Október 7-e a tisztes munka világnapja, melynek alkalmából idén is különböző akciókkal hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen feltételekkel, embertelen körülmények között, törvénytelenül.

A Földön minden embernek lehetősége kellene, hogy legyen olyan munkára, amelyből biztosíthatja alapvető megélhetését. Ennek elérésében a foglalkoztatásnak kulcsszerepe van. Ezért kell minden kormányt felhívni arra, hogy foglalkozzon többet a munkahelyteremtéssel. És nem akármilyen munkahelyek teremtésével, hanem tisztes munkahelyekével - hívja fel a figyelmet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

Habár sokszor halljuk azt az érvet, hogy az országok nem engedhetik meg maguknak a magasabb béreket és jobb feltételeket, ezt a rövidlátó gondolatot hamar cáfolnák a hosszú távú eredmények. Ezért a legjobb mód a globális szegénység leküzdésére a tisztes munka - vallja a SZEF.

Flashmob a tisztes munkáért

Idén a SZEF Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) egyrészt egy plakátkampánnyal, másrészt egy más szakszervezeti konföderációk ifjúsági szervezeteivel közösen szervezett flashmobbal (villámcsődülettel) igyekszik felhívni a figyelmet a tisztes munka fontosságára.

A plakátkampány a SZEFIT úgynevezett DECENT projektje keretében valósul meg, amelyet a Norvég Alap támogat a Globális alap a méltányos munka és a háromoldalú párbeszéd előmozdításáért pályázat keretében. Az októberben Budapest-szerte megjelenő plakátok különböző szakmák képviselőit (például mentős, tanár, művész, médiadolgozó, rendőr, könyvtáros, köztisztviselő) ábrázolják munkavégzés közben, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a tisztes munka mindenkinek jár.

A flashmob akció 2013. október 7.-én 16 órától lesz a budapesti Deák téren, ahol szakszervezeti fiatalok egy csoportja igyekszik figyelemfelkeltő akciójával népszerűsíteni a tisztes munka koncepcióját és megemlékezni világnapról.

Versenyképesség, korrekt bérek és szociális védelem

A tisztes munka fogalmát eredetileg az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (International Labour Organisation, ILO) vezette be a nemzetközi életbe, azon vita keretében, amelyet az ILO 185 tagországának képviselői 1999-ben, a nemzetközi szervezet átfogó, XXI. századi céljáról folytattak.
Ötvözi a versenyképességet és a társadalmi igazságosságot a tisztes munka, a gazdasági és szociális fejlődés kéz a kézben halad, és ily módon tudatosan elkerülhető az országokon belüli és országok közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenségek további elmélyülése - közölte lapunkkal a SZEF.

Amennyiben megvalósul ez a fejlődési út, annak eredménye, a tisztességes munka. Ez az egyén szintjén azt jelenti, hogy az embereknek lehetőségük van hasznos munkavégzésre, amely fair jövedelmet biztosít számukra. A munkakörülmények biztonságosak, és a szociális védelmi rendszerek megfelelő biztonságot nyújtanak a dolgozóknak és családtagjaiknak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tisztes munka esélyt ad a személyes fejlődésre és a társadalmi integrálódásra, az embereknek lehetőségük van arra, hogy részt vehessenek a rájuk vonatkozó döntések meghozatalában, kifejezhetik véleményüket és szabadon szerveződhetnek érdekeik kifejezésére és megvédésére.

Növekszik a kiszolgáltatottság

A tisztességes munka hiányára utal például, ha egy országban magas a munkanélküliség és a munkalehetőség hiánya miatt különösen nagy a szegénység, tömegesen és ismétlődően megsértik a munkavállalók jogait, hiányzik az alapvető jövedelembiztonság, a munkahelyeken bizonytalanság és félelem uralkodik, illetve akadályokba ütközik a szakszervezeti vagy munkáltatói szervezkedés, a tisztségviselők félnek a retorzióktól.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) emlékeztetett: százezrek nem találnak munkát, köztük sokan fiatalok - megfosztva ezzel a megélhetést biztosító jövedelemtől. Milliós azok száma, akik teljes munkaidőben foglalkoztatottként sem képesek biztosítani családjuk megélhetését. Ők a "dolgozó szegények", akik gyermekeiknek, a jövő generációjának sem képesek minőségi életet nyújtani.

A megélhetés nehézségei mellett sok vállalatnál a növekszik a kiszolgáltatottság, az egzisztenciális kényszerrel visszaélő munkáltatói gyakorlat. Nem csak a közszférában dolgozók keserű kenyere ez, hanem terjed a versenyszférában is - írja az MSZOSZ a közleményében.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, biztonság, fizetés, bér, szakszervezet