Minden bizonnyal egyikünk sem írná fel kívánságlistájára: bárcsak egyszer munkanélküli lehetnék. Azonban ha mégis belekerülünk ebbe az ideiglenes helyzetbe, meg kell edződnünk lélekben is. A legfontosabb, hogy ne szégyenkezzünk pillanatnyi kudarcaink miatt, mert ezzel csak tovább rontjuk esélyeinket. Nézzünk szembe vele, milyen negatív érzések törhetnek ránk, és ahelyett, hogy hagyjuk őket elhatalmasodni, fókuszáljunk a következő lépésekre!

1. "Nem vagyok elég jó."

Ha ezt sokszor mondogatjuk magunkban, amúgy is csökkenő önértékelésünk és önbizalmunk látja kárát. Hiába próbáljuk felidézni az ellenérveket, nem hagy nyugodni a gondolat: bennünk is lehetett valami hiba. Ha sokáig rágódunk rajta, végül több okot is kitalálunk, mellyel előidézhettük elbocsátásunkat.

Ezt tegyük helyette! Ne feledjük, fontos tanulni a hibáinkból, de önbizalmunkat túlzott mértékben a földbe döngölni további kudarcokhoz vezethet. Inkább írjunk egy objektív listát erősségeinkről és gyengeségeinkről, vagy ha nehezen kezdünk hozzá, kérjük egy barátunk segítségét.

Munkanélküli? Szégyenkezés helyett ezt tegye!

2. "Névjegykártya nélkül félember vagyok."

Eddig azzal mutatkoztunk be - és azt gondolhatjuk, mások is ez alapján ítéltek meg minket -, hogy mely cégnél és milyen pozíciót töltöttünk be. Ez most eltűnt, ahogy vélhetően a szakmai büszkeségünk is.

Ezt tegyük helyette! Szakmai tapasztalatunk és emberi értékeink nem a korábbi névjegykártyánkhoz kötődtek. Most is rendelkezünk mindezzel. Indítsunk például egy saját blogot és szóljon arról, amiben nagyon otthonosan mozgunk. Vállaljunk önkéntes szakmai munkát! Tovább növelheti önbizalmunkat, ha mindezt még egy új névjegykártyán is feltüntetjük.

3. "Csak meg ne kérdezzék ma is...!"

Amíg nem találunk új munkát, hozzátartozóink elég gyakran meg fogják kérdezni: van-e már valami kilátásban? Hiába a legjobb szándékú, őszinte érdeklődés, a legtöbb alkalommal kudarcként fogjuk megélni a válaszadást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ezt tegyük helyette! Legyünk őszinték a környezetünkkel, abból ért mindenki: értékeljük a törődést, de majd mi szólunk, ha alakul valami. Sőt, alig fogjuk várni, hogy elújságolhassuk.

4. "Miből fogok élni? És meddig?"

Pénzügyi kérdőjelek, kilátástalanság ütheti fel a fejét, különösen, ha még hiteleink is vannak. Ez még nagyobb csapás lehet akkor, ha előtte jómódban éltünk, magasabb életszínvonalat engedhettünk meg magunknak. Érthető, ha ránk tör a pánik, de ne hagyjuk eluralkodni.

Ezt tegyük helyette! Készítsünk pénzügyi tervet kiadások-bevételek oszloppal, és utána alaposan gondoljuk át a spórolási lehetőségeket. Ha tudatosan költünk - vagy éppen nem költünk - valamire, az nagyobb biztonságérzetet adhat a jelenlegi helyzetben. Az elhalasztható kiadásokat tegyük parkoló pályára, és kizárólag a legszükségesebbeket vállaljuk be. Érdeklődjünk utána, átütemezhetőek-e a hiteleink és mérlegeljünk a feltételeit.

Több szempontból is nehéz helyzet munkanélküliként állni a mindennapok kihívásait, a kudarcokkal teli helyzeteit, az újabb és újabb állásinterjúkat. De a jó hír: egyszer el fog múlni! És ha addig is tényként kezeljük és felismerjük a negatív pillanatokat, könnyebb lesz rajtuk átlendülni és minden energiánkkal a megoldásra koncentrálni.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, önismeret, munkanélküliség