Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Interjúalanyunk, Tóth Ferenc a repülés igazi megszállottja: 16 éves kora óta repül, hivatásának is ezt választotta. Hét közben a WizzAir légitársaság profi pilótája, áprilistól októberig hétvégente hobbijának, a vitorlázó műrepülésnek él. Az ezredforduló óta a sportág igazi legendájának számít, 2000-ben, 31 évesen nyerte első versenyét, három évvel később megszerezte első világbajnoki címét, és azóta összesen éppen egy tucatnyi nemzetközi bajnokságon végzett az első helyen.  Elhivatottságról, állandó fejlődésről, a szakma kihívásairól és semmihez sem hasonlítható szépségeiről beszélgettünk.

P: Ha valakit megcsap a kerozin füstje, hogyan válhat pilótává?

Tóth Ferenc: Hosszú útra vállalkozik, aki a repülést választja hivatásának, de több lehetőség közül is választhat. A biztosan hosszabb, bár talán költséghatékonyabb megoldás, ha valaki egy repülőiskolában sajátítja el a repülőgép-vezetéshez szükséges elméleti tudást, majd lépésenként haladva kezdi el gyűjteni a gyakorlati tapasztalatokat, így azonban akár négy-öt évig is eltarthat, mire megszerzi a jogosultságot, hogy a megfelelő számú repült órával és szakmai hátérrel rendelkezve egy nagyobb légitársasághoz pilótának jelentkezzen. Az intenzívebb, három év alatt abszolválható iskolarendszerű képzés is nyitva áll az érdeklődők előtt, melynek keretében nappali tagozatos hallgatóként, profi oktatatóktól tanulható meg a szakma, az elmélet és a gyakorlat egyaránt. Az ilyen jellegű képzésre, mint a Wizzair Pilótaakadémiája is, gyakorlatilag bárki jelentkezhet, tapasztalatot nem igényel, elszántságot és elköteleződést viszont annál inkább.

P: Ki kerülhet be az iskolába? Milyen alapkompetenciákra van szükség?

Tóth Ferenc: Az érettségi jelenti az alapot, emellett nagyon jól kell beszélni angolul, mert a komoly felvételi vizsga és a kiképzés is angolul zajlik, ez a repülés nyelve is, továbbá a megfelelő egészségi állapot is elengedhetetlen. A mi szakmánkban kiemelten fontos a matematika, fizika – ehhez kellő affinitásra van szükség a jelentkezők részéről. Az tudja jó eredménnyel zárni a képzést, aki határozott belső motivációval rendelkezik, amellyel kitartás és szorgalom párosul, ahhoz ugyanis, hogy valaki több száz utasért felelősséget vállalhasson, nagyon sokat kell tanulnia.

Munka a fellegekben: mindent a pilóta szakmáról - munka, szakma, hivatás

P: Az elmélet csak az érem egyik oldala, de mi a helyzet a gyakorlattal?

Tóth Ferenc: Ez lényeges kérdés, ugyanis nem mindenki alkalmas arra, hogy repülőgépet vezessen. A repülés bizony veszélyes üzem, és a biztonság mindenekfelett áll, ezért aki ezzel a kompetenciával nem rendelkezik, abból nem lehet hivatásos pilóta. Ha ez adott, százötven órányi repült idő után próbálhatja ki magát élesben a kadét. (Ez a szám az iskolarendszerű képzés esetére vonatkozik, aki a magánutat választja, ennek legalább a dupláját teljesítenie kell, hogy bekerülhessen egy nagy légitársasághoz.)

P: Mi jön a sikeres vizsga után? Milyen karrier utat rejt a repülés világa?

Tóth Ferenc: Aki elvégzi a képzést, első tiszti rangot kap, vagyis a pilótafülke jobb ülésében foglalhat helyet, a kapitány mellett. A kapitány és az első tiszt együttműködve dolgoznak, a kapitány döntéshelyzetekben kikéri kollégája véleményét, pontosan azért, hogy az ifjonc teret kapjon a szükséges fejlődésre. Öt-hat év tapasztalatgyűjtés kell ahhoz, hogy valakiből kapitány váljon, majd a következő lépés az oktatói pozíció, amelyre kellő kapitányi gyakorlat megszerzése után nyílik lehetőség. Ez a részvételt takarja az első tisztek nagy repülőgépre való kiképzésében, mégpedig valódi közforgalomban. Természetesen innen is tovább lehet lépni, mégpedig szimulátor-oktatónak, ami egy nagyon komoly feladat.

P: Hány évig, évtizedig űzhető ez a szakma?

Tóth Ferenc: Egészen addig, amíg a pilóta orvosi alkalmassági igazolással rendelkezik, vagyis az éves felülvizsgálatokon megfelelőnek találják az egészségi állapotát – ez egyénenként nagyon változó lehet. Az orvosi engedélytől függetlenül, a biztonság szempontjait szem előtt tartva hatvanöt éves korig van mód a közforgalmi repülésre, de a nyugdíjazott kollégáknak sem kell elszakadniuk a repüléstől, ők jellemzően az irodában, vagy az oktatásban folytatják a munkát.

P: Egy repülőgép vezetése hatalmas felelősséggel jár, ami már önmagában is jelentős kihívásnak számít. Milyen egyéb nehézségekkel kell számolnia annak, aki pilóta szeretne lenni?

Tóth Ferenc: A felelősség valóban a mindennapokkal jár, de ennél sokkal nagyobb nehézség, hogy a kapitány székében ülve egyetlen pillanatra sem lehet lazítani, folyamatosan száz százalékon kell teljesíteni. Amikor tizenegyezer méteren, szikrázó napsütésben haladunk és turbulencia sincs, akkor is éberen kell figyelni, hogy egy váratlan vészhelyzetre azonnal tudjunk reagálni, vagyis folyton a lehetőségeken és megoldásokon gondolkodunk. Ez az a szakma, ahol elengedhetetlen a folyamatosan fejlődés, aki ugyanis egyszer abbahagyja a tanulást, szinte borítékolhatóan elbukik a soron következő, egyébként félévente ismétlődő szimulátoros vizsgán. Mivel a célállomások palettája nagyon változatos, különböző időjárási viszonyok, és eltérő felszereltségű repterek között közlekedünk, ezekre mindig fel kell készülnünk, arról nem is beszélve, hogy ha a járat úgy kívánja, bizony hajnal fél négykor kell kelnünk.

P: És mi mindent találunk a mérleg pozitív serpenyőjében?

Tóth Ferenc: A pilóták kilencven százaléka azért választja ezt a hivatást, mert nagyon szeret a levegőben lenni, szereti ezt az érzés, és azt a látványt, ami kizárólag a pilótafülkéből tárul az ember szeme elé. Ez egy rendkívül változatos szakma, nincs két egyforma repülés, ami egyrészt hatalmas öröm, másrészt újabb és újabb sikerélményeket is magában hordoz. Emellett természetesen a bérezés is motiváló, aki vállalkozik a képzésre, nagyon jó befektetést tesz, ami egyáltalán nem csak anyagi szinten térül meg.

Ha épp pályaválasztás vagy váltás előtt állunk, merítsünk a fentiekből, és válasszunk olyan hivatást, amit valódi szenvedéllyel, teljes erőbedobással, és a folytonos megújulásra készen űzhetünk. Ez nemcsak a hosszú távú siker, de a boldog mindennapok záloga is. Válogassunk a számtalan lehetőség közül, különös tekintettel személyes preferenciáinkra. Tájékozódjunk a potenciális munkaadókrólis, így könnyebb lesz döntenünk. Kérjünk hírleveletés Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, hivatás, repülés, fejlődés