8200-an jelentkeztek pótfelvételivel az idén a felsőoktatásba, közülük mintegy 5900 fiatalt fel is vettek - közölte az Educatio kft. és az Oktatási Hivatal.  A pótfelvételi eljárás során alapképzésre valamivel több, mint 3737, felsőoktatási szakképzésre 1066, mesterképzésre 622 diákot vettek föl. A pótfelvételi eljárás során mindenki csak egy szakra és egy intézménybe jelentkezhetett, és minden meghirdetett képzés önköltséges volt. A jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 17 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 10 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg.

Több mint 400 pont kellett a nagy egyetemek között a Budapesti Corvinus Egyetem emberi erőforrások képzésére (426 pont), a Budapesti Kommunikációs Főiskola kereskedelem és marketing képzésére (448 pont). A Debreceni Egyetem matematika szakán 456 pont a határ. A Pannon Egyetem mérnök-informatikus képzésére 462, míg a Pécsi Tudományegyetem szociális munka és tanító szakára egyaránt 450 pont kellett. A Szegedi Tudományegyetem szabad bölcsészet szakára 468 pontot kellett hozni.

A legnagyobb arányban a jogi, a gazdaságtudományi és a műszaki területhez tartozó képzéseket jelölték meg a felvételizők, a legnépszerűbb szakok közé a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing szakok tartoznak, de bekerült a tíz legnépszerűbb szak közé a gépészmérnöki, a programtervező informatikus és a műszaki menedzser is.

Mit tehetek, ha nem vettek fel?

Nem kell diploma minden jó álláshoz!OKJ-képzés

Nem kell elkeserednie annak, aki nem jutott be idén egyetemre vagy főiskolára, ugyanis ha elkezd egy OKJ-s képzést, elsajátíthat egy szakmát, és akár a következő évi felvételihez szükséges többletpontszámot is megszerezheti - ugyanis sok szakképzésért plusz pontokat (akár 24 többletpontot) is adnak a felsőoktatási felvételi során.

Nem kell diploma minden jó álláshoz!

Középfokú végzettséggel tanulhatunk olyan szakmát, amely iránt a munkaerőpiacon nagy a kereslet. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási igazgatója, Bársony Csaba szerint az OKJ-s képzések előnye, hogy gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani, sok munkaadó kifejezetten a szakképesítéssel rendelkezőket részesíti előnyben.

Az érettségizett fiatalok közül egyre többen érdeklődnek az OKJ-s képzések iránt. 2010-hez képest megnégyszereződött azoknak a fiataloknak az aránya, akik valamilyen szakma elsajátítása mellett döntenek közvetlenül az érettségi bizonyítvány megszerzése után. A jelenség alapvetően az OKJ-s képzések rugalmasságával, a végzettség hasznosíthatóságával, és a felsőoktatás hosszú képzési idejével magyarázható - véli a szakember.

Az OKJ-s képzésekre nem központilag, hanem a kiválasztott intézményben kell jelentkezni. A Perfekt képző központjaiban folyamatos a jelentkezési lehetőség, a szeptemberi képzésekre pedig érdemes minél hamarabb beadni a jelentkezési lapot.

Bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel, a közgazdasági képzések például ilyenek: a mérlegképes könyvelő, a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam megkezdéséhez elég az érettségi. A legnépszerűbb OKJ-s képzések (a Perfekt adatai alapján): pénzügyi-számviteli ügyintéző, bérügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, logisztikai ügyintéző, illetve vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző.

Nem kell diploma minden jó álláshoz!Álláskeresés

A középfokú végzettségűek, akik nem tanultak semmilyen szakmát, nehéz helyzetbe kerülnek a munkaerőpiacon. A sima érettségi inkább a továbbtanuláshoz ad alapot, a munkaerőpiacon sokkal jobb eséllyel pályázhatnak azok, akiknek valamilyen - akár OKJ-s képzésben, akár iskolai keretek között szerzett - szakmai végzettségük is van.

ÍME AZ ÉRETTSÉGIVEL BETÖLTHETŐ ÁLLÁSOK A PROFESSION.HU-N!

Egy gimnáziumi érettségi azonban nem mindig elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már nő az esélye. Az asszisztensi, titkársági vagy a call centeres állásokra, illetve a szolgáltató központok munkáira például valójában elegendő volna a középfokú végzettség, ám a munkaadók általában nincsenek megelégedve a jelentkezők nyelvtudásával, hozzáállásával, ezért vesznek fel szívesebben diplomásokat.

Nem kell diploma minden jó álláshoz!Íme az állások!

- A legtöbb diploma nélküli pozíciót a fizikai munkásoknak kínálják, sok adminisztrátort, ügyfélszolgálati munkatársat és IT-szakembert keresnek.

- A legtöbb állás Budapesten van, de Pest és Győr-Moson-Sopron megyében is rengeteg a betölthető pozíció.

- Az munkák nagy részéhez nem kérnek nyelvismeretet, ám ezernél is több olyan állás van, ahol elengedhetetlen az angoltudás.

- Az állások nagy része 8 órás, ám vannak 4 és 6 órás részmunkaidős pozíciók is. 

- Időszakos munkát és távmunkát is találhatunk.

- Megváltozott munkaképességű dolgozókat is keresnek.

- Rengeteg külföldi munkát is találhatunk!

- A pályakezdők ilyen állásokat találhatnak!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, érettségi, felsőoktatás, OKJ, szakképzés, munka