Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Arról sokat hallunk, milyen kihívásokkal küszködnek a pályakezdők, akik kezdő pozíciókra pályáznak, sokszor nulla munkatapasztalattal. De mi történik fordított helyzetben, amikor több éves, esetleg évtizedes munkatapasztalattal a hátunk mögött egyre többször szembesülünk azzal, hogy az álláshoz, amire vágyunk, túlképzettek vagyunk?

A kiválasztási szakemberek nem csinálnak titkot abból, hogy az ilyen jelöltekkel szemben a következő aggályaik vannak:

- egy túlképzett munkavállaló valószínűleg igen hamar beleunna a munkakörbe, és pár hónapon belül egy másik, tapasztalatainak megfelelőbb állást szerezne a konkurenciánál;

- a túlképzett jelölt számára hosszú távon nem lenne elfogadható az alacsonyabb juttatási csomag, ami a pozícióval jár.

Íme, néhány élethelyzet, amikor túlképzetten alacsonyabb pozícióba vagyunk kénytelenek pályázni, és a tanácsok arra, hogyan fordíthatjuk előnyünkre a helyzetet!

1. szituáció

Az ország másik részébe költöztünk, vagy hirtelen elbocsátottak. / Megszűnt a munkahelyünk és mindent újra kell kezdenünk.

Így kezeljük a helyzetet állásinterjún:

Hangsúlyozzuk, hogy mit nyernénk az állással, és miért előnyös számunkra. Ez azért fontos, mert a felvételiztető valószínűleg azon gondolkodik, hogy vajon miért akarjuk betölteni ezt a pozíciót, és mi érdekünk fűződik egy olyan állás elfogadásához, aminél az önéletrajzunk alapján sokkal jobbat is találhatnánk. Le kell építenünk azt a félelmet, mely szerint a szóban forgó munkahely csak egy kényszerpálya, egy átmeneti megoldás, amivel nem tervezünk hosszú távon. Hogyan tegyük ezt? Beszéljünk arról, hogy milyen készségeink fejlődnének a munka során, milyen tapasztalatokat szerezhetünk, milyen új és izgalmas területeket ismerhetünk meg, amivel fejlesztjük karrierünket.

Arra is térjünk ki, hogy a vállalat mit nyerhet a már meglévő tapasztalatainkkal és mennyire előnyös lehet számára egy olyan ember alkalmazása, aki igen sokoldalú. Valószínűleg a munka sokkal szűkebb mozgásteret biztosít, mint amihez hozzá vagyunk szokva, ezért hangsúlyozzuk, hogy egy szélesebb látókörrel rendelkező munkavállaló az adott pozícióban mennyivel nagyobb hozzáadott értéket nyújt a vállalat számára. A beszélgetés során valószínűleg felmerülnek az anyagiak is, és szóba kerül, hogy a pozíció alacsonyabban fizet, mint amit korábban megszoktunk. Ekkor térjünk ki arra, hogy az alacsonyabb fizetést számunkra kompenzálni fogják azok az új készségek, amelyeket a munka során megszerezhetünk. A vállalat számára pedig plusz előny, hogy a betanítási időszak sokkal rövidebb lesz, így gyorsabban teljes értékű munkaerőként számolhatnak velünk.

Mit tegyünk, ha túlképzettek vagyunk egy állásra?

2. szituáció

Karrierváltás előtt állunk. / Másik iparágban szeretnénk elhelyezkedni.

Így kezeljük a helyzetet állásinterjún:

Hangsúlyozzuk, hogy új karriert választottunk, és ez egy tudatos döntés volt a részünkről. A karrierváltás egyébként is igen gyakori. Olyannyira, hogy az Y generáció átlagosan 4 alkalommal vált állást az iskolából való kikerülés utáni 10 évben, nem ritkán egymástól teljesen eltérő területekbe belekóstolva. Amikor az új pozícióra való alkalmasságról esik szó, mondjuk el, milyen lépéseket tettünk annak érdekében, hogy megszerezzük a szükséges tapasztalatokat, milyen képzéseken vettünk részt, milyen önkéntes munkákat vállaltunk, stb. Ezzel motivációnkat bizonyítjuk.

A kiválasztási szakembernek azonban valószínűleg aggályai lesznek azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk-e tanulni, és félre tudjuk-e tenni egónkat, ami abból táplálkozik, hogy korábban mondjuk 10 évet töltöttünk el egy másik iparágban. A legjobb, ha magunktól hozzuk szóba, hogy tudatában vagyunk annak, hogy az új területen teljesen kezdőnek számítunk, és hajlandóak vagyunk tanulni, adott esetben nálunk jóval fiatalabbaktól is.

A fizetés kapcsán említsük meg, hogy tisztában vagyunk az iparággal, és hogy az adott pozícióban mi az elvárható juttatási csomag. Természetesen a korábbi karrierünk során szerzett készségeinkről se feledkezzünk meg, ezek óriási hozzáadott értéket jelentenek a munkaadónak abban az esetben, ha minket választanak.

Ha folyamatosan próbálkozunk, de nem hívnak be állásinterjúra, nézzük át az önéletrajzunkat az alábbiak szerint:

- Ha túlképzettek vagyunk a pályázott pozíciókra, és életrajzunk több mint 10 év munkatapasztalatot ölel fel, akkor fontoljuk meg, hogy csak az adott álláshoz legfontosabbakat említjük meg.

- Törekedjünk arra, hogy az életrajz egy egyértelmű történetet mondjon el, a különböző vakvágányokat és random munkákat elhagyhatjuk.

- Az életrajzot kronológiailag mindig úgy építsük fel, hogy a legfrissebb vagy legrelevánsabb munkatapasztalat legyen legfelül, és így haladjunk visszafelé.

Tegyünk egy próbát, és kövessük a fenti lépéseket. Olykor tényleg csak néhány apróságon múlik, hogy elérjük álmaink állását. Ha azonban még keressük azt a munkahelyet, ahol karrierünk kiteljesedhet, nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók megtalálhassak minket. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Khojaste K