Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy kisokossal segít, hogyan igényelhetik a szülők a gyest vagy gyedet, illetve azt is tisztázzák, hogy ki mire jogosult.

1. Ki kaphat egyszerre több ellátást?

Akkor lehet a szülő részére több ellátást (például dupla gyest) folyósítani, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. 12. 31. után született. Ha idén január elsejét követően újabb gyerek születik egy családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani róla, mint korábban.

Több gyermek esetében akkor folyósíthatóak gyermekenként külön-külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.

Ikergyerekek esetében csak egy gyes vagy gyed jár. A 2014. január elseje után született ikrekre viszont egy évvel tovább jár a gyed (3 éves korukig).

2. Dolgozhatok a gyes/gyed mellett?

A gyermek 1 éves kora után lehet akár teljes munkaidős állást is vállalni, ekkor e szülő nem veszíti el a gyedes vagy a gyest. Ez a rendelkezés a 2014. január elseje előtt született gyermekek szüleire is vonatkozik.

A munkába állást nem kell bejelenteni a gyedet folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett a gyedet igénybe kívánja venni. A gyed folyósításában ez nem okoz változást.

  Minden, amit a gyed extráról tudni kell  

Ám ha valaki szüneteltette a gyed folyósítását, mert dolgozott, akkor újra megigényelheti azt. Ebben az esetben a korábban megállapított gyedet tovább fogják folyósítani (természetesen addig, amíg a gyermek életkora alapján még jogosult rá a szülő). A gyedet nem folyósítják újra automatikusan, a gyed továbbfolyósítást kérni kell! - hívja fel a figyelmet az OEP.

Ha a szülő 2013. október 1-jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyest is, akkor most le kell mondania a gyesről, csak akkor tudják részére a gyedet megállapítani.

3. Még nem dolgoztam, de egyetemre járok. Valóban kaphatok gyedet?

Gyermekgondozási díjra jogosult lehet az is, aki felsőoktatási intézmény hallgatója. Diplomás gyedet az kaphat, akinek az idén született/születik a gyermeke, és felsőfokú tanulmányai alatt vagy a tanulmányok megszűnését követő 1 éven belül szül.

Fontos, hogy a szülő rendelkezzen a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel, a gyermek születését megelőző 2 éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen.

Fontos, hogy a gyermeket saját háztartásában nevelje, magyar vagy EGT állampolgár legyen, illetve rendelkezzen magyarországi bejelentett lakcímmel.

A diplomás gyed a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Hová lehet benyújtani a kérelmeket?

- A legkisebb gyermek után járó gyed iránti kérelmet a foglalkoztatóhoz kell benyújtani. Az "Igénybejelentés gyermekgondozási díjra" elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni.

- Terhességi-gyermekágyi segélyhez az OEP honlapján is megtalálható "Nyilatkozat terhességi gyermekágyi segély megállapításához" elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni.

- A gyed továbbfolyósítását a "Kérelem gyermekgondozási díj továbbfolyósítására" elnevezésű nyomtatványon nyújthatják be. Ahhoz a folyósító szervhez kell beadni, ahol a folyósítás szüneteltetését megelőzően legutoljára folyósították a kérelmezőnek az ellátást.

- A diplomás gyed megállapítása iránti kérelmet kizárólag az OEP által rendszeresített "Igénybejelentés hallgató jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra" elnevezésű nyomtatványon lehet benyújtani. (Ha az igénylő biztosított (azaz dolgozik), akkor a munkáltatónak, ha viszont nem, akkor a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez.)

A nyomtatványok elérhetők a www.oep.hu honlapon. További részletek, információk pedig itt olvashatók.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, gyes, gyed extra, felsőoktatás, álláskeresés