Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajz sablonok kezelése, szerkesztése és egyénivé alakítása egyike azon témáknak, amelyekről igen keveset hallunk. A sablon megadja a formátumot, amit már „csak” ki kell tölteni – mondják sokan, de aki valaha is használta már ezeket az igen hasznos eszközöket, az tudja, hogy a valóságban éppen attól lesz sikeres egy ilyen programmal készített önéletrajz, hogy személyre szabjuk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha önéletrajz sablonokkal dolgozunk!

A válaszokhoz a Profession-hu önéletrajz-készítő sablonjaihoz, és egy győri infokommunikációs cég vezető senior toborzási-kiválasztási szakemberéhez, Erikához fordultunk, aki saját bevallása szerint az elmúlt 10 évben több ezer önéletrajzot fésült át és több száz állásinterjút folytatott le. 

„Sokan kérdezik a véleményemet az önéletrajz-készítő sablonokkal kapcsolatban, és hogy nem teszik-e egyformává, túl univerzálissá a jelöltek pályázatait. Tapasztalatom szerint az ilyen sablonok mankóként szolgálnak és sokszor igen hálás vagyok azért, hogy átlátható, jól megtervezett dokumentum kerül a kezeim közé. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a jó CV-n egyáltalán nem látszik meg, hogy sablonnal készült. Akkor is egyedinek kell lennie, ha mindkét jelölt ugyanazt a sablont használta. Minden esetben szabjuk az álláshirdetésre az önéletrajzunkat, pályázati anyagunk illeszkedjen a munkaadó stílusához! Minél jobban hasonlít az önéletrajzunk a konkrét vállalat stílusához, annál valószínűbb, hogy behívnak állásinterjúra! Amit minden önéletrajzban először megnézek, az az álláshirdetésben megadott 3 legfontosabb kulcsszó. Ha ezek nincsenek benne, nem olvasom tovább az anyagot.”

Nézzük, melyek azok a konkrétumok, amikre nem árt odafigyelnünk!

Testreszabás

Nincs olyan, hogy „mindenki számára tökéletes önéletrajz”. Amikor a sablonok közül válogatunk, vizsgáljuk meg a felépítését. Milyen fókuszú a sablon? A Profession.hu önéletrajz-készítő alkalmazásában külön válogathatunk a pályakezdőknek, a sok tapasztalattal rendelkezőknek, és a különböző szakembereknek szánt dokumentumok között. 

Általánosságban az önéletrajz sablonok egy letisztult design-t követnek, ne felejtsük el tehát a végén egy kicsit testre szabni a dokumentumot. Vigyünk bele egy kis színt, változtassuk meg a blokkok hosszát, bizonyos részeket akár törölhetünk is.

Profession tipp: Sokszor már azzal is egyediséget adhatunk az önéletrajznak, ha megváltoztatjuk az elválasztó vonalak stílusát. A színsémák közül pedig az élénkebb színeket kifejezetten a kreatív szakmákra pályázóknak ajánljuk.

  Hogyan használjuk az önéletrajz sablonokat  

Kitöltési tippek

Egy jó sablon képes arra, hogy lépésről lépésre végigvezessen a folyamaton és tippeket adjon a kitöltéshez. A Profession.hu önéletrajz-készítő alkalmazásával minden üres rovat alatt példákat találunk arra, hogy mit írhatunk bele. Egy marketing pozíció esetében a munkaköri leírásnál például ahelyett, hogy általánosságban fogalmaznánk, írjuk ezt:

Egyedi marketing kampányok tervezése és kivitelezése, melyek a cég új termékeinek a sikeréhez járultak hozzá. Online arculat frissítése, jelentős SEO aktivitással, amely 54%-kal növelte a látogatók számát.

A készségek rovatnál pedig ne ragadjunk le az egyszerű jellemzésnél, mint „felhasználói szintű számítógépes ismeretek”, hanem fejtsük ki:

- Erős IT felhasználói ismeretek: adatbázisok kezelése, szövegszerkesztés és Excel táblázatkezelés

Hasonlóan a nyelvtudásnál sem elég már a „tárgyalóképes angol nyelvtudás”:

- Kiemelkedő felsőfokú angol nyelvű kommunikációs készség szóban és írásban, TOEFL felsőfokú nyelvvizsga (2016)

Funkcionalitás

Tipikus hiba, amikor a jelölt a tanulmányok felsorolásánál kronológiai sorrendben halad, vagyis előre veszi azt, ami legelőször történt. Ezt főleg az idősebb korosztály esetében lehet megfigyelni, de előfordul olyanoknál is, akik sokáig másik iparágban dolgoztak és karrierváltáson estek át. Az önéletrajz sablon segít ezeket a hibákat kiküszöbölni, ugyanis külön felhívja a figyelmet arra, hogy a végzettség megadásánál fordított kronológiai sorrendben haladjunk, vagyis kezdjük a legfrissebb tanulmányainkkal.

Profession tipp: A hosszabb karrierúttal rendelkezőknek nem érdemes minden egyes bizonyítványt felsorolni. Ha mondjuk kontrollernek jelentkezünk, felesleges beleírni az önéletrajzba, hogy a húszas éveink elején egy targoncavezetői tanfolyamot is sikerrel elvégeztünk.

Az önéletrajz minta egy nagyon jó sorvezető: ha azt akarjuk elérni, hogy érdekesek, emlékezetesek legyünk, és behívjanak állásinterjúra, akkor ne sajnáljuk az időt az átalakításához!

Nézzük át a fentieket, és vessük bele magunkat az önéletrajz-készítő sablonok használatába!

A Profession.hu önéletrajz-készítő felülete itt található!

Itt olvashatunk bővebben arról, hogy milyen a jó önéletrajz!


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

 A Profession.hu Instagram oldala