A nők többsége úgynevezett nőies, feminizálódott szakmában dolgozik, gondoljunk például a pedagógus pályára, vagy az egészségügyi ápolók munkaköreire - írja Nagy Beáta, a TÁRKI kutatója egy tanulmányában

A kimondottan női szakmák kialakulásának az az oka, hogy az eltérő nemi szocializáció és a nemi szerepeknek való megfelelés miatt a férfiak és a nők más-más pályákon indulnak el. Például az ápolók, a tanárok, a HR-esek és a könyvelők között jóval több a nő, mint a férfi. 

Hogyan zajlott ez a folyamat?

Az egyik vélemény szerint a nők nagy számban benyomulnak egyes foglalkozásokba, leszorítják a kereseteket, és így a férfiak alig győznek menekülni az adott szakmából. A másik álláspont viszont azt hangsúlyozza, hogy a nők már csak azokba a foglalkozásokba tudnak bejutni, amelyeket a férfiak - éppen az előnytelen jövedelmi lehetőségek, vagy a rossz (romló) társadalmi presztízs miatt nekik átengednek - írja a szakember

A nők és a férfiak ritkán mérettetnek meg egymással összehasonlítva, éppen ezért a nők ott képesek vezető állás betöltésére, ahol női beosztottak munkáját kell irányítaniuk. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak és a nők más-más gazdasági területen, szektorokban, foglalkozásokban helyezkednek el.

Vannak persze kivételek: az orvosi pályán a sebész és a nőgyógyász szinte kizárólag férfi (nem véletlenül, hiszen ezekben a legnagyobb mértékű az anyagi siker), míg a gyermekgyógyászok között túlnyomó többségben találhatunk nőket (és ezzel együtt az előző szakterületekhez képest a gyermekgyógyászok társadalmi presztízse és kereseti lehetősége jóval kisebb).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hol dolgozik több nő?

Gloria Steinem amerikai nőjogi aktivista "rózsaszín galléros gettónak" nevezte azokat a munkaterületeket, amelyek azért vannak alulfizetve, mert túlnyomóan nőket alkalmaznak. Például az élelmiszer szektor, az irodai munka (titkárnő), az egészségügy (nővérek, ápolónők, védőnők) és az alapszintű oktatás (óvónők, tanítónők, illetve könyvtárosok) - hívta fel a figyelmet a Nőkért Egyesület.  Ezeknek a szakmáknak még a nevében is benne van a "nő" szó.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból is kiderül: több nő végez szellemi munkát, mint férfi, ám a vezető pozíciókban a "szebbik nem" képviselői jóval kevesebben vannak.

Munkák, melyeket nők végeznek

A fizikai foglalkozások esetében fordított a helyzet: ott a férfi munkavállalók száma magasabb.

Munkák, melyeket nők végeznek

Egy amerikai felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak. A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra.

A kutatásban résztvevők közel negyede úgy vélte, hogy a nők sokkal alkalmasabbak az adminisztrátori, asszisztensi feladatok elvégzésére, és 18 százalék szerint a recepciós munkát is a nőknek találták ki - derül ki a YouGov felméréséből. A fodrász, a légi utaskísérő és a tanító is inkább női szakma a válaszadók szerint.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, karrier, állás