Munkahelyek, ahol jó nőnek lenni

2015. március 09. Forrás: Profession.hu, MTI

Díjazták azokat a munkaadókat, amelyek megbecsülik a nők munkáját. Íme a cégek, ahol jó nőnek lenni!

Magyarországon 2013-ban átlagosan 9 százalék különbség volt az ugyanolyan munkát végző férfiak és nők fizetése között, míg 2012-ben még 11 százalékkal kaptak kevesebbet a nők. A munkaképes korú nők foglalkoztatottsága 58-ról 59 százalékra nőtt (a férfiaké közben 70-ről 72-re), a női munkanélküliség pedig 11-ről 10 százalékra mérséklődött.

Csökkent a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 27 vizsgált tagállamában - derült ki a PwC tanácsadó cég által összeállított Nők a munkában mutatóból (Women in Work Index), amelynek legfrissebb, 2013-ra vonatkozó adatait az idei nőnapra időzítve jelentették meg.

A rangsort Norvégia vezeti és Dél-Korea zárja. 2012-ről 2013-ra Magyarország 5, Nagy Britannia 4, az Egyesült Államok pedig 3 hellyel előbbre került a listán, míg Ausztrália 6, Lengyelország pedig 5 hellyel lejjebb csúszott. Magyarország a legfrissebb adatsorban a 16. (a korábbi felmérésben még a 21.volt). A legjobb helyezésünk 2007-ben volt, ekkor hazánk a a 7. helyen végzett.

A nők (munka)helye Magyarországon

Ahhoz, hogy a férfiakhoz hasonló módon önállóan, valódi választási lehetőségek alapján hozhassák meg döntéseiket a nők, elengedhetetlen a gazdasági függetlenségük - véli a Jól-Lét Alapítvány. A nők adottságairól, képességeiről és készségeiről alkotott sztereotip, általánosító és korlátozó társadalmi nézetek fenntartják a nők és férfiak közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket, a fizetett és fizetetlen munka megoszlásának egyenlőtlenségét. Emellett az is általános, hogy egy nő kevésbé képes karriert építeni, mint hasonló képzettségű és képességű férfitársai - derült ki a szervezet által rendezett, Nők (munka)helye Magyarországon című eseményen.

A nők a férfiakénál alacsonyabb munkaerő-piaci státuszának legmarkánsabb, általános kísérőjelensége az, hogy a gyermeket vállaló nők korlátozottan térhetnek csak vissza a munk világába. Ám nagyon fontos megjegyezni, hogy vannak olyan hazai munkáltatók, amelyek támaszkodni kívánnak a nők tehetségére, ehhez részmunkaidős állásokat, távmunkát vagy egyéb atipikus munkalehetőséget kínálnak nekik, illetve egyedi juttatásokat adnak.

Az alapítvány 2002 óta dolgozik a kisgyermekes nők munkaerő-piaci esélyegyenlőségének megteremtésén. A hátrányos megkülönböztetés okainak és összefüggéseinek kutatására fókuszálnak, tanácsadóként, szakértőként segítik, gyakorlati megoldásokat javasolnak az érintetteket, azaz a pályaújrakezdő nőket, apákat, munkáltatókat, illetve a szakmapolitikai döntéshozókat.

Ahol megbecsülik a nők munkáját

A Jól-Lét Alapítvány 2013-ban alapította a Visszafogadó Munkahely díjat. 2014 végén hirdették meg a munkám visszavár pályázatot, amelyre gyermekgondozási szabadságuk után korábbi munkahelyükre sikeresen visszatért szülők nevezhették munkaadójukat. A díjra tavaly 35 vállalatot jelöltek.

A "Legnépszerűbb visszafogadó munkahely díj" idei országos nyertese a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., a "Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely díj" pedig az NI Hungary Kft.-t illeti meg.

A K&H-ra 55 jelölés érkezett az ország különböző részeiről. A jelöléseket küldő női munkavállalók hangsúlyozták, hogy munkáltatójuk elkötelezett, etikus és korrekt a kisgyermekes nők visszafogadása terén. A visszatérést segítő munkáltatói gyakorlatok közül kiemelték a proaktív kapcsolattartást a távollévő kisgyerekes munkavállalókkal, és azt, hogy a vállalat biztosítja a szülést megelőzően betöltött munkakörbe történő visszatérést. A szervezet Budapesten és vidéken is elérhetővé teszi munkatársai számára a gyermekvállalással összehangolható atipikus munkaszervezési formák, a törzsidős, részmunkaidős, rugalmas munkavégzés lehetőségét. A kisgyermekes nők visszafogadását rendszerszinten működtető programban a vezetőség is elkötelezett.

A Kereskedelmi és Hitelbank ilyen munkákat hirdet!

A debreceni NI Hungary Kft. - hasonlóan a National Instruments valamennyi tagvállalatához - a munkatársait tekinti a legfontosabb hosszú távú versenyelőnyének, ezért mindent megtesz azért, hogy a legtehetségesebb embereket alkalmazza. Ebből a törekvésből nem maradhatnak ki azok sem, akiknek a gyermekvállalás miatt több segítségre és rugalmasságra van szüksége magánéletük és munkájuk megszervezésében.

Az NI Hungary munkalehetőségei itt böngészhetők!

A regionális díjakat a Nóra-Hálózat tagszervezetei helyi rendezvényeken adják át a BUW Hungary Kft., a GE Hungary Water and Power és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara részére.

A GE Hungary Water and Power állásait itt találjuk!

A Szegedi Tudományegyetem ilyen munkákat kínál!

Még egy jó példa

A Vodafone Magyarország kibővítette az állami anyasági juttatáscsomagot és négy hónapon keresztül a teljes fizetést, a következő két hónapban pedig a munkabér 70 százalékát biztosítja női dolgozói számára a születési szabadság alatt - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel. Ezen felül a születést követő fél éven belül ismét munkába álló kismamák a visszatérést követő első hat hónapban részmunkaidőben, heti 30 órában dolgozhatnak, szintén teljes munkabérért.

A Vodafone Csoport a modellt 30 nemzetközi leányvállalatánál vezette be, a rövidített munkaórák által a csoportnál dolgozó családok összesen világszerte 608 millió nappal több időt tölthetnek gyermekeikkel és 14 milliárd dollárt takaríthatnak meg - derül ki a cég megbízásából készített kutatásból.

A Vodafone-nál ilyen állásokat találhatunk!

A felmérés szerint az új anyasági juttatáscsomaghoz hasonló rendszerrel 19 milliárd dollárt spórolhatnak a multinacionális vállalatok, mivel ugyan a bővített konstrukció bevezetése 28 milliárd dollár pluszköltség a cégnek, a szülés után távozó nők pótlásához szükséges toborzási és képzési költség évi 47 milliárd dollárba kerülne.

[SCARAB]

Összeállította: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: munkahely, nők, kismama, gyes, gyed, állás

- Profession.hu

További cikkek a Gyes-ről és a Gyed-ről
További cikkek a Gyes-ről és a Gyed-ről
Új adatkezelési rendelkezések!

Fontos számunkra személyes adatai védelme, ezért szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy módosult a felhasználókra vonatkozó Adatkezelési Tájékoztató és a Munkáltatói Adatkezelési Tájékoztató , melyekben rögzítettük az újonnan bevezetésre kerülő chat beszélgetés és a hirdetői visszahívás kérés funkció adatkezelési feltételeit. Frissítettük továbbá az adatfeldolgozó partnerek listáját, amely új együttműködések révén a profession.hu szolgáltatásainak és működésének hatékonyságát kívánjuk növelni.