Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hatékony munkavégzés egyik alapja a jó elrendezésű és megfelelő felépítésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiséget választ munkaadónk, mert egy szerencsétlen elhelyezkedésű és berendezésű iroda akár ronthatja is teljesítményünket.

Klasszikus

Sejtirodának, vagy cellairodának is nevezik, ideális közepes koncentrációt igénylő csapatmunkára, vagy kiscsoportos megbeszélésekre. Az asztalok általában egymással szemben helyezkednek el, kettő vagy négy munkatárs részére. Amennyiben a dolgozók munkája olyan jellegű, hogy bizalmas információkat dolgoznak fel vagy nagyfokú koncentrációt igénylő feladatokat végeznek, érdemes privát, egyszemélyes irodát biztosítani számunkra.

A klasszikus irodák előnye, hogy a dolgozó számára az önálló territórium érzetét kelti, lehetőséget nyújt az összpontosításra és a testreszabásra, pl. a mikroklíma igény szerinti szabályozására.

Hátránya viszont, hogy a túlzott beszorítottság, elhatárolódás érzetét keltheti és lassítja a kommunikációs folyamatokat a munkatársak között.

Serkenti vagy lehúzza az iroda, ahol dolgozik?

Open Office

Az amerikai típusú vagy „open office’ iroda a klasszikussal szemben egyetlen, általában nagyobb méretű helyiség, melyben osztályok, esetenként egész részlegek helyezkednek el. A munkahelyeket (munkaállomásokat) csupán a térelválasztók határolják el egymástól. Általában több mint tíz ember számára alakítják ki, ideális viszonylag kevés koncentrációt igénylő rutinfeladatok ellátására vagy olyan típusú munkavégzésre, amely gyakori kommunikációt igényel a munkatársak részéről. Csoportos, de nagyfokú munkamegosztásban végzett feladatokra is jól alkalmazható.

A nagylégterű irodáknál nagyon fontos a hűtés, fűtés, légcsere és a világítás helyi szabályozhatósága, tipikus probléma, hogy az ablaknál melegebb, a belső terekben jóval hidegebb a hőmérséklet. Az egylégterű irodákon belül is érdemes elválasztott kisebb tereket, például tárgyalókat kialakítani.

Az open office hátránya a túlzott zajterhelés, áthallás, ami miatt a dolgozóknak olyan érzése lehet, mintha „kihallgatnák” őket. Az egylégterűség miatt ráadásul az összpontosítás is problémás.

Előnye viszont a gyors információcsere, a közösségi érzés kialakulása és a csapatdinamika fejlődése.

  Serkenti vagy lehúzza az iroda, ahol dolgozik?  

Home Office

A home office-t, azaz az otthoni munkavégzést, főleg külsős munkatársak vagy távmunkások használják. Az „iroda” egybeesik a privát élettérrel, ideális esetben külön dolgozószobáról, vagy a nappalin belül paravánnal elválasztott dolgozósarokról van szó.

A „home office” kétségtelenül a legnagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosítja a dolgozó számára a munkavégzésre, problémát jelenthet viszont az elszakadás a közösségtől, az azonosulás, elköteleződés csekély mértéke.

Nagyobb gyakorisággal fordulhatnak elő kommunikációs problémák is, ráadásul sok távmunkás a cégkultúra perifériáján érzi magát.

   Serkenti vagy lehúzza az iroda, ahol dolgozik?