Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Az asztalos szakma igen sokrétű, sok munkaterület tapasztalatait egyesíti.  Amennyiben az asztalos szakmát választjuk esetleg hivatásunknak, vagy karrierváltáson gondolkodunk ebbe az irányba, jó, ha tisztában vagyunk a munkakörrel.

Feladataink közé tartozik majd, az épületbe beépítendő szerkezeti elemek megtervezése és kivitelezése, faajtók, faablakok, falépcsők létrehozása. Emellett fából készülnek sok esetben a zsaluk, lambériák, küszöbök is. A redőnyök és beépített bútorok megálmodása és legyártása is a munkák közé sorolandó.

Az asztalos munka során kiválasztjuk a munkadarabhoz megfelelő alapanyagot, feldolgozzuk, ezután ellenőriznünk kell az elkészült munka minőségét. Tudnunk kell kezelni a gyártáshoz szükséges kézi és gépi szerszámokat is. Elengedhetetlen, hogy megtanuljuk ezen eszközök karbantartásának menetét is. Ismernünk kell a gépek üzemeltetésére vonatkozó balesetvédelmi előírásokat is.

Az asztalos szakmában a hagyományos famegmunkáló eszközöktől kezdve, a modern technológiáig mindenféle szerszámot, eszközt ismernünk kell. A fa három alakítási módozatához (hajlítás, forgácsolás, sajtolás) szakemberként a következő szerszámokat használjuk a legtöbbször: véső, fűrész, gyalu, kalapács, elektromos fűrészgépek, körfűrészek, lap vágók, csiszoló és maró gépek.

Asztalosként a munkát beltérben és szabadban is végezhetjük. A gyártási folyamatokat általában a műhelyben, és az üzemekben kell kiviteleznünk. Természetesen építési és karbantartási feladatokat külső helyszíneken is végezhetünk, ahol ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak.

A sokféle tevékenységből fakadóan, sok emberrel kell tartanunk a kapcsolatot. A munkatársakkal, egyéb szakipari munkát végzőkkel, és az ügyfelekkel egyaránt meg kell tudnunk találni a közös hangot. Az anyagbeszerzés során a kereskedőkkel, a munkák felvétele során a megrendelőkkel, építkezéseken a különböző szakmák képviselőivel, vagy éppen a tervezőkkel is szükséges tárgyalunk. Ezért is alapkövetelmény az udvarias és türelmes magatartás a velünk dolgozókkal szemben.

Amennyiben ezt a szakmát választjuk, fel kell készülnünk arra, hogy ez a mesterség a közepesen nehéz fizikai munkák közé tartozik. Munkánk során zajvédő eszközök alkalmazásával kiküszöbölhetjük a gépek viszonylag hangos zaját. Alapkövetelmény, hogy ismerjük a különböző munkavédelmi előírásokat, hiszen az asztalos szakma fokozottan balesetveszélyes munkaterületnek számít. Minden esetben rendeltetésszerűen kell használnunk a gépeket és az anyagokat.

Mit csinál az asztalos?

Fontosabb követelmények:

- Jó fizikum

- Állóképesség

- Érzékszervek hibátlan működése

- Alázat és odafigyelés a szakma iránt

- Jó kézügyesség

- Alkotókedv

- Munkadarabok szakszerű és pontos előkészítése

- Műszaki rajzok, tervek helyes kiolvasása

Az asztalos képzés szakközépiskolai, valamint OKJ-képzés és felnőttképzés tanfolyami keretei között egyaránt zajlik. A szakma kitanulása és elvégzése ránk vár, ha kétkezi munkával szeretnénk foglalkozni, egy jól jövedelmező tevékenységben.

Dolgozzunk ezen a munkaterületen és keressünk állást már most, hiszen ezek a lehetőségek csak ránk várnak. Nézzük meg a friss álláshirdetéseket:

Asztalos munkák: több mint 60 darab álláslehetőség

Szakmunka: több mint 3000 álláslehetőség

Fizikai, segéd és betanított munkák: több mint 1500 álláslehetőség

Nézzünk szét a lehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala