Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ildikó (53) Hajdú-Bihar megyéből költözött Budapestre, és kezdett bele az álláskeresésbe, három évtizednyi szakmai tapasztalattal a háta mögött. „Korábban soha nem volt problémám az álláskereséssel, és azt feltételeztem, hogy a szakmai múltammal a fővárosban is megállom majd a helyem. De nem így lett. Talán a nem megfelelő nyelvtudásom volt az oka, mert bár alapfokú angol nyelvvizsgám van, a legtöbb megpályázott állásra mégsem hívtak be.

Interjúalanyunk korábban vállalkozóként kis- és nagy cégeknek könyvelt, könyvvizsgált. Majd új szakmai kihívásokat keresve egy nagyvállalat gazdasági igazgatója lett, aztán pedig egy frissen alakult cég számviteli vezetőjeként folytatta karrierjét, egészen a költözésig. Felsőfokú mérlegképes könyvelői végzettsége mellett, könyvvizsgálói, adószakértői és nemzetközi adószakértői képesítésekkel is rendelkezik, mindvégig a szakmájában dolgozott, a nagy váltáshoz azonban ennél még többre volt szüksége.

Tegyünk a sikerért!

Ildikó szerint a kulcs az aktivitásban rejlik: „nem elég hátradőlni, és várni. Sőt, a sokadik kudarc után is meg kell őrizni a lendületet! Én úgy tekintettem erre az időszakra, hogy most az a dolgom, hogy megtaláljam a megfelelő lehetőséget, ezért minden fejvadász céghez beregisztráltam, emellett naponta több órát töltöttem a friss álláshirdetések böngészésével, pályázatok készítésével, és feliratkoztam hírlevélre is.”  Mindezek mellett elengedhetetlen az önmarketing is. A tapasztalt hölgy rendszeresen eljárt szakmai eseményekre, hogy bővítse ismereteit és kapcsolatrendszerét.

Nem lehetetlen: így találtam munkát szeniorként - álláskeresés, munka, karrier

A 45 év feletti álláskeresőket támogató kezdeményezésre, a Restart-Up-ra a lányom talált rá. Ide is beregisztráltam, és próbáltam olyan segítséget keresni a programon belül, amely nem kerül sokba, mégis előrelendíthet. Így vettem fel a kapcsolatot Szekeres Zita HR-szakemberrel, aki díjmentesen állt a regisztráltak rendelkezésére. Átírtuk az önéletrajzomat, kiemelve a szakmai eredményeimet, és lecseréltük a fényképemet. Zita felkészített az állásinterjúra is, hogyan adhatom a legrövidebb, mégis leghatásosabb válaszokat a felmerülő kérdésekre” – összegzi a sikeres álláskereső.

Olvassunk a sorok között!

Gyakran előfordul, hogy az álláshirdetések szövege nem pontos, mivel azt nem egy szakmabeli, hanem a személyügy állítja össze. A pozíció megnevezése, vagy az elvárások nem mindig egyeznek teljesen a valósággal. „Ahol sikeresen elhelyezkedtem, arra a lehetőségre egy fejvadász hívta fel a figyelmemet, mérlegképes könyvelőt kerestek, de apályázati kiírásban olyan feladatok szerepeltek, amelyek túlmutattak ezen a munkakörön.  Nagyon gyorsan megtörtént a kiválasztás, és mint kiderült, valójában pénzügyi vezetői pozícióról van szó. Rengeteg kihívást rejt ez a munka, vagyis pontosan az, amit kerestem” – osztja meg Ildikó.

Érdemes tehát minél szélesebb körben keresnünk állást, és nem csak a számunkra legmegfelelőbb munkakörökre jelentkeznünk. Igaz ez abból a szempontból is, ha nem felelünk meg a pozícióhoz tartozó összes elvárásnak. Ildikó szerint abban az esetben is ajánlott pályáznunk, ha csak néhány pontban igazak ránk a feltételek, az interjún lesz majd lehetőségünk érvelni, és még az is előfordulhat, hogy a kiírásból néhány lényeges követelmény kimaradt, amelyek viszont ott vannak a tarsolyunkban.

Maradjunk pozitívak!

Bár elcsépelten hangzik, de szerintem a legfontosabb a pozitív hozzáállás. A fásultság azonnal kiderül az állásinterjún, hiába jó szakember a jelentkező” – hívja fel a figyelmet egy jelentős tényezőre interjúalanyunk. Emellett hozzáteszi: „elengedhetetlen a szakmai alázat is. Azért, mert valaki korábban vezetőként dolgozott, még elvállalhat egy alacsonyabb pozíciót is, szakmailag ez ugyanúgy tartogathat értékes feladatokat és fejlődési lehetőségeket.

Ildikó szerint a generációs különbségektől sem kell tartani: „az utóbbi időben két olyan munkahelyem is volt, ahol egy nálam fiatalabb, ebből adódóan kevesebb gyakorlattal rendelkező gazdasági vezető volt a felettesem, és nagyon jól tudtunk együttműködni. A cégnél, ahol most dolgozom is nagyon vegyes a korosztály, de kölcsönösen támogatjuk egymást.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, igyekezzünk motiváltak maradni, és keressünk kellő rugalmassággal az állások között. Ha úgy érezzük, nehezen birkózunk meg a helyzettel, kérjük karrier-tanácsadó segítségét, vagy éljünk az említett ingyenes lehetőségekkel.  Frissítsük önéletrajzunkat a megpályázott munkaköröknek megfelelően, ehhez nagy segítségünkre lehet a Profession.hu díjnyertes alkalmazása, és töltsük fel a CV-nket ide, hogy a munkáltatók megtalálhassanak bennünket. Ha pedig bizonytalanok vagyunk a nyelvtudásunkban, azt itt tesztelhetjük.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, szenior