Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nézzük a hagyományos modellt: megszerezzük a képesítésünket, legyen az alap-, közép vagy felsőfokú, és munkába állunk. Először gyakornokként vagy lelkes ifjoncként próbálgatjuk a szárnyainkat, majd pár év elteltével elindulunk felfelé a ranglétrán. Van, akiből előbb-utóbb vezető, középvezető majd felsővezető lesz, mások elmennek a specialista vagy „szaki” irányba. Ismerős? Lehet, hogy már nem sokáig. Úgy tűnik, megváltozott, ahogy a karrierünkről gondolkodunk.

Könnyebben mozdulunk

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara egyik legutóbbi kutatásából kiderült: a koronavírus miatt állás nélkül maradtak egyharmada másik szektorban keresett új munkahelyet. Ugyanez megfigyelhető volt Magyarországon is 2020 tavaszán, amikor sokan elhagyták a vendéglátóipart, hogy például az építőiparban kezdjék újra, de a járványhelyzettől függetlenül az sem ritka, hogy valaki fejlesztői állását cseréli kétkezi munkára, vagy éppen gyógymasszőrből képzi át magát programozóvá.

Az elmúlt időszak nagyot csavart azon is, amit a karrierekről gondolunk: míg korábban a jó fizetés vagy a juttatások tettek főként csábítóvá egy munkalehetőséget, ma -ahogy az a már fent idézett kamara kutatásából kiderül- sokan előnyben részesítik a rugalmas munkavégzést, a pozitív cégkultúrát és a munka-magánélet egyensúly lehetőségét – akár egy másik ajánlat magasabb fizetésével szemben is.

Átjárhatóbb munkakörök

A feladatkörök és pozíciók sok munkahelyen felcserélhetőbbek, mint valaha. Párszáz vagy akár pár évtizeddel ezelőtt is jellemző volt, hogy kitanult mesterségünk szakavatott képviselőjeként akár életünk végéig eldolgozhattunk ugyanabban a munkában. Ma viszont minden nap új munkakörök tűnnek fel, és sok ezek közül átjárható: bolti eladóként vagy ügyfélszolgálatosként ugyanúgy kamatoztathatjuk jó kommunikációs készségünket vagy problémamegoldó képességünket, éttermi üzletvezetőként átnyergelhetünk egy kereskedelmi vezetői vagy biztosítási pozícióba is. Miért ne próbálnánk ki magunkat több területen?

Rövid szavatosságú szakértelem

Míg korábban cipészként vagy cserzővargaként időálló lehetett a tudásunk, a mai szakmák gyorsan változnak: szinte minden területen hetente érkeznek új innovációk és szabályozások, amelyeket ismernünk kell ahhoz, hogy naprakészek legyünk a szakterületünkön. Egyre többféle tudásra kell szert tennünk, ez pedig azzal is jár, hogy egyre nehezebb eldönteni, mi is szerepeljen a névjegykártyánkon.

Megnyíló lehetőségek

Az arra alkalmas szektorokban és munkakörökben a home office terjedésével hirtelen a perspektíva is kiszélesedett: már nemcsak a kerületünkben, városunkban keresgélhetünk, hanem akár a bolygó túloldalán is elhelyezkedhetünk költözés nélkül. Soha nem volt még ennyire egyszerű és tömegek számára is elérhető a távmunka!

A cégek és a dolgozók számára is izgalmas irány, hogy nincsenek helyhez kötve, ugyanakkor azt se feledjük, hogy a kinézett állásért is többen versenyezünk. Persze állás is jóval több kínálkozik: a lehetőségeinknek sokszor csak a nyelvtudás és az időzónák szabnak határt. De ne menjünk ilyen messzire: már az is elég forradalmi változás, hogy teljes home office-t kínáló cégek esetén már Győrből is dolgozhatunk Debrecenbe és fordítva.

Egyre fontosabb a közös cél

A millenial (1980 és 2000 között születettek) generáció és a gen Z (2000 után születettek) egyik közös tulajdonsága, hogy a korábbiaknál tudatosabban válogatnak a munkahelyek között: szempontjaik között szerepel a pozitív cégkultúra és az építő légkör, fontos számukra, hogy a munkájukkal minimum ne ártsanak, de lehetőleg jobbá tegyék a világot. Ez a generáció már egyre hangosabban áll ki a megkülönböztetés ellen, és igényli azt, hogy a munkahelye bevonja a legfontosabb döntésekbe, majd a közös értékek mentén cselekedjen. Napjaink meghatározó részét töltjük a munkahelyünkön, a munkahelyünkkel – miért ne lenne létfontosságú, hogy hasonló gondolkodású emberekkel dolgozzunk?

Hullámról hullámra

Megváltoztak a foglalkoztatási formák is: az alkalmazotti státusz mellé felsorakoztak a különböző egyéni vállalkozói megoldások, ahol projekt alapon, időszakosan vállalhatunk munkát egyszerre akár több cégnek bedolgozva is. Így párhuzamosan több feladat is futhat nálunk, miközben egyre keressük a jónak ígérkező lehetőségeket, akár egy szörfös, aki hullámról hullámra lovagol a habok hátán. Bár sokak számára a megváltozott helyzet bizonytalanságot sugall, a fentiekből kiderül, hogy valójában egyre több és több lehetőségünk van – csak annyi a dolgunk, hogy megtaláljuk őket! Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet jelenünk lehetőségeiből? Ha egy rövid választ szeretnénk: megfelelő önismerettel és nyitottsággal.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala