetét. A Manpower legfrissebb munkaerő-piaci előrejelzése szerint a válaszadó vállalkozások 9 százaléka tervez felvételt, 11 százalékuk viszont elbocsátásokra készül. A megkérdezett csaknem 800 cég háromnegyede viszont nem tervez semmiféle változást a dolgozók létszámában 2013 első negyedévében. Ugyan most 2 százalékkal többen gondolkodnak leépítésben, ez az adat sokkal jobb, mint az egy évvel ezelőtti, akkor a munkaadók majdnem negyede (22 százalék) akart megválni az alkalmazottak egy részétől.

A Manpower felmérése szerint a mezőgazdasági, vad-, erdő- és halgazdálkodási szektorban a legrosszabb a helyzet, és az elektromos áram-, gáz- és vízellátás területén szintén kimondottan negatívak a kilátások. Az építőipar sem tért még magához, ott is további elbocsátásokra lehet számítani. Három iparágban lehet létszámbővítésre számítani: a nagy- és kiskereskedelem, valamint a pénzügy, biztosítás, ingatlan és az üzleti szolgáltatások szektorok munkaadói nyilatkoztak úgy, hogy új embereket vennének fel.

Az EU Skills Panorama szerint is a mezőgazdaságban várható erőteljes létszámcsökkenés, de a szolgáltatások területén sem lesz rózsás a munkavállalók helyzete, közel 4000 fővel lehet kevesebb az ágazatban a foglalkoztatottak száma.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyar cégek közel 20 százaléka szerint 2013-ban csökkenni fog a munkanélküliség Magyarországon - áll a Deloitte felmérésében. A munkanélküliség növekedésére a tavalyi 60 százalékos aránynál kevesebben (most 40 százalék) számítanak a megkérdezett vállalati pénzügyi vezetők közül. A cégvezetők nyilatkoztak arról is, hogy milyen szakemberek megtalálása és megszerzése jelenthet gondot a vállalatuknak: 85 százalékuk nem tart a pénzügyi szakemberek hiányától, a többi válaszadó elsősorban a középvezetők és a szenior beosztású szakemberek pótlásában lát nagy kihívást - mondta Timothy Mahon, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője.

Jövőre tetőzik a munkanélküliség

A befektetések aránya pedig egészen 2014-ig nem nő majd, ám 2013-ban már kevésbé komorak az eurozóna kilátásai, mint egy évvel korábban - áll az Ernst&Young legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséről szóló közleményben. A kutatás szerint a magyar gazdaság is javuló tendenciát mutat a jövő évtől.

Havas István, az cég magyarországi vezérigazgatója úgy véli: az eurózóna gazdasága egy biztonságosabb időszak elé néz, a növekedés azonban lassú és elhúzódó lesz. A trendforduló Magyarországon is érzékelhető lesz, 2013-tól visszafogott, de folyamatos GDP-bővülést mutat a prognózisuk.

Az előrejelzés szerint 2013 végén éri el csúcspontját a munkanélküliség az eurót használó országokban, az állástalanok száma egész évben nőni fog, csaknem 20 milliónál tetőzik majd. A cégek várakozó álláspontra helyezkednek a következő időszakban, visszafogva a foglalkoztatás-bővítést, a tőkebefektetéseket, valamint a vállalati felvásárlásokat és fúziókat.

Szerző: Durbák Ildikó