Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajznak és motivációs levélnek sok esetben része egy ajánlólevél, a leendő munkaadó ugyanis egy harmadik személytől is véleményt kérni, hogy alaposabb képet formálhasson a pályázóról. Olyan személy véleményére kíváncsi, aki korábban munkakapcsolatban volt az álláskeresővel, aki meg tudja ítélni teljesítményét, erősségét, esetleges gyengeségeit.

A "kötelező" referencia

A referencia adása történhet szóban és írásban. A szóbeli változatnál általában egy korábbi főnökünk nevét és telefonszámát kell megadni, majd a HR-es vagy a kiválasztást végző munkatárs felhívja a megadott személyt. Az írásos változat egy levél, amelyben a referenciaszemély ír a pályázóról. Érdemes ezt már az utolsó munkahelyen töltött napon kérni, utána ugyanis körülményesebb.

Baráth András önéletrajz-szakértő szerint az ajánlásoknak nagyon fontos szerepük van az önéletrajzban, mert növelik az abban leírtak hitelét. Nagy probléma egy önéletrajznál, hogy bizonyos készségeket, például jó kommunikációs vagy vezetői készség, nehéz hitelesen bemutatni, hiszen szinte mindenki felsorolja, ezért az olvasóban ezekkel az információkkal kapcsolatban már van egy jó adag kétely - tette hozzá a szakértő.

A közösségi oldalon megjelenő ajánlás a leghitelesebb

Ezt a kétséget tudja csökkenteni egy rövid ajánlás egy volt főnöktől, beosztottól, vagy üzleti partnertől, amit az önéletrajzba is nyugodtan bele lehet írni, minden munkakör esetében. Itt persze az a kérdés merül fel, hogy az ajánlás eredeti-e és valós-e - hívja fel a figyelmet Baráth András. Ha az ajánlás mindenki számára elérhető módon, egy közösségi oldalon is fent van, akkor az a leghitelesebb megoldás. Még akár értékesebb is egy ilyen, közösségi oldalon tett ajánlás, mint egy hivatalos ajánlólevél, mert tudjuk jól, hogy a hivatalos ajánlást a cégek sokszor kötelességből írják, és ez sokat ront a hitelességén - véli a szakértő.

Ahhoz, hogy a közösségi oldalakat ajánlás kérésre tudjuk használni, első lépésként meg kell tudnunk, hogy dolgozik-e az állást hirdető cégnél ismerősünk. A Profession Facebook alkalmazásával két lépésben megjelenik a találati lista, így a legegyszerűbb Facebook vagy LinkedIn ismerősöktől ajánlást kérni a feltöltött önéletrajzhoz.

A listán csak azok az ismerősök fognak szerepelni, akik megadták a munkahelyüket. Az ajánlásokat az adatbázisban kereső munkaadók el is olvashatják, ezáltal több információt kapnak a pályázóról, ami komoly előny a többi álláskeresővel szemben. Természetesen ha az adott cégnél dolgozó ismerősünk nem olyan ajánlást ír, amelyet szívesen látnánk a Profession-re feltöltött önéletrajzunk mellett, akkor azt az ajánlást nem kell aktiválnunk.

Nem kerülhetjük el az online "ellenőrzést"

Baráth András szerint látnunk kell azt is, hogy ha esélyes jelöltek vagyunk egy állás betöltésére, akkor előbb utóbb a közösségi oldalakon is ránk fog keresni vagy a személyzetis vagy a leendő főnök - feltehetően még az állásinterjú előtt. Ha ott találnak rólunk néhány hiteles és meggyőző ajánlást, az jó benyomást tehet rájuk és növeli az esélyeinket.

A közösségi oldalaknak, egyébként is nagyon fontos szerepe van az önéletrajz mellett. Egyre több személyzetis ugyanis ezen a fórumon keres jelöltet, és első körben a jelölt adatlapja alapján szerez róla szakmai információkat. Egy üzleti közösségi oldalon lévő adatlap tehát egyfajta másodlagos önéletrajz, a szerkezete is nagyban megegyezik hagyományos értelemben vett önéletrajzéval.