Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor egy család gyermeket vállal, jellemzően átíródnak a prioritások, különösen az anyák számára, hiszen a legtöbb esetben ők teljesítik a neveléssel kapcsolatos teendőket, ugyanakkor manapság már nagyos sok családban természetes, hogy az apák is egyre többet vállalnak a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatokból.  Az új felállás új helyzeteket teremt a munkavállalás során is: rendszeres iskolai programok, olykor váratlan események kívánják meg a szülői jelenlétet, akár munkaidőben is. Mit tehetünk szülőként, amikor „két tűz közé” kerülünk, és hogyan állnak a kérdéshez a munkáltatók? Erre kerestük a választ Szekeres Zita HR szakemberrel.

Megkerülhetetlen kötelezettségek

Az ősz számtalan kihívás elé állítja a gyermeket nevelőket, legyen szó a szeptemberi iskolakezdésről vagy a különböző különórákról, edzésekről, amelyek gyakran teljesen behatárolják a családi időbeosztást. „Már a tanévkezdésre való felkészülés is rejt feladatokat, de ezek általában munkaidő után elvégezhetők, azonban miután becsengettek, jön a szülői értekezlet-, és fogadóóra-dömping, kirándulások, iskolán belüli illetve azon kívüli foglalkozások, és hamarosan az őszi szünet is. Tapasztalatom szerint az intézmények többségére – azért szerencsére pozitív példák is akadnak – nem veszi figyelembe, hogy a legtöbb szülő nyolctól fél ötig vagy kilenctől fél hatig dolgozik, és problémás odaérnie egy fél öt körül kezdődő szülőire. Több gyermek, és esetleg atipikus, egyszülős családmodell esetén meg végképp fel van adva a lecke, és gyakorlatilag csak a nagyszülők, rokonok bevonásával működhet a logisztika” – kezd bele a témába Szekeres Zita.

Munka gyerekkel - és megoldásokkal - munka, rugalmasság, részmunkaidő

Két gyermek édesanyjaként interjúalanyunk is tudja, hogy bár olykor nehéz megoldani a részvételt a szülői értekezleteken, mégis szükséges, hiszen innen lehet első kézből begyűjteni a legfontosabb információkat, illetve kapcsolatot építeni a szülőkkel. „Roppant hasznos tud lenni, ha egy kirándulás alkalmával például egy szülőtárs vállalja a gyerekek szállítását a kiindulási helyre, vagy épp haza. De az egyéb iskolai rendezvények alkalmával is jól jöhet az ilyesfajta kooperáció, főleg, ha Budapesten, vagy egyéb nagyvárosban dolgozunk, miközben az agglomerációban lakunk, és ott található az iskola is.

Rugalmas feltételek

A szülői értekezleteknél maradva: bár vannak munkakörök, ahol nehezebb megoldani a helyettesítést, ma már elég ritka, hogy egy ilyen program miatt kelljen szabadságot kivennünk. „Ez  túl vonzó a munkavállalók számára, és ezt a munkáltatók is felismerték. Köszönhetően a mostani munkaerő-piaci viszonyoknak, amikor már nem állnak sorban százasával a jelentkezők egy-egy pozícióra, sőt bizonyos szegmensekben akár komolyan meg is kell küzdeni a minőségi munkaerőért, a munkaadók is rugalmasabbá, megengedőbbé vállnak. Megjelentek a családbarát kezdeményezések, az empátia valós vezetői értékké vált, ahogy a kisgyermeket nevelő anyákban is sok cég látja meg a potenciált, és igyekszik megteremteni a számukra megfelelő munkakörnyezetet” – avat be a változásokba Zita.

A rugalmas munkaidő és a home office hódít napjainkban, nem véletlenül. „Profiltól függően sok vállalat ad lehetőséget a dolgozóinak arra, hogy hetente, kéthetente egy-két napot otthonról dolgozhassanak, amennyiben a technikai feltételek rendelkezésre állnak, és a feladatok sem követelik meg a személyes jelenlétet. Úgy látom, hogy a munkavégzésnek ez a formája nagyon jól tud működni, ha megvan a kellő bizalom a munkatársak között. Amikor esetleg a gyerek vártalan betegsége, vagy az említett iskolai programok miatt ténylegesen kiesne pár óra a munkaidőből, a munkáltató is jól jár, ha engedélyezi az otthoni munkát, annál is inkább, mert ezzel a gesztussal abszolút nem szoktak visszaélni az érintettek, sőt gyakran előfordul, hogy még akár túl is teljesítik az adott napra kitőzött feladatokat.” – osztja meg a szakember.

