1. Vegyük le a HR-es válláról a gondolatolvasást!

A legfontosabb, hogy a lehető legegyértelműbbé tegyük, hogy kik vagyunk, mit akarunk elérni és pontosan milyen munkát tudnánk kiválóan végezni a vállalatnál. Ha a CV elolvasása után a HR-es azon gondolkozik, hogy vajon miért és pontosan mire is adtuk be a jelentkezésünket, vesztes helyzetben vagyunk. Minél kevesebb erőfeszítést igényel a HR részéről pályázatunk értelmezése, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerünk lesz. Tegyük egyértelművé, hogy mit tudunk nyújtani és miért is vagyunk a legalkalmasabbak az adott feladatra.

Szakértők szerint a pályázatok egy része tartalmaz ugyan elemeket, amelyek a meghirdetett munkakörhöz kapcsolhatók, de nem mutatnak egyértleműen egy irányba. A munkáltató nagy valószínűséggel nem fog karrier tanácsadóként viselkedni vagy találgatni, hogy milyen irányba szeretnénk továbbfejlődni - írja a Job-Hunt szakértői cikkében. 

Nehéz az álláskeresés? 4 tipp, hogy beelőzzük a konkurenciát

A gondolatolvasás terhét ne csak a HR, hanem az ismerőseink válláról is vegyük le. Hiába kérjük ugyanis őket, hogy "segítsenek munkát találni", ha nem tudjuk kristálytisztán megfogalmazni, hogy mit szeretnénk, nem fognak tudni hatékonyan ajánlani.

Szakártők arra is felhívják a figyelmet, hogy igen sok pályázat a süllyesztőbe kerül azért, mert olyan pozícióra nyújtja be a jelölt, amelyet nem is hirdettek meg. Mielőtt energiát fektetünk a jelentkezési anyag összeállításába, győződjünk meg róla, hogy a vállalatnál valóban elérhető-e, vagy a jövőben elérhető lesz-e a vágyott pozíció. 

2. Párosítsuk tapasztalatainkat a megadott feltételekhez!

Csak olyan álláshirdetésre jelentkezzünk, amelynél megfelelünk a kívánt feltételeknek és rendelkezünk az elvárt végzettséggel. Sok pályázó úgy gondolkodik, hogy miért ne adja be önéletrajzát egy olyan lehetőségre, amelynél nagyjából megfelel a követelményeknek?

Ez a taktika azonban visszaüthet, a HR-es ugyanis rögtön arra a következtetésre fog jutni, hogy az illető még arra sem vette a fáradtságot, hogy alaposan elolvassa az álláshirdetés szövegét. Ráadásul ha több alkalommal, akár több meghirdetett állásajánlat esetén is belebotlik önélerajzunkba, egy idő után automatikusan a szemétbe teszi majd pályázatunkat. 

3. Kövessük az előírásokat!

Ez a tanács valószínűleg magától értetődő, hiszen a pályázatók első lépésben alaposan áttanulmányozzák, milyen beadandó anyagot vár el a munkaadó. Nem feltétlenül. Szakértők szerint meglepően kevesen teszik meg ezt az alapvető dolgot. 

A Job Hunt felhoz egy példát, melyben a munkaadó az álláshirdetésbe beletett egy olyan mondatot, melyben arra kérte a jelölteket, hogy a resumében szenteljenek egy bekezdést az elmúlt évben elért legnagyobb szakmai sikerüknek. 20 pályázóból csupán 4 teljesítette a kérést, ebből is csupán 1 kapcsolta össze a leírt sikertörténetet az aktuális állással, amelyre pályázott. 

A tapasztalatok alapján tehát a pályázaó, aki elolvasta a követelményeket és ehhez igazította a jelentkezést, rögtön 95 százalékkal megelőzte a konkurens jelölteket. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Ne várjuk el, hogy emlékezzenek ránk!

Az önéletrajz benyújtása után megejthetünk egy rövid telefonhívást, de ne várjuk el, hogy tudni fogják, kik vagyunk. Mutatkozzunk be, mondjuk el, melyik állásra és mikor jelentkeztünk, milyen azonosító számon, illetve rövid "sales" elemként foglaljuk össze pár mondatban képzettségünket, valamint fejezzük ki érdeklődésünket az állás iránt. Ezt követően kérdezzünk rá, hol tart a folyamat, mikor hívják be a jelölteket interjúra, valamint milyen döntési folyamat várható. 

Nagyon fontos, hogy kérjünk "engedélyt" a kapcsolattartásra. Kérdezzünk rá, hogy visszahívhatjuk-e őket a hét második felében vagy 2 hét múlva. Ha esélyes jelöltként tartanak számon, nem fogják bánni a kapcsolattartást, ha azonban azt a választ kapjuk, hogy nem érdemes telefonálnunk, illetve majd ők hívnak minket, akkor tekintsük ezt intő jelnek és lépjünk tovább a következő lehetőségre. 

Ha beleegyeznek a kapcsolattartásba, tartsuk be a szavunkat és valóban keressük őket a megbeszélt időpontban. Ám ekkor se várjuk el, hogy emlékezzenek ránk, udvariasan emlékeztessük őket minden alkalommal, hogy kik vagyunk és mire jeletkeztünk.

Címkék: álláskeresés, pályázat, CV, resumé, állásinterjú, álláshirdetés

Szemlézte: Fogas Krisztina