Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Horváth Fruzsina személyzeti asszisztensként dolgozik egy nagyvállalat HR osztályán. A társadalom és a munkaerőpiac szinte teljes palettája megfordul az osztályunkon - mondja Fruzsina, aki szerint a diplomások azon csoportja, aki egy ismert, vagy felkapott egyetemről lép a piacra sértődötten veszi tudomásul, hogy semmilyen garanciát nem nyújt a végzettsége. A szakmai sikert, az előrejutást egyéni kvalitások, kompetenciák inspirálják, amit a személyzeti asszisztens véleménye szerint a szakmai tapasztalattal lehet mérni.

Végzettség, vagy tapasztalat?

Boldizsár Kálmán a lehető legjobb műszaki menedzseri diplomával a zsebében inkább egy kétéves mesterkurzusra megy, mint, hogy kipróbálná magát élesben. Szeretném felvértezni magam még egy specializált tudással, mert így véleményem szerint sokszorosan nagyobb az esélyem arra, hogy megfelelő minőségű munkát találjak - véli megrendíthetetlenül Boldizsár.

A statisztikák azonban pont arról beszélnek, hogy még akkor is, amikor az általános foglalkoztatási arány javul és ennek értelmében jelentősen csökken a bejelentett munkanélküliek száma, a diplomás álláskeresők 25%-kal vannak ma többen, mint egy évvel ezelőtt.

Diploma vagy gyakorlat?

A munkaügyi központokban regisztrált diplomás munkanélküliek dinamikusan növekvő aránya feketén-fehéren üzeni, amiért Fehér Márton személyzeti tanácsadó is megerősít, nevezetesen, hogy a túlképzett ember esélytelen egy tapasztalt szakemberrel szemben. A személyzeti tanácsadó - tapasztalataira alapozva - arra hívja fel a második, harmadik diplomájukat kezdőket, hogy ha a tárgyi tudásuk mellé nincs, vagy elenyésző a gyakorlati tapasztalatot tudnak igazolni, értelmetlen papírokat gyűjteni.

Egyetemek országa

Magyarországon közel nyolcvan! felsőoktatási intézmény működik, ami talán egy picit túl van méretezve az ország humánerőforrásaihoz. Talán, nem is érdemes csodálkozni azon, hogy a sarki kisközértben egy kétdiplomás méri a párizsit, aki becsapottnak és megrendültnek látszik, amikor a miérteket feszegetem.

Lakos László pszichológiából és teológiából szerzett egyetemi diplomát, melyek kiegészítéseként három! középfokú nyelvvizsgát is a magáénak tudhat. Azt hittem, minél több diplomám van, annál könnyebben kapok megfelelő állást - mondja, miközben egy türelmetlen vásárlót próbál lecsillapítani. Én még a szerencsések közé tartozom, mert az üzlet tulajdonosa egy kiugrott tanár, aki kedveli a művelt embereket és ezért felvett - mondja László, akinek a véleménye szerint minél több diplomával rendelkezik valaki, annál kevesebb az esélye a foglalkoztatásra.