És hozzáteszi: „A dolgozói oldal megfelelő hozzáállásra is szükség van ahhoz, hogy tágíthatóak legyen a munkavégzés hagyományos keretei. Nem tesz jó benyomást, ha valaki már a próbaideje alatt otthonról akar dolgozni, érdemes előbb tanúbizonyságot tenni a teljesítményről, megbízhatóságról, és azután előrukkolni az elvárásokkal. Amennyiben épp váltás előtt állunk, ajánlott tájékozódnunk leendő munkaadónkról, feltérképezni a home office lehetőségével kapcsolatos tudnivalókat, a cégkultúrát. Semmiképp sem jó taktika, ha eltitkoljuk, ha a munka mellett egyéb családi kötelezettségeink is vannak, pl. időre kell menni a gyermekért óvodába, iskolába, sokkal kifizetődőbb, ha időben közöljük ezt az információt amellett, hogy szakemberként hitelesen bemutatkozunk. Így teremthetünk tárgyalási alapot a rugalmas feltételekre.” 

Kölcsönös kompromisszum

A munka-magánélet összehangolásához kisgyerekek mellett elengedhetetlen a családunkkal való kooperáció. Érdemes akkor is egyeztetni, ha magasabb pozícióba készülünk lépni, ami várhatóan nagyobb felelősséget és rugalmasságot vár el tőlünk. Emellett nemcsak a vezetőnk, de a kollégáink megértésére, támogatására is szükségünk lehet, velük is ajánlott jó viszont ápolnunk. Ha többségében szülőkből áll a csapatunk, valószínűleg empatikusan állnak majd az esetleges kéréseinkhez, hiszen egy csónakban evezünk, de ne éljünk vissza ezzel, és ha fordulna a kocka, mi is kezeljük segítőkészen a helyzeteket!

Abban az esetben is szükség lehet ésszerű keretek között a rugalmasságunkra, ha részmunkaidős állást választanunk. Ez egyébként kimondottan jó megoldás lehet, ha most térünk vissza a munkaerőpiacra, vagy a gyermekeink iskolás korba lépve több figyelmet igényelnek. Azonban ennek az éremnek is két oldala van. „Bár a négy és hat órás munkák tekintetében még elmaradunk az Európai Uniós átlagtól, egyre több cég mutat nyitottságot efelé. Megjelentek az ún. share-munkakörök is, amikor is egy napi nyolcórás pozíciót két négyórással töltenek fel.Egyre több munkakör esetében van is erre mód. Fontos azonban látni, hogy a részmunkaidős dolgozók elhelyezése az egyébként teljes munkaidőre berendezkedett struktúrákba rendkívül sok szervezést igényel a munkáltatók részéről is. A betanulást segítő tréningek általában nyolc órára vannak tervezve, ahogy a legtöbb csapatépítő program is a teljes munkaidőhöz igazodik. Ilyenkor nagyon jól jön a kompromisszumkészség a munkavállalóktól, legalábbis az első hetekben, vagy bizonyos alkalmakkor. Különösen olyankor van ennek kiemelt szerepe, ha valaki egyedüliként részmunkaidős egy csoportban, ez ugyanis esetleg feszültséget, felesleges és előre elkerülhető vitákat okozhat a kollégákkal. Elkerülendő ezeket a konfliktusokat érdemes még az elején lefektetni a fenti alkalmakra vonatkozó megállapodást munkavállaló és munkáltató között”– tanácsolja Zita.

Aktuális számunkra a fenti téma? Fogadjuk meg a szakember tanácsait, keressünk körültekintően, kommunikáljunk nyíltan, és törekedjünk a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésre munkaadónkkal. Nézzünk szét a részmunkaidős állások között, de az időszakos projektek, vagy az otthonról végezhető munkák is érdekesek lehetnek számunkra. Váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Ha pedig nem akarunk lemaradni egyetlen munkáról sem, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, részmunkaidő, home office, rugalmasság