Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A karrierváltás az egyik legtöbbet hangoztatott kifejezés manapság, a részletekről azonban már kevesebb szó esik. Kik, hová és hogyan válthatnak karriert, illetve mennyibe kerül egy valódi karrierváltás ma Magyarországon?

Mindent a karrierváltásrólA részletekért Juhos Andrea karrierszakértőhöz, a Lee Hecht Harrison magyarországi vezetőjéhez fordultunk, aki nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a témában és ő maga is négyszer váltott már karriert. A Profession.hu-nak most arról beszélt, milyen szempontok alapján és hogyan induljunk neki egy ilyen váltásnak.

Profession.hu: Kik számára javasolt a karrierváltás a jelenlegi hazai munkaerő-piacon?

Juhos Andrea: Kicsit messzebbről kezdeném. Lehet állást és karriert váltani. Az állásváltásról érdemes több körülményt megvizsgálva dönteni. Fejlődök-e még a jelenlegi pozíciómban, szeretem-e, amit csinálok, olyan vezetőm van, akire felnézek, akit tisztelek és tanulok tőle? Elértem-e a jelenlegi cégemnél a maximumot, amit itt lehet, szakmailag, anyagilag és a feladatok minőségét illetően? Elismerem-e a felsővezetés tudását és rátermettségét? Azt érzem-e, hogy mindenki egy irányba húz és a cég üzleti érdekeit tartja szem előtt? Lehetne még sorolni a szempontokat, de ha az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a válaszom nem, akkor érdemes elkezdeni körbenézni.

A karrierváltás egy sokkal komplexebb és hosszabb folyamat, amire jól fel kell készülni. Itt a legelső lépés az, hogy átgondoljuk: mi az, amit szenvedélyesen szeretek csinálni, amiben valóban örömömet lelem. Ezek lehetnek a jelenlegi munkám bizonyos elemei (pl. vezető vagyok, és szeretek emberekkel foglalkozni), de lehetnek teljesen új elfoglaltságok (pl. megszállottan érdekelnek a chilei borok) is.

Ha megvan, akkor lassan el kell kezdeni ezekkel fókuszáltan foglalkozni: elvégezni például egy mentor kurzust vagy elmenni egy sommelier tanfolyamra. És folyamatosan olvasni, fejlődni a kiválasztott témában, rendezvényekre járni és az adott terület kiemelkedő képviselőivel beszélgetni. Azt szoktuk mondani, hogy egy nagyobb karrierváltásra rá kell szánni úgy 3 évet.

Profession.hu: Melyek azok a területek ahonnan, illetve ahová érdemes váltani?

Juhos Andrea: A munka világa sokat változik a robotika és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt. Aminek biztosan van jövője az többek között az informatika, az adattudomány, a természettudományok, szolgáltatások, az orvoslás és minden olyan szakma, amelyhez olyan képességek kellenek, amivel egyelőre csak emberek rendelkeznek, például az empátia, az együttérzés vagy a kapcsolatépítés képessége. Tehát pszichológusra, párterapeutára, coachra, mentorra mindig szükség lesz. 

  Mindent a karrierváltásról  

Profession.hu: Mennyibe kerülhet nagyságrendileg egy karrierváltás, ha valaki teljesen más területen szeretne elhelyezkedni?

Juhos Andrea: Ez nagyon függ attól, hogy mi az a terület, ami felé tartok. Ha éttermet akarok nyitni, az nagyon-nagyon sokba kerül, ugyanez igaz például akkor is, ha valaki egy ismertebb franchise-t akar venni. Ha viszont a saját szakmai tudásomat akarom tanácsadóként kamatoztatni, annak minimális a költsége.

Sokszor érdemes a váltáshoz elvégezni valamilyen képzést, én itt mindenképp az on-line képzéseket javasolnám először, és ezen belül is a mooc-okat. Ezek a világ vezető egyetemei által nyújtott rövid, és általában ingyenes szakmai képzések, amik arra mindenképp jók, hogy eldöntsük: valóban az adott téma érdekel-e. Aztán jöhetnek a személyes részvételt megkívánó képzések. Ezeknek a költsége elérheti a milliós határt. De például ha valaki kódolni szeretne, van már Magyarországon több olyan képző intézmény is, amely hitellel segíti a hallgatókat és garantálja számukra az elhelyezkedést is.

Profession.hu: Véleménye szerint mennyire népszerű a több karriert felvonultató életút a magyar munkaerőpiacon, hogy állunk e tekintetben a nemzetközi mezőnyhöz viszonyítva?

Juhos Andrea: Sajnos a magyar munkaerőpiacon még mindig egy teljesen idejétmúlt gondolkodásmódot látok. Azt, hogy ha új szakembert akar felvenni egy cég, olyat keres, aki most is pont azt csinálja, amit keresnek. Szerintem ez óriási probléma sok szempontból, mert ugye minek váltanék egy ugyanolyan állásba, ha sikeres és elismert vagyok a jelenlegi pozíciómban? Csak a sok-sok pénzért. Amit 2 hónap után megszokok, és már egyáltalán nem motivál. Viszont esetleg nagy ellenérzést vált ki a fizetésem a több éve ott dolgozók körében, tehát sérül a többiek elkötelezettsége. 

Arról már nem is beszélve, hogy milyen új gondolkodásmódot hozhatna be egy más területről jövő szakember. Szakmát mindig könnyű megtanulni, inkább a képességeket, a hozzáállást és a gondolkodásmódot kellene alaposan vizsgálni, mert ezeket nehéz változtatni.

Én magam eddig négyszer váltottam karriert, és minden új munkakörömben jól megálltam a helyem. Egy mai kisiskolás kb. hétszer fog karriert váltani az életében, erre kell felkészíteni őket.

 

Fontoljuk meg a szakértő tanácsait és ültessük át a gyakorlatba. A Profession.hu oldalára naponta kerülnek ki a legújabb pozíciók, melyek közül válogathatunk. Nézzük át a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint! Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala