Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit jelent pontosan a multitasking? A multitasking megosztott figyelmet jelent, vagyis „egyszerre” több dolgot végzünk, ami a gyakorlatban különböző feladatok közti gyors „ugrálást” jelent.

Az effajta munkamódszer kialakulásáért részben a vállalati kultúra felelős. A kollégáktól sokszor azonnali válaszokat várnak, a kiadott feladatokat sürgősen el kell intézni, és általánosságban véve kevés az idő az elmélyülésre. Több cég is elvárásként fogalmazza meg, hogy az ügyfelektől beérkező leveleket pár órán belül meg kell válaszolni, de még olyan cégeknél is, ahol nem ügyfélszolgálati munkát végeznek, az állandó online vagy telefonos „jelenlét” alapkövetelmény.

Egy ilyen környezetben nem csoda, ha a munkavállaló nem mer, vagy nem tud magának olyan, pár óra hosszát elkülöníteni, amikor egyszerre csak egy dologra koncentrál, fókuszáltan. A multitasking így felaprózza, felőrli a hétköznapokat. Attól való félelmünkben, hogy valamiről lemaradunk, semmit nem tudunk elintézni teljesen. Mindenbe belekapunk, de nem fejezzük be a folyamatokat, nem érünk a végére semminek.

Bite BarbaraA fenti leírásban valószínűleg sokan magunkra ismerünk, a kérdés, hogy általánosságban is jellemző-e a multitasking a magyar munkaerőpiacra? Erről beszélgettünk Bite Barbarával, aki business coach és tréner, a Coaching Team Kft. ügyvezetője, vezetői tanácsadója.

Profession.hu: Kikre, milyen típusú vállalatokra/munkakörökre jellemző leginkább ez a típusú munkavégzés?

Bite Barbara: Alapvetően a multitasking szerintem nem lehetséges. Nem vagyunk képesek egy időben egynél több feladatra koncentrálni, fókuszálni. Ami lehetséges, hogy képesek vagyunk gyorsan fókuszt váltani, akár másodpercenként, ez azonban növeli a hibázás lehetőségét, és míg egyik feladatról a másikra váltunk, időt vesztegetünk.

Sajnos magas teljesítménykényszer van jelen a munkaerőpiacon, így sokan próbálunk egyszerre több feladatra is összpontosítani. E-mail írás közben telefonálni és befejezni egy leadandó anyagot. Valamelyik biztosan háttérbe szorul, és csak akkor vagyunk képesek esetleg egyszerre több dolgot csinálni, ha az alapfeladat teljesen rutinszerű, nem igényel semmilyen odafigyelést. Ekkor azonban a rutinfeladat elvégzésében való hibáinkat nem szűrjük ki.

Tudatossággal és gyakorlással lehet a teljes, fókuszált koncentrációt egyik dologról a másikra váltani hatékonyan, ez azonban sok energiát kér tőlünk és növeli a stresszt. Például egy projektvezető, rendezvényszervező, alapvetően vezetői pozícióban lévő valaki jó, ha tud váltani, de fontos, hogy tudja azt is, mikor érdemes a váltást megtenni és mikor érdemes benne maradni egy adott feladatban, és későbbre halasztani dolgokat.

  Multitasking  

Profession.hu: Sokat lehet olvasni a multitasking negatív hatásairól. Hogyan befolyásolja a hatékonyságot?

Bite Barbara: Sokan azt hisszük, ha multitasking módon dolgozunk, gyorsabbak, hatékonyabbak, eredményesebbek lehetünk több feladattal egyszerre. Ez azonban tévhit. Ha lemérnék az időket a multitasking módon és az egymás után végzett feladatok esetén, pont ellenkező lenne az eredmény. Lassabban, több hibát vétve és sokkal több energiát veszítve végzünk ugyanazzal a feladatmennyiséggel, ráadásul sokkal stresszesebben éljük meg a munkavégzést.

Profession.hu: Mit tanácsolna azoknak, akik szeretnének leszokni a multitaskingról?

Bite Barbara: Multitasking helyett legyünk “multithinking”-ek. Amikor egy feladatban benne vagyunk, az agyunk kalandozik, vagy éppen egy másik munkatársunk kérdez, kér segítséget. Közben csöng a telefonunk, ráadásul valaki ránk ír chat-en. Mindazt, ami a fókuszunkat elvonja: gondolat, ötlet, kérdés, igény stb. jegyezzük fel és térjünk vissza ahhoz a feladathoz, amiben benne vagyunk. Maximum azt a feladatot végezzük el, ami nem vesz igénybe 2 percnél többet, de mást nem, helyette jegyezzük fel és a jelenlegi feladat elvégzése után döntsünk a prioritások mentén, mivel folytatjuk. A feljegyzés kitisztítja agyunkat és képessé válunk a teljes, fókuszált összpontosításra megint.

A multithinking jól jön a meetingeken és szinte bármikor. Szerintem nem old school, hogy folyamatosan van nálunk egy jegyzetfüzet, vagy egy bevált jegyzet felület a számítógépünkön, telefonunkban. Szóval, ha igazán kreatívan és hatékonyan akarunk működni, multitasking művelése helyett inkább legyünk “multithinkerek”.

Ha elsajátítottuk a fenti technikákat, az nemcsak magában a munkavégzésben, hanem az álláskeresésben is hasznunkra fog válni. Egyszerre rengeteg minket érdeklő pozíciót találhatunk a Profession.hu oldalán, melyeket elmenthetünk.

Ha a Profession.hu mobil applikációján (Androidra és iPhone-ra) nézelődünk, akkor pedig különösen hasznos, hogy az okostelefonon elmentett állások nem vesznek el: az asztali gépen ugyanúgy megjelennek majd, így ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

A multithinkinget az is segíti, ha hírlevélre iratkozunk fel: a legfrissebb, személyre szabott állásokat azonnal megkapjuk, de akkor nyitjuk meg és adjuk be rájuk a jelentkezést, amikor az nekünk a legalkalmasabb.

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: multitasking, ügyfélszolgálat, hirdetés, álláshirdetés, pályázó, multithinking