A jogászképzés már régóta a legnépszerűbb szakok közé tartozik, tavaly is a top 5-ben volt a jelentkezők száma alapján az Educatio Közhasznú Kft. adatai szerint. Nemcsak sokan próbáltak bekerülni, a ponthatár is nagyon magas volt. Az államilag finanszírozott jogászképzésre minimum 460 ponttal lehetett bejutni, sőt voltak olyan intézmények, ahol még ennél is magasabb pontszám kellett a bejutáshoz: Pécsett 472, a Széchenyi István Egyetemen 464, Miskolcon pedig 462 pont. (Ez a szak is azon 41 közé tartozik, amelyen korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.)

Miért akar valaki jogász lenni?

Az jogász szakma elismertsége hazánkban az egyik legmagasabb (még az orvosi pályát szokták egy lapon említeni vele). Sokan családi indíttatásból tanulnak jogi egyetemen. Gáti Annamária, a TÁRKI kutatója felvázolta egy tanulmányában: a jogi pályáknál (és az orvosinál is) a családi hagyományok, valamint a társadalmi háttér erősebben hatnak a fiatalokra, mint más képzési területeken. A jogi és igazgatási pályát választó fiatalok gyakran olyan szülők gyermekei, akik maguk is legalább főiskolai szintű végzettséggel rendelkeznek.

A szakma presztízse mellett a jogi pályán elérhető elég magas kereset is vonzóvá teszi a jogi szakot. A hazánkban élő és dolgozó, pályakezdő jogászok átlagosan nettó 181 230 forintot keresnek havonta - derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adataiból.

Milyen munkát találhat egy jogász?

Íme az állások!

- Jogtanácsos, jogász, jogi előadó pozícióba keresnek dolgozókat, emellett sok jogi asszisztensi állást is találhatunk.

- Ilyen állások között válogathatnak, akik banki-pénzügyi jogra szakosodtak. Részletek >>>

- Ügyvédi munkát is kínálnak, de ügyvédjelölteket is keresnek.

- Vállalati jogászoknak szóló pozíciókat is kínálnak.

- A legtöbb állás Budapesten van, emellett Fejér és Pest megyében várják több jogász jelentkezését a munkaadók.

- Az angoltudás szinte kötelező, de több munkáltató kéri a német nyelv ismeretét is.

- A leggyakoribb a teljes munkaidő, de 4 vagy 6 órás állásokat is találhatunk.

- Gyakornoki és vezetői pozíciót egyaránt hirdetnek a munkaadók.

- Ilyen állásokat találhatnak a jogász végzettségűek. A pozíciókat ITT és ITT találjuk!

- A közigazgatásban is elhelyezkedhetnek a jogi diplomát szerzett emberek.

Első ránézésre úgy trűnik, hogy jogászokból túlképzés van, ám mivel ez egy "jolly joker" diploma, nagyon sokféle munkát végezhetnek: elhelyezkedhetnek természetesen ügyvédként, de a közigazgatásban vagy a versenyszférában is.

A pályakezdő jogászok körében alacsony a munkanélküliség: a DPR két évvel ezelőtti adatfelvétlekor csak az egykori hallgatók 3,3 százalékának nem volt állása. A pályát elhagyó jogászok aránya mindössze 7,3 százalék, viszont vannak olyanok is közöttük szép számmal (7,8 százalék), akik olyan állást találtak, ahová nem feltétel a felsőfokú végzettség.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legjobbakra nemzetközi karrier vár

A legrátermettebb joghallgatókat keresi a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. A világszerte meghirdetett versenyén a 10 legtehetségesebb fiatal jogász kiemelkedő nemzetközi gyakorlati lehetőséghez jut. A pályázat leadási határideje 2015. december 18. Az eredményekről jövő februárig értesítik a jelölteket. A gyakornoki program a 2016 tavaszi szemeszter végétől indul.

A nyertesek a 12 hetes program felét a fogadó (Magyarország esetében a budapesti), fennmaradó részét pedig egy másik európai Baker & McKenzie irodában tölthetik el. A legsikeresebb résztvevők arra is lehetőséget kaphatnak, hogy ügyvédjelöltként folytassák karrierjüket az irodában. A helyi és az angol szaknyelvet magas szinten beszélő jelentkezők közül a jogi ismeretek, valamint a nemzetközi praxis iránti érdeklődés alapján választják majd ki azokat, akik lehetőséget kapnak a három hónapos, fizetett gyakornokságra.

"A magyar joghallgatók kiváló szakmai felkészültségét tükrözi, hogy a világszerte meghirdetett verseny tavalyi 10 nyertesének egyike a mi jelöltünk, Knall Petra lett. A Baker & McKenzie mindig is fontosnak tartotta az utánpótlás-nevelést, a legtehetségesebb hallgatók mentorálását, szakmai fejlődésük elősegítését" - hangsúlyozta Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a cég budapesti irodájának vezetője.

"Fiatal jogászként azonnal valódi jogi esetek kapcsán sajátíthatók el a legfontosabb gyakorlati ismeretek, fejleszthetők a készségek, a tapasztalt mentorok pedig minden szakmai kérdésre választ adnak" - idézte Knall Petrát a lapunknak eljuttatott közlemény.

A magyarországi iroda a nemzetközi program mellett saját, hathetes gyakornoki programot is működtet. A programban évről évre a legkiemelkedőbb eredményeket elérő, a nemzetközi és európai jog iránt érdeklődő, felsőoktatási-tudományos eredményeket is felmutató ifjú szakemberek vesznek részt.

"Mindannyiunk célja, hogy a legjobbak legyünk saját szakterületünkön, legyen szó a jog bármely ágáról. A nemzetközi jogi ügyletek iránt érdeklődők számára egyedülálló lehetőséget jelent, hogy részt vehetnek az egyik legjobb ügyvédi iroda valódi szakmai munkájában" - mondta Surjányi Dávid, a magyarországi gyakornoki program egyik résztvevője.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, állásajánlat, elhelyezkedés, pályakezdő, frissdiplomás, jogász