Minél magasabbra lépünk karrierünk lépcsőin, annál többször kell nyilvánosan előadnunk, felszólalnunk egy-egy kiemelt témában. Ám az emberek körülbelül 90 százaléka nem vágyik a folytonos szereplésre. Sőt, az esetek 80 százalékában talán nem túlzás azt állítani, hogy az illető egyenesen a háta közepére kívánja az egészet.

De ezzel az érzésünkkel nem vívódhatunk túl sokáig, főleg, ha közeleg a dátum, amikor színre kell lépnünk. Allan és Barbara Pease testbeszéd szakértők segítségével praktikus és hasznos tanácsokat adunk ahhoz, hogy kihozhassuk a maximumot előadásunkból!

Íme, a legfontosabb alapvető tudnivalók a hatásos beszédhez!

enlightened Ha felkérnek bennünket, hogy tartsunk beszédet egy csoportnak a munkahelyünkön, fontos azzal tisztában lennünk, a hallgatóság hogyan fogadja be és jegyzi meg az információkat. Éppen ezért nincs két egyforma beszéd, és mi magunk se váljunk gépiessé, rutinszerűvé előadás közben.

enlightened Ha a hallgatóság balján - a pódium jobb felén - állunk, információink erősebben hatnak a jelenlévők jobb agyféltekéjére. Ezzel elsősorban az emberek érzelmeire tudunk hatást gyakorolni.

enlightened Ha a másik oldalra sétálunk át - vagyis a pódium bal felén állunk -, akkor a hallgatóság bal agyféltekéjére hatunk inkább. Ha például meg szeretnénk őket nevettetni, akkor ez a legjobb pozíció!

Mumus a munkahelyen: hogyan tartsunk hatásos előadást?

enlightened Gondoljuk végig előadásunk fő üzenetét és egyes részeit, és ennek megfelelően foglaljuk el helyünket a pulpitusnál. Beszéd közben is változtathatjuk helyünket, így egyszer a bal oldalra sétálva elmesélhetünk egy vicces történetet, később pedig a jobb oldalról folytatva megoszthatunk hallgatóinkkal egy érzelmekkel átszőtt esetet.

enlightened Figyeljünk arra is, hogy hallgatóink közül ki hol ül! Ugyanis felmérések bizonyítják, hogy az első sorban ülő emberek többet tanulnak és jegyzetelnek, egész egyszerűen jobban figyelnek. Majdnem ennyire figyelmes és aktív hallgatóságot jelentenek a középen ülők, mivel ez a pozíció még biztonságot jelent az érintetteknek a többiek gyűrűjében.

enlightened A legkevésbé figyelmesek - és a legközönyösebbek is - azok, akik oldalt és hátul foglalnak helyet.

enlightened Ha zavarónak érezzük bármelyik pozícióban lévő hallgatóság reakcióit, két megoldással élhetünk. Vagy átültetjük őket - a lelkeseket hátra küldjük, a közönyösebbeket előre ültetjük -, vagy megpróbálunk együtt élni a helyzettel és nem zökkenünk ki a részt vevők reakcióitól.

enlightened Előadásunk hatékonysága érdekében alkalmazzunk különböző szemléltetőeszközöket is. Ezek lehetnek akár tárgyak, meghívott emberek, beszélgetőpartnerek is, ám a leginkább bevált és egyszerűen bevethető eszköz a prezentáció.

enlightened A kutatások szerint az előadások szemléltetőeszközeinek információt 83 százalékban a szem, 11 százalékban a fül és 6 százalékban a többi érzékszerv továbbítja. Ezért is fontos, hogy bármit választunk nyomatékosításul, az legyen látványos és izgalmas vizuálisan is.

enlightened Még egy nagyon fontos tanács: ha a hallgatóság szemébe nézünk, sokkal hitelesebbnek fognak bennünket és mondanivalónkat is tartani.

enlightened Érdekes megfigyelés, hogy üzleti előadásokon a női hallgatóság jobban tartja a szemkontaktust az előadóval, mint a férfiak. Ám ha nő tartja az előadást, a férfiaknál gyakrabban fordítja el a tekintetét. Éppen ezért figyeljünk erre tudatosan és próbáljuk meg kiküszöbölni, ha bennünket is érintene az a fajta viselkedés. Miért előnytelen? Mert behódoló üzenetet sugároz, és ebben a helyzetben magabiztosnak és tekintélyt parancsolónak kell látszani.

enlightened Gyakoroljuk a fentieket először tükör előtt!

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy előre lepróbáljuk előadásunkat, hiszen a hitelességünk és az imázsunk a tét. Ha jól szerepelünk, és hatásos beszédet tartunk, kapuk nyílhatnak ki előttünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha összecsapjuk és felszínesen kezeljük, rengeteg hátránnyal és negatív megítéléssel találjuk szembe magunkat. Illetve ne feledjük azt sem, hogy a szorongás és a lámpaláz leküzdhető, méghozzá egyszerű a titok nyitja: a szereplést is meg lehet (és kell) tanulni.

Ne legyünk hát szemérmesek vagy beletörődőek, gyakoroljuk az előadások tartását és sokkal jobb teljesítményt fogunk nyújtani legközelebb!

Forrás: Allan és Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen, Park Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: karrier, előadás, önbizalom, prezentáció