Sok álláshirdetésben olvashatjuk, hogy az önéletrajz mellett kísérőlevelet is kér a jelentkezőtől a cég. Ebben valójában azt kell megfogalmaznunk, hogy miért jár jól a munkaadó, ha minket választ, és azt is kifejtheti az álláskereső, hogy ő miért szeretne az adott vállalkozásnál dolgozni. Sok álláskereső mégis félelemmel kezd bele a kísérőlevél megírásába, nem tudják, mit írjanak bele.

Mi a kísérőlevél célja?

Először is, hogy felkeltse az olvasó (a HR-es vagy a fejvadász) érdeklődését, hogy behívja a jelentkezőt egy személyes beszélgetésre. Másik célja, hogy az önéletrajzban felsorolt száraz, tényszerű információkat kiegészítve jobban megmutathatja saját magát is a pályázó - sorolta Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

A kísérőlevél és az önéletrajz szorosan összetartoznak. Változó, hogy a HR-esek és a fejvadászok melyiket olvassák el először, de tény, hogy egy meggyőző és egyedi motivációs levél támogatja az önéletrajzot.

Hogy kezdjek hozzá?

A kísérőlevél megírása előtt érdemes elgondolkodnunk, és választ keresnünk néhány kérdésre.

- Mire van szüksége a jövendő munkaadónak?

- Milyen készségeket, tudást, tapasztalatot értékel a megpályázott munka kapcsán?

- Azt is tisztáznia kell az álláskeresőnek, hogy mik a céljai, mennyire illik korábbi tapasztalataihoz a meghirdetett pozíció.

- Miért pont ennél a cégnél képzeli el a jövőjét? Mi az, ami az adott vállalat termékében, filozófiájában vagy szervezeti kultúrájában megfogta a jelentkezőt.

A jó motivációs levél azt az érzetet kelti a cég képviselőjében, hogy a levél írója ismeri a cége hátterét és megvan benne a kellő motiváció, hogy az eddig szerzett szakmai tapasztalataival a cég által átélt problémákra és kihívásokra tud hasznosítható megoldást kínálni.

Mit írjak bele?

Nagyon fontos, hogy egyéni, meggyőző és hatásos szöveget fogalmazzon meg az álláskereső, és próbáljon meg minden munkaadónak "személyre szóló" levelet írni. Ehhez például elengedhetetlen, hogy kinyomozzuk a címzett nevét (ez néha szerepel az álláshirdetésben, egyes esetekben az e-mail címből kikövetkeztethetjük, de sokszor komoly kutatást igényel).

Érdemes megemlíteni, hogy hol találtuk az álláshirdetést (és ha van valamilyen azonosítója vagy kódja, akkor írjuk oda azt is).

A levélben érdemes elkerülni az idegen szavak, szakkifejezések és a töltelékszavak használatát, és mellőzzük a terjedelmes körmondatokat. A megfogalmazás legyen frappáns, logikus. Ne használjunk tagadást és feltételes módot, mert az bizonytalanságot sugall. Nagyon figyeljünk a helyesírásra és a levél formai követelményeinek betartására.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Csak igazat írjuk magunkról, mert a későbbiek, például az állásinterjú során azonnal kiderül, ha füllentettünk. A kísérőlevél azt tükrözi, hogy a jelentkező hogyan kommunikál, milyen végzettséggel rendelkezik, milyen szakmai szinten áll, milyen készségei, képességei, erősségei vannak, mennyire elhivatott.

A levél hivatalos stílusban íródjon, egy A4-es oldalnál ne legyen hosszabb, de egy jól összeállított levél fél oldalon is lehet átütő. Stílusban, külső jegyeiben is harmonizáljon az önéletrajzzal - tanácsolja Herczku Monika. Az is fontos, hogy soha ne felejtsük el aláírni a levelet!

Van erre valamilyen sablon?

A Profession.hu-n személyre és szakmákra szabott kísérőlevél minták közül válogathatnak az álláskeresők, hiszen nem ugyanolyan CV-t kell írnia a különböző állásokra pályázó embereknek. Más és más levelek közül választhatnak a mérnökök, a könyvelők, a recepciósok, a fémipari szakmunkások, a bolti eladók és a marketing menedzserek is.

A kísérőlevél azt kell, hogy sugallja, hogy erre az állásra íródott és nem egy uniformizált levél. Mind az önéletrajzot, mind a kísérőlevelet az adott álláshoz és a saját karrierutunkhoz kell alakítanunk. Tilos egyetlen "sablont" beküldeni az összes megpályázott állásra.

Címkék: önéletrajz, álláskeresés, kísérőlevél