Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Ne haragudj, hogy csak most érek rá – kezdi szabadkozással a beszélgetésünket Anna (33), kiemelt ügyfélmenedzser -, de annyi munkám van, pedig tegnap is hajnal háromig dolgoztam. Szóval a helyzet az, tudom, hogy ez nem tartható, amit most csinálok, de teljesen új területbe kell beletanulnom, és ez extra időt igényel. Később már rutinosabban mennek a dolgok, de most kell felépítenem a stratégia mentén az egész folyamatot, rendszert vinni végre a csapatom munkájába, és így tovább. 3-4 órákat alszom már hetek óta.”

Egy másik interjúalanyunk, Géza (46), pénzügyi munkatárs így foglalja össze a jelenlegi helyzetét: "Fogalmam sincs, hogyan változtathatnék ezen, de tény, hogy nem szeretem a munkámat. A főnökömmel nem lehet ilyenről beszélni, más munkát úgysem fog adni. De nem is nagyon akarok ugrálni, ez egy biztos munkahely. Mondjuk a múlt héten nagyon magam alatt voltam…”

KÖZEL 9000 FRISS ÉS ROPOGÓS ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Munkahelyi stressz, erőnkön felüli elvárások, nyomás, felelősség és frusztráció. Gyakori jelenség, ám sokan nem veszik észre a kiégés, kimerülés vagy éppen a depresszió jeleit. Ám erre jóval több figyelmet kellene szentelni a saját magunk érdekében, nem szabad, hogy normálisnak tartsuk a karrierünk és a szakmai fejlődésünk érdekében az extrém leterhelést, a tartós kialvatlanságot vagy éppen a ránk törő letargiát, depressziót.

Megkérdeztük a témában szakértőnket, Miskei Anikó pszichológust is, hogy az eddigi pályafutása alatt mit tapasztalt ilyen téren.

"Mindenki életében vannak átmenetileg terheltebb időszakok – szögezi le a szakértő. - A terheltség egy része lehet a munkából adódó: új projekt, túlórák, átállás új rendszerre, új pozíciók. Valamint a magánéleti változások is beszűrődhetnek a munka terébe: gyermek születése, párkapcsolati krízis, betegség, egy szeretett személy elvesztése. Ezek átmenetileg – mondjuk néhány hétig - okozhatnak alvásproblémát, ingerlékenységet, levertséget, súlyproblémákat, akár a munkahelyi teljesítmény csökkenését is. De ha néhány héten belül nem áll vissza az egyensúly, és nem születnek megoldások, ideje a tettek mezejére lépni.”

Munkahelyi gondok: mikor van szükségünk terápiára?

Speciális segítséget akkor érdemes kérnünk, ha bizonyos hangulatok - elégedetlenség, levertség, frusztráció, tehetetlenség - rendszeresen úrrá lesz rajtunk, vagy ha úgy érezzük, hogy ugyanazok a problémák újra és újra jelentkeznek. Ám akkor is forduljunk szakemberhez, ha depresszió, szorongás, alkoholfüggőség vagy más, hasonló bajok tartanak a hatalmukban minket. Az is előfordulhat, hogy nem mi vagyunk érintettek, hanem egy hozzánk közel álló személy vagy egy kollégánk, ismerősünk. Ekkor is hasznos lehet lépni, és segíteni annak, akinek pont erre van szüksége ahhoz, hogy továbbléphessen és kikerülhessen ebből a gödörből.

"Munkahelyi nehézségek, folyamatos túlórák esetén – fűzi hozzá Miskei Anikó - érdemes elsősorban egy coach segítségét kérni. Sok esetben a time- és projektmenedzsment készségek fejlesztése, a delegálás elsajátítása és a vezetési stílus finomhangolása, stresszkezelési technikák és konfliktuskezelési módok elsajátítása  már érezhető javulást hoz. Arra is fény derülhet, hogy az optimális megoldás a munkahely, munkakör vagy akár a karrierváltás, aminek a menedzselésében is fontos lehet egy coach támogatása. Amennyiben viszont azt vesszük észre, hogy az alvászavarok állandóvá válnak, a stresszt esténként rendszeresen mondjuk, néhány pohár borral próbáljuk oldani, illetve a többi életterületünk sérül, nehézségünk van az indulataink kezelésében, érdemes hathatósabb segítségért pszichológushoz fordulni. Vannak esetek, melyeknél ajánlott minél előbb szakember támogatását igénybe venni, hogy ne akkumulálódjon a hatás. Ilyen a súlyos párkapcsolati konfliktus, válás, krónikus betegségek, gondozásra szoruló családtag, gyászfolyamat és traumák.”

Munkahelyi gondok: mikor van szükségünk terápiára?Pszichológus szakértőnk, Miskei Anikó közel 10 éve tanulmányozza, hogy miképp lehet a múlt visszahúzó történéseit feldolgozni, többek között az írás segítségével.

Elkötelezetten dolgozik azért, hogy felszabadíthassuk a bennünk lévő potenciálokat, és ezáltal teljesebb életet élhessünk életünk minden területén.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, munkahely, pszichológus