Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan alaptalan sztereotípia él a köztudatban a nők vezetési tudásáról, stílusáról, amire Nagy Katalin, a Femina sofőrszolgálat tulajdonosa már sokszorosan rácáfolt az elmúlt tíz évben, ahogy teszik ezt éjszakánként kolléganői is. Szerinte, aki szeret vezetni, függetlenül attól, hogy férfiről vagy nőről van szó, jól is fog vezetni, mindegy, hogy egy kis kocsiban, középkategóriás járműben vagy luxusautóban ül-e. Ez a szakma leglényegesebb eleme, de elárult néhány egyéb fontos tudnivalót is, mert nemcsak a vezetési technikán múlik, hogy valakiből kiváló sofőr váljon.

Nincs két egyforma este

Katalin a vezetés szerelmese. Pályáját alkalmazottként kezdte, majd úgy gondolta, egy csapatba gyűjti a tehetséges, jól vezető nőket, és elindította saját cégét. „A munka jellemzően az éjszakai sofőrszolgálatot takarja, vagyis amikor megrendelés után fél órával megérkezik a helyszínre a sofőr, majd a kért címre, többnyire haza szállítja az ügyfelet. Sofőrbérlésre is van nálunk lehetőség, amikor is előre egyeztetés után a kívánt időpontban megérkezik a sofőr a megrendelőhöz, és akár hosszabb útra, másik városba, külföldre viszi, majd a kiindulási helyre visszahozza az illetőt. Kevesebben élnek vele, de elfoglalt autótulajdonosak számára hasznos a hozom-viszem szolgáltatás, amelynek keretében a sofőr lebonyolítja az autómosást, szervizelést, egyéb hasonló teendőket, amíg az ügyfél dolgozik, vagy épp pihen” – sorolja a lehetséges feladatokat interjúalanyunk.  

Nő vagyok, és sofőrként dolgozom - munka, szakma, éjszakázás

Ez a szakma igazán pörgős, változatos, minden este más. „Bárki számára ideális lehet, aki szeret vezetni, és bírja az éjszakai munkarendet. Nekem ez sokkal testhezállóbb, mint a hagyományos nyolctól négyig ritmus, de természetesen családi háttértámogatásra is szükség van ahhoz, hogy például kisgyermek mellett végezhető legyen ez a munka” – vallja Katalin. Azt is megtudtuk a tapasztalt sofőrtől, hogy a többség mellékállásként űzi az ügyfelek fuvarozását, egy hagyományos nyolc órás állás vagy esetleg felsőfokú tanulmányok mellett, mivel egy teljes fizetés nem igazán hozható össze csak a vezetésből, ezt érdemes szem előtt tartania azoknak, akik a sofőrködés gondolatával kacérkodnak.

Kiből válhat jó sofőr?

A válasz sokkal összetettebb, mint gondolnánk! A B kategóriás jogosítvány és a vezetői tapasztalat természetesen elengedhetetlen, azonban interjúalanyunk szerint nem feltétlenül a több tíz éves tapasztalattal rendelkező, rutinosnak mondott vezetőkből válnak a legjobb sofőrök, ugyanis van, aki két-három éves jogosítvánnyal jobban ráérez a szakma lényegére. „A megfelelő mértékű magabiztosság és egyfajta spiritusz a kulcs, ami meglátásom szerint általában kortól és gyakorlattól független. Erre jó bizonyíték, hogy a legfiatalabb sofőrünk huszonkét éves, és két éve dolgozik nálunk, de vannak negyven, és korábban voltak ötven feletti kolléganőink is. Talán a középkorúaknak való leginkább ez a munkakör, mivel ők veszik fel legkönnyebben a munka ritmusát, de látok jó példákat a fiatalok, és a régóta vezetők között is. Ez nem a nagy sebességet jelenti, hanem a beparkolás, az elköszönés, az elszámolás tempóját, amivel öt-tíz perceket nyerhetünk, vagy épp veszíthetünk, és ebben a szakmában bizony nagyon igaz, hogy az idő pénz.

Mindezeken túl a sofőr személyisége és a munkához való hozzáállása is lényeges. „Mivel a szolgáltató szektorban dolgozunk, ügyfélközpontúan kell gondolkodnunk, a megrendelőnek mindig meg kell adnunk a kellő tiszteletet, de emellett tudnunk kell kezelni az esetleges ittas, cserfes ügyfeleket is. Mivel ez a munka nem csak arról szól, hogy elszállítjuk egyik helyről a másikra a megrendelőt, kellemes társaságot is kell biztosítanunk számára az utazás során, ami jelentheti azt, hogy meghallgatjuk, ha szeretne velünk megosztani valamit, de azt is éreznünk kell, ha az illető fáradt, rosszkedvű, és emiatt nem akar beszélgetni. Persze nem lehet mindenkinek megfelelni, de törekedni kell a minél teljesebb ügyfélélményre. Akiből ez a szemlélet hiányzik, és csak a pénzkereset miatt áll sofőrnek, garantáltan néhány hónapnál tovább nem fog a szakmában maradni” – osztja meg Katalin.

Amit a nők tudnak

Interjúalanyunk szerint a jó női sofőrök ugyanazt a technikai tudást, rátermettséget képesek hozni, amit férfi társaik, viszont általában megfontoltabbak, óvatosabbak az erősebbik nem képviselőinél, ami egyáltalán nem a bizonytalanságot, hanem a nagyobb körültekintést takarja (bár előfordulnak kivételek), és többnyire jobb társaságot is jelentenek az ügyfelek számára. „Tehetséges sofőrt találni nem könnyű, és meg is kell szűrni a jelentkezőket, mert hiába vezeti valaki jól a saját autóját, ha egy idegen autóval nem tud mit kezdeni. Éppen ezért egy próbavezetéssel kezdődik a kiválasztás, ahol arra vagyunk kíváncsiak, hogy első benyomásként ügyfélként féltenénk-e az autónkat vagy sem. Itt sokan elbuknak. Egy hosszabb, személyes beszélgetésre is szükség van ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan áll az ügyfelekhez illetve az éjszakai munkához a jelentkező” – avat be a vezető.

És hozzáteszi: „ha a pályázó bemutatkozása jól sikerült, az egy-két hetes ismerkedős fázis következik, amikor a saját autóval szállítja a kolléganőket. Ha a tapasztaltak visszajelzése pozitív, az újonc is munkába állhat, és elkezdhet ügyfeleket szállítani. Úgy gondolom, mindkét fél számára fontos ez az átmeneti időszak, hiszen mi jobban megismerhetjük a hozzánk érkező hölgyet, ő pedig valamelyest beleszokik a rendszerbe, megtanulja, ki kicsoda, hogyan működik a diszpécserszolgálat, a kommunikáció, és amikor oda kerül, már csak a vezetésre illetve a megrendelőre kell koncentrálnia, és ez a lényeg.”

Ha sofőrként szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig a szektorban jellemző bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetésekközött. Legyünk naprakészek, kérjünk hírleveletés Facebook értesítéstis, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, sofőr, éjszakázás