Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A weboldal elhelyezése a világhálón ugyan, lényegében ingyenes, de az elkészítése már megkövetel némi anyagi ráfordítást és néhány szakember értékes munkaóráját. Ilyen - a teljesség igénye nélkül - a programozó, a weblap megteremtője és az a személy, aki a rendszernek arcot, egyéniséget ad, a designer. Lehet mondani, hogy ő az, aki azért felel, hogy a célcsoportnak megakadjon a szeme a weboldalon, megjegyezze azt és valamiért örökösen vissza is akarjon térni oda - mondja Lechner Márton szabadúszó webdesigner.

A munka

Mártont kisebb-nagyobb cégek, vállalkozások keresik meg, hogy segítsen megtervezni az internetes oldaluk arculatát, megjelenését, üzenetét. A legtöbben kész elképzeléssel keresnek fel, pontosan tudják, vagy tudni vélik, hogy mit szeretnének látni, amikor valaki beüti a keresőbe a címüket - meséli Márton.

A színek, a formák, az összhatás egyvelege a designer kompetenciája, de hozzá tartoznak a betűtípusok, hátterek megtervezése, kiválasztása is. Látszólag akkor van könnyebb dolgunk, ha a megrendelőnek konkrét tervei vannak, de ez többnyire éppen fordítva szokott érvényesülni - mondja Márton, aki szerint kevés dolog van annál nehezebb, mint kíméletesen elmagyarázni egy megbízónak, hogy ami a képzeletében megjelent, az divatjamúlt, ízléstelen, vagy giccses. A webdesigner kompetenciája túlmegy a weboldal megjelenésén, színvilágán, ő adja a lelkét, tőle lesz egyéni, megismerhető, esetleg különleges az általa komponált internetes oldal.

Mivel foglalkozik a webdesigner?

A webdesigner tökéletesen ismeri az összes képmanipulációs és korrekciós eljárást, és az Adobe Photoshop programban rejlő lehetőségeket. Ezen felül készség szinten képes használni többek közt az Adobe Flash multimédiafejlesztő alkalmazást, amelynek segítségével könnyedén fejleszthet webes alkalmazásokat, játékokat, mozikat, vagy akár mobil tartalmakat is. A webdesigner eligazodik a HTML, CSS, XHTML, a professzionális weblapszerkesztő lehetőségekben, valamint az Adobe Dreamweaver program használatában, ha ma szeretne dolgozni ebben a munkakörben. A programok, rendszerek pillanatok alatt változnak, fejlődnek, amit illik követni, ha lépést kíván tartani valaki a szakma fejlődésével.

E szakma bérezésére is érvényes az informatikai anomália, ami irracionális aránytalanságokat is képes szülni. Így lehetséges, hogy van webdesigner aki hetente egy milliót keres, de van, aki félévente visz haza ugyanennyit.

Hol lehet megtanulni?

A webdesigner képzésre rengeteg lehetőség kínálkozik. Szakosodni rá akár már informatikai középiskolában is lehet, de van egyetemi, főiskolai képzése és természetesen oktatóközpontban, stúdióban is lehet a szakirányba használható tudást, képesítést szerezni. A három hónapos képzéstől két évig is eltarthat, ameddig valakiből webdesigner-t faragnak. A tanfolyamok, iskolák árai az idővel vannak összefüggésben, vagyis minél rövidebb, annál olcsóbb, de ez sokszor nincs összhangban a minőséggel. Lechner Márton szerint egy három hónapos tanfolyam is lehet olyan erős, mint egy háromszemeszteres főiskolai fakultáció.

Bővebben a képzésről:
http://webdesign.lap.hu/