Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A dolgozók több mint fele érzi úgy, azonos beosztásban dolgozó kollégáik jobban megbecsülik őket, mint feletteseik, vagy a cégvezetők. Ugyanakkor úgy látják, a pozitív értékelés jelentős ösztönzést jelentene munkájukban - derült ki a Cornerstone OnDemand munkavállalói attitűdvizsgálatából, amelyet az Egyesült Államokban készítettek.

Mindent átírt a válság

Egyes szakértők szerint a gazdasági válság már a vége felé jár, mások szerint azonban még egy mélypont következik. A recesszió miatt az elmúlt években rengeteget változtak a munkahelyi kihívások. A vállalatoknak szorosabbra kellett húzniuk a nadrágszíjukat és sok embertől kellett megválniuk, így azoknak a szerencséseknek, akiknek maradt állása, most még több teher és felelősség szakadt a nyakukba. Az ő elismerésükre nagy szükség lenne.

Azonban csak kreatív megoldásokkal motiválhatók a dolgozók. Ha például tréningre nincs pénz, akkor a tehetséges, ám képzést igénylő alkalmazottat a vezető például elviheti magával a tárgyalásokra, hogy ezáltal fejlődhessen. Emellett az sem kerül semmibe, ha tudatosítja a beosztottakban: a cégnek szüksége van a munkájukra. Egy-két odavetett szó, dicséret nagyon jól esik a fáradt munkavállalóknak. Nem szabad csak kritikával illetni a munkájukat, a pozitív visszajelzések után sokan megtáltosodnak.

A nők jobban vágynak az elismerésre

A felmérés ezzel szemben azt mutatta ki: a dolgozók nem érzik, hogy feletteseik különösebben értékelnék az erőfeszítéseiket, ezért ha lehetőségük adódna rá, a munkahelyváltás mellett döntenének. Pedig nem szeretnének túl sokat, csak elismerést. A válaszadók 56 százaléka ösztönző erőnek érezné, ha felettesei a fizetésemelésen és juttatásokon kívül más, nem anyagi formában is értékelnék munkájukat. Különösen igaz ez a nőkre, hiszen a szebbik nem 62 százaléka (míg a férfiaknak „csak" a fele) vágyik a nem anyagi elismerésre is a főnökétől a munkahelyén. A kutatás viszont azt mutatja, hogy a munkavállalók 54 százaléka a valódi elismerést a közvetlen kollégáitól, nem pedig feletteseitől kapja meg.

Az anyagi juttatásokon és szóbeli elismerésen kívül a megkérdezettek 51 százaléka véli úgy, erősíti a munkamorált, ha olyan vezető mellett dolgozhat, akivel élvezi a munkát, 46 százalék pedig a kollégák tiszteletét is fontosnak tartja. Ugyanennyi embert motivál, ha van lehetősége előrelépésre, szakmai fejlődésre, tudása bővítésére.

A pénz nem mindenkinek számít

A fizetés esetleges csökkentése miatt nem minden alkalmazott mondana fel. Mintegy harmaduk elfogadná az új helyzetet, ha munkája, új feladatai jobb ellátásához tréningeken vehetne részt, esetleg előléptetnék, vagy új beosztást kapna. 32 százalékot maradásra bírna, ha felettese szóban is megköszönné kitartását a cég mellett, mintegy negyedük pedig örülne, ha a vezetőkkel megbeszélhetné a megváltozott körülmények jelentette munkalehetőségeket, jövőbeni kilátásokat.

A kutatás szerint - amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara ismertetett - a megkérdezettek fele nem tudja, hogy a feladatai hogyan illeszkednek a cég célkitűzéseibe, bő kétharmada pedig egyáltalán nem kapott semmiféle visszajelzést a munkájáról az elmúlt fél évben. A Cornerstone OnDemand szerint ez azt jelenti, hogy a munkaadók és a munkavállalók között komoly kommunikációs szakadék alakult ki.

A partnerségen alapuló vállalati kultúra pedig segíthet abban, hogy a munkavállalók problémáit korán, közvetlenül a felmerülésüket követően felismerjék. A felső vezetők feladata az is, hogy gondoskodjanak arról, hogy a munkavállaló képességei és képezettsége megfeleljen az adott munkakör követelményeinek- derült ki egy Európai Uniós felmérésből is. A European Network for Workplace Health Promotion (Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata) által készített tanulmány szerint a dolgozók a saját munkájuk feletti nagyobb befolyásra törekszenek, illetve a továbbképzési lehetőségek, a kommunikáció és a társadalmi támogatás pozitívan befolyásolhatja a munkavállalók közérzetét, és mérsékelheti a stressz káros hatásait. Ugyanis a munkavállalók mentális betegségei évente mintegy 136 milliárd eurós kiadást jelentenek az EU számára.