Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tévhit, hogy elég egy dokumentumba beledobálni a korábbi munkahelyeinket, feltételezve, hogy a leendő munkaadónk számára a felsorolás majd magáért beszél. Egy ízléses és jól megfogalmazott önéletrajz ma már alap elvárás – ha nem tűnik összeszedettnek első ránézésre, ha nem kelti fel rögtön a toborzó kíváncsiságát, szinte biztos, hogy veszett ügyünk van. Tökéletes önéletrajzot azonban egyáltalán nem nehéz összerakni, csak egy kicsit időigényesebb. Cikkünkben összeszedtünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelni:

Csak jó fotót használjunk!

Ma már egyáltalán nem kötelező a fotó az önéletrajzba, azt viszont nem lehet elégszer elmondani, hogy egy rossz fénykép sokkal rosszabb, mint ha egyáltalán mellékelünk fotót magunkról. Igyekezzünk olyan képet csatolni, ami kellőképpen professzionális, azaz például nem egy tükörszelfi vagy egy barátokkal közös fotóból kivágott kép, de emellett bizalmat kelt és szimpátiát ébreszt. Nem kell rögtön stylistokhoz vagy fotóstúdióba rohanni (bár ha megtehetjük, érdemes rájuk bízni, ők egész biztosan segítenek kihozni a legjobb formánkat), gondoljunk egy sima igazolványképre, amin bátran mosolygunk.

Csak releváns tapasztalatokat adjunk meg

Sokan esnek abba a hibába, hogy felsorolnak minden egyes munkahelyet, ahol dolgoztak és az iskolákat is az általánostól kezdik felsorolni. Ez lássuk be, hogy senkit nem érdekel és csak fölöslegesen hosszabbítja meg az önéletrajzunkat. Csak azokat a munkákat írjuk bele, amik a megpályázott állás szempontjából relevánsak, azaz a témába vágnak. Egy grafikus cégnél nem fogják nézni, ha fél évet vendéglátásban töltöttünk - kivéve, ha van egy nagyon frappáns indokunk, hogy miért jöhet nekik jól ez a tapasztalatunk. Az iskoláknál elég az állás szempontjából fontosnak ítélt tanulmányokat felsorolni. Mindkét esetben fordított sorrendben haladjunk, azaz a legkésőbbi tapasztalat kerüljön legfelülre! Ha pályakezdők vagyunk és nincs tapasztalatunk, akkor se keseredjünk el: egy korábbi cikkünkben erre az esetre is adunk tippeket.

Pályamódosítás

Nem a nyelvvizsga számít

Fontos lehet a papír, de nem minden. Ne a nyelvvizsga bizonyítványainkat, hanem a nyelvtudásunk jelenlegi mértékét jelöljük meg az anyagban. Az aktív szókincsünk nagyon rövid idő alatt el tud kopni, ha nem gyakoroljuk az adott nyelvet és ha a munka szempontjából fontos a nyelvtudás, nagyon hamar ki fog derülni, ha nem megy. Fordított esetben: ha nem szereztünk nyelvvizsgát, de folyékonyan vagy kommunikációs szinten beszéljük az adott nyelvet, ne titkoljuk el, csak azért mert nincs róla papírunk. 

Fontosak a hobbijaink

Az önéletrajz azon része sem elhanyagolható, ahová a hobbijainkat írjuk be, végtére is ebből derül ki igazán, milyen személyiségek vagyunk. Persze ne azt írjuk bele, hogy szeretünk minden hétvégén bulizni, de bátran vállaljuk fel a legmerészebb hobbijainkat is – lehet, hogy pont egy extrémsportoló energiája hiányzik a csapatba!

Csak pozitívan jellemezzük magunkat

Írjunk egy pár érdekes, pozitív jellemzőt magunkról, lehetőleg minél eredetibb megfogalmazásban! Kerüljük az olyan sablonkifejezéseket, mint a rugalmas, a kommunikatív, kreatív. Gondoljunk bele: mi sem szeretjük az olyan álláshirdetéseket, amiben olyan személyt keresnek, aki „képes az önálló munkavégzésre, de csapatban is tud dolgozni”.

Nem kötelező minden személyes adatot megadnunk

Születési évet, lakcímet, és hasonló személyes adatokat egyáltalán nem kötelező megadnunk és nem is kérhetik tőlünk. Arra figyeljünk, hogy az elérhetőségünk mindenképpen könnyen megtalálható legyen. Használjunk profi e-mail címet: regisztráljunk egy ingyenes címet a teljes nevünkkel, amit csak munkára használunk.

Helyesírás!

Háromszor is ellenőrizzük le, hogy helyesen írtunk-e mindent és ha kell, még adjuk oda valakinek átolvasásra. Az írásunk is árulkodik arról, hogy milyen személyiségek vagyunk; ha összecsaptuk, abból azt feltételezhetik, hogy a munkánkat is hasonló színvonalon fogjuk végezni. Egy tökéletes helyesírással megírt, jól tördelt, átlátható önéletrajz az igényességünket és intelligenciánkat bizonyítja majd a leendő munkáltatónknak, így érdemes időt szakítanunk rá.

A Profession.hu-n számtalan önéletrajz minta közül válogathatunk, amiket le is tudunk tölteni és személyre tudunk szabni, ezen kívül egy önéletrajz készítő oldal segítségét is igénybe vehetjük, ahol számtalan sablon közül választhatjuk ki a személyiségünkhöz leginkább passzolót. Ebben egy korábbi cikkünk is segít, ha elakadnánk. Ha pedig már megvan az önéletrajz, de a megpályázandó állás még nincs, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala