Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem ritka eset, hogy kételkedünk magunkban és egyenesen úgy érezzük, nem érdemeljük meg azt, ahol tartunk éppen az életünkben, a karrierünkben. Ez az érzés az emberek nagy részében jelen van, kinél tartósan, kinél rövidebb ideig. Mivel a népesség nagyobb hányadát érinti a probléma, már meg sem lepődhetünk azon, hogy szakemberek is vizsgálják ezt az attitűdöt, sőt nevet is kapott: imposztor szindróma.

Amikor nem bízunk magunkban

Úgy érezzük, nem vagyunk méltók arra a pozícióra, amit megkaptunk?  Rendszeresen rettegünk attól, hogy egyszer csak kiderül, igazából nem az érdemeink determináltak az elért eredményeinkre, hanem csupán a véletlen szerencsének köszönhetjük azokat?  Ha bármelyik kérdésre igen a válaszunk, itt az ideje önvizsgálatot tartani!

A fenti gondolatok nagyon kedvezőtlenül befolyásolják a hangulatunkat, ráadásul, ha hosszabb ideig önmarcangolva élünk, a helyzet akár depresszióba is torkollhat. Mi is történik ilyenkor?

Saját magunk kérdőjelezzük meg a sikereinket, és attól tartunk, hogy valaki rájön a csalásra. A legnagyobb merénylet, amit csak elkövethetünk önmagunkkal szemben az az, ha lekicsinyeljük képességeinket, tudásunkat, erőfeszítéseinket, és csak a csillagok állásának tulajdonítjuk a haladásunkat. 

Érdekes tény, hogy ez a probléma nem csupán az átlagember sajátja: meglepően sok híres és elismert cégvezető, sőt még filmsztárok is szenvednek az imposztor szindróma okozta szorongástól. Folyamatosan ott motoszkál a gondolataikban az a meggyőződés, hogy ők csupán csalók, és megannyi elismerés és siker után is kételkednek önmagukban. Remegve várják, mikor érkezik el az igazság pillanata és derül ki, hogy igazából nem valók oda, ahol vannak.

A helyzet fokozódik

Gyakran akkor üti fel a fejét a sokak számára ismerős szorongató érzés, amikor úgy hisszük, fokozottan bizonyítanunk kell rátermettségünket. Például új feladatot kapunk, vagy előléptetnek minket, esetleg, amikor új munkahelyen kezdünk.

Fokozhatják, vagy kiválthatják ezt a belső bizonytalanságot a környezetünk reakciói is, ha olyan jeleket közvetítenek felénk, amelyek megkérdőjelezik, hogy elbírunk-e majd a feladattal. Ilyenkor, ha erre hajlamosak vagyunk, azonnal önostorozásba kezdünk és gyakran elhitetjük magunkkal, hogy ez a kihívás valóban nehézséget okoz majd számunkra és dupla erőbedobással dolgozunk a megvalósításán, az eredményünket pedig a végén lebecsméreljük, hiszen az kizárólag a véletlen műve lehet.

Vegyük kézbe az irányítást

Amint felismerjük, hogy a kételkedő kisördög újra jelen van, a legfontosabb, hogy elhallgattassuk! Ezután pedig lépjünk az önelfogadás útjára, ami bár nem lesz könnyű, nem is lehetetlen.

Gondoljuk végig, milyen lépéseket tettünk meg, és milyen eredményeket értünk el korábban. Érdemes azt is feketén-fehéren listáznunk magunknak, hogy mely adottságaink járultak hozzá eddigi sikereinket, ahogy azt is ideje elismernünk, hogy megdolgoztunk ezekért.  

Amennyiben pedig arra jutunk, hogy a szerencse is mellénk szegődött eddigi karrierünk során, nem árt tudatosítanunk, hogy hiába sodorna az élet lehetőségeket elénk, ha nem tudnánk élni velük, vagyis kamatoztatható szerencséje is általában azoknak van, akik felkészültek az adódó helyzetekre. Vagyis: még egy okkal több, hogy büszkék legyünk saját magunkra!

Megeshet, hogy a környezetünk ébreszt bennünk kétségeket, azonban ne hagyjuk befolyásolni magunkat a negatív megjegyzések által. A körülöttünk élők, főleg a távolabbi ismerősök, de nem ritkán még a kollégák is csupán a szépen ívelő pályát látják, azt azonban nem is sejtik, mennyi munka, mennyi lemondás és befektetett energia rejlik emögött. Ne engedjük megingatni magunkat, ha egészen addig hittünk a módszereinkben. Menjünk tovább a saját utunkon, és ne a kételkedőknek akarjunk bizonyítani, hanem haladjunk úgy, ahogy azt elterveztük.

Ha úgy érezzük, egy új munkahely kell ahhoz, hogy leszámoljunk a szorongásainkkal, akár azonnal kereshetünk az aktuális állások közt, vagy feltölthetjük önéletrajzunkat a Profession adatbázisába, hogy a cégek meg tudjanak keresni ajánlataikkal. Iratkozzunk fel email hírlevélre is, így rendszeresen kapunk tájékoztatást a szűrőfeltételeinknek megfelelő nyitott pozíciókról! Adjunk esélyt magunknak annak a bizonyítására, hogy megérdemeljük: karrierünk egyre feljebb íveljen!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, siker, büszkeség, önbizalom