Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Általánosságban megállapíthatjuk, hogy van, aki a szavak embere, és van, aki inkább a tetteké. Igaz ez akkor is, amikor új állást keresünk, és el kell készíteni ehhez a pályázati anyagunkat: az önéletrajzot és a motivációs levelet. Sokak számára ez utóbbi sokkal nehezebben megy, mivel itt egy igazán lényegre törő és hatásos üzenetet kell átadni, és nem szerencsés rutinból vagy szokások alapján megírni.

Mai cikkünkben az egyik leghatásosabb módszert adjuk közre olvasóinknak! Ha ezt sikeresen megoldjuk, már csak a lehetséges állásokon kell rajta tartani a szemünket. Nézzük, hogyan járjunk el!

Motivációs levelet úgy érdemes írni, mintha egy reklámszöveget írnánk. Nem érdemes visszafogottabbnak vagy éppen semlegesnek maradni. Hatni akarunk a másikra? Ki akarunk tűnni a tömegből? Akkor ezeket a tippeket vessük be!

4+1 tipp a sikerért

Íme, a leghatékonyabb módszerek a kiemelkedő motivációs levél írásához!

1.) Használjunk rövid szavakat!

Egyszerűsítsünk: a „háttértudás” helyett írjunk „tudást”, a „konkrét példák” helyett elég, ha csak „példákat” sorolunk fel, és így tovább.

2.) Fogalmazzunk tömören!

Alapszabály, hogy mondatonként egy gondolat szerepeljen.  A többszörösen összetett mondatokat kerüljük, megnehezíti az olvasást.

3.) Kerüljük a szakzsargont!

Ha olyan kifejezéseket használunk, amelyeket csak a bennfentesek értenek, az idegennek hat a HR-es számára, hiszen legelső körben ő találkozik az anyagunkkal. Hagyjuk meg ezeket a szóhasználatokat a szakmai interjúra!

4.) Olvassuk fel hangosan a szöveget!

Ekkor ugyanis egyértelműen ki fog derülni, hogy amit leírtunk, gördülékenyen olvasható-e. Amennyiben nehézkes, nincs lendületes ritmusa, úgy az olvasása is bonyolultabb.

+1. Írjunk csupán egy mondatot!

Utolsó feladatként kipróbálhatjuk azt a feladatot, amelyet a legendás reklámügynökség, a Springer & Jacoby felvételi tesztjeként használt. A következőket tegyük: fogjunk egy papírt vagy nyissunk a számítógépünkön egy üres dokumentumot, és írjunk egyetlen mondatot: azt a mondatot, amit ha az utcán koldusként állnánk, felírnánk a táblánkra. Furán hangzik biztosan, de a cég szerint nagyon működőképes ez a módszer. Alkalmazzuk a fenti szabályokat is, vessünk be mindent, ne fogjuk vissza magunkat, ne korlátozzuk gondolatainkat és ötleteinket! Írjunk több mondatot akár, ami csak eszünkbe jut. Majd ha végeztünk, kérdezzünk meg néhány ismerősünket – ha HR-esek is vannak közöttük, még jobb -, hogy melyik ragadta meg leginkább a figyelmüket. A leghatásosabb mellett döntsünk, és kezdjük ezzel a motivációs levelünket.

Ha kezdetben idegenkedünk ettől a módszertől, akkor adjuk be olyan állásokra pályázatunkat ezzel az anyaggal, amelynek nincs tétje számunkra, de megfelelnénk a kritériumoknak. Így teljesen objektív módon le tudjuk tesztelni, valójában mekkora hatékonysága van a merészebb motivációs levélnek.   

Valamint az önéletrajzunk felfrissítéséről se feledkezzünk meg! Ezzel a rövid kérdőívvel pillanatok alatt le tudjuk ellenőrizni, szükséges-e módosítanunk rajta. És ha igen, akkor ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át, illetve még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk.

És ne feledjük továbbra sem: tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! De ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján is. Sőt, kipróbálhatjuk a legfrissebb alkalmazást, a Mobilmunkát, ahol még önéletrajzot sem kérnek.

Éljünk a lehetőséggel, turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat, így többszörösen megnőnek esélyeink egy jobb állásra!

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala