A munkakeresés nehéz "foglalkozás", megzavarhatja a napi alvásunkat, felboríthatja a család életét a bizonytalanság. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, figyeljünk oda magunkra. Pihenjünk, "kapcsoljuk ki" az agyunkat kicsit, próbáljunk meg nem az álláskeresésre gondolni.

Íme 5 tipp, hogyan lazuljunk el:

1. A hétvége a feltöltődésre való!

Hétvégén ne foglalkozzunk az álláskereséssel, adjunk magunknak 2 napot arra, hogy a család körében feltöltődjünk - javasolja Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója az "Elbocsátottak? Állj fel, és kezdj új életet!" című könyvében.

2. Napi négy órát töltsünk álláskereséssel!

Ha megtehetjük, pihenjük ki magunkat az állásunk elvesztése utáni első egy-két hétben. Utána azonban alakítsunk ki egy napirendet, és naponta legalább 2-4 órát töltsünk aktív álláskereséssel. (A hatékony időbeosztásról bővebben itt olvashat!)

3. Sportoljunk!

A sport és a mozgás szerotonint termel, és ez az örömhormon is hozzájárulhat ahhoz, hogy kisebb feszültségben éljünk és kiegyensúlyozottabbak legyünk, még akkor is, ha életünk egyik legnehezebb időszakát éljük éppen. Ha elkezdünk biciklivel járni, nemcsak fittebbé válunk, hanem a tömegközlekedés vagy a benzin árát is megspórolhatjuk.

Ne vigyük túlzásba az álláskeresést!

Menjünk el kirándulni! Csatlakozhatunk túrázó csoportokhoz, de megpróbálhatjuk turistatérkép segítségével is felfedezni például a lakóhelyünk környékén lévő várromokat.

Vannak olyan sportolási lehetőségek is, amelyek ingyenesen vagy jutányos áron is elérhetők. A futáshoz például nem kell más, csak egy melegítő és egy edzőcipő - no meg az elszántság.

Ha nincs pénzünk, hogy az edzőteremben kifizessük a havi tagdíjat, megpróbálkozhatunk akár azzal is, hogy felajánlunk valamilyen munkát (takarítást vagy adminisztratív feladatok ellátást) az edzési lehetőség ellenében.

4. Keressünk ingyenes kulturális programokat!

Egyes művészeti galériákban ingyenes a belépés. Az állami fenntartású múzeumokban havonta tartanak olyan ingyenes napokat, amikor a gyermekkel érkezőknek, illetve a 26 év alattiaknak nem kell fizetniük (ez általában valamelyik szombaton van, de mindenhol változó). Emellett a nemzeti ünnepeken is ingyenesek a múzeumok. A kiállítóhelyek honlapján ennek utánanézhetünk.

A városnézés is ingyen van, az interneten találhatunk útvonalakat, megkereshetjük a nevezetes épületek és szobrok leírását. Rácsodálkozhatunk lakhelyünk szépségeire, amelyeket időhiány miatt eddig sosem néztünk meg.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szabadegyetemek, előadássorozatok között is találhatunk olyat, amelyek szintén díjmentesen látogathatók. Néha egyes bevásárlóközpontokban is szoktak ingyenes rendezvényeket tartani.

5. Találjunk egy hobbit, amiben sikeresek vagyunk!

A művelődési házakban szervezett klubok, tanfolyamok között is lelhetünk olyat, amelyért nem (vagy csak keveset) kell fizetni - így eljárhatunk jógázni vagy rajzolni.

Ez azért is fontos, mert az álláskeresés során rendkívül fontos a sikerélmény. Ám ez sajnos nem jön egyik pillanatról a másikra, sok visszautasítást kell átélnünk. A kudarcok pedig csökkentik az önbizalmat. Próbáljunk meg olyan hobbit választani, amiben jók vagyunk, ami örömmel tölt el minket és feltölt.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, stressz, hobbi, szabadidő