Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számos cikkünkben foglalkoztunk már az önéletrajz megírásával, a megfelelő álláskeresési stratégiával, és nem mellékesen azzal, hogy melyek a leggyakoribb HR-es bakik, amelyek által elveszíthetjük a kiváló jelölteket. A téma kimeríthetetlen. A gyakorlat továbbra is azt mutatja, hogy az esetek többségében nagyon negatívan élik meg az álláskeresők azt, hogy semmilyen, de tényleg semmilyen választ nem kapnak a pályázatukra. Mi lehet ennek az oka?

 Interjúalanyunk, Balázs segítségét kértük ehhez, hogy álláskeresési tapasztalata alapján több lényeges szempontot is kiemelhessünk olvasóinknak.Nézzük! 

„Az elmúlt két és fél hónapban 67 pályázatot küldtem el. Ebből 3 állásinterjúm volt, 18 elutasító választ kaptam, a többi 46 esetben azonban semmilyen reakciót nem kaptam. Ez utóbbi - akárhogy is nézem -, 69%, és soknak tartom. Menedzseri, vezetői illetve szenior pozíciókra pályázom, azt gondoltam, több figyelmet kap egy ilyen szakember kiválasztása. De igazából nem értem, hogy miért nem válaszolnak a HR-esek. Hús-vér emberek vagyunk, szeretnénk megtalálni a nekünk való állást, minden tőlünk telhetőt megteszünk ezért, és jó lenne legalább azt tudni, mit gondolnak rólunk a másik oldalon lévők. Én úgy gondolom, legalább ennyi tiszteletet megérdemelnénk.”

Balázs mérlege röviden: 18 év releváns szakmai tapasztalat, magas szintű IT, telekommunikációs, nagyvállalati (enterprise) megoldások, ERP, BI rendszerek és adatközponti háttér illetve angol, német nyelvtudás, 9 év menedzseri és vezetői munkakör.

„Nagy energiákkal vágtam bele az álláskeresésbe – osztja meg velünk -, és nagyon vártam a visszajelzéseket, ám csak telik az idő, azt látom. A lassú folyamatok és a válasz nélküli eltűnések hatására már nem érzem magam annyira lelkesnek. Azt gondolom, hogy nem szerencsés így elbizonytalanítani a pályázókat. És hiába az önbizalom, ilyenkor az ember automatikusan azt kérdezi magától: velem van a baj? Vagy az önéletrajzom nem tetszett? Esetleg más van a háttérben?”

Kérdések sorozata… Teljesen érthető, hogy mindenki szeretné tudni, mit gondolnak róla a másik oldalon. Tény, hogy az álláskeresők zöme túlnyomórészt semmilyen érdemleges választ nem kap az anyagára, holott teljesen természetes módon várná azt.

 IT vezetői állások 

Az elutasítást is érdemes megindokolni

A nemleges válasz is válasz, sőt, nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy miért nem minket tartanak megfelelőnek a megpályázott pozícióra. Nézzük, milyen válaszokat adtak azok a HR-esek, akik eddig válaszoltak Balázs anyagára! Túlképzett vagyok, ezt már többször megkaptam. Pedig a legutóbbi esetben mondtam a cégnek, hogy rendben, de én ezt bevállalom így, nekem nem gond. Azóta is várom a jelentkezésüket. Aztán olyan választ is kaptam, hogy nem mondhatják el, miért utasítanak el. De az esetek többségében semmilyen informatív választ nem adtak, úgyhogy ahol volt rá lehetőségem, próbáltam kideríteni, mi a helyzet.”

A túlképzettség valóban lehet olyan szempont, ami miatt egy cég inkább más jelölteket hív be állásinterjúra, ám erre az esetre is vannak ellenpéldák és jó praktikák.

Nézzük, mi derült még ki Balázs esetében!

„Megtudtam, hogy például addig nem adhatnak választ a HR-esek, amíg nincs meg a befutó jelölt. Húzzák az időt, és csak a folyamat legvégén, a munkaszerződés aláírása után utasítják el a többieket. Ezen a módszeren nagyon meglepődtem. Nekem már az is pozitív lenne, ha legalább egy tájékoztatást kapnék, hogy mi történik az anyagommal, a jelentkezésemmel. Abból legalább következtetni tudnék, hogy mi okozhatja a folyamatok lassúságát, illetve van-e értelme várni rájuk.”

A szakember az álláskeresését meghatározott rendszer szerint végzi és folytatja tovább, ahogy az egy műszaki vénájú illetve vezetői képességekkel rendelkező pályázótól nem is meglepő. És nemcsak az esélyes állások felkutatására fordít jelentős energiát, hanem a módszerei és anyagjai továbbfejlesztésére is. Ezen az oldalon három fő területen keresem az álláslehetőségeket: infrastruktúra fejlesztés, IT operatív vezetés és gazdasági támogató rendszerek, valamint üzleti intelligencia megoldások. Illetve ilyen kulcsszavakra keresek rá: „senior”, „manager”, „menedzser”, „head of IT”, „vezető”, „project manager”. Az önéletrajzomat is véleményeztetem másokkal, és ha kell, az alapján átdolgozom. Megtanultam a HR-es nyelvén fogalmazni, úgy megírni az anyagaimat, hogy érthető legyen egy nem szakmabelinek is. Olvasom a legtöbb releváns fórumot, jelen vagyok minél több helyen, és az ismerőseimmel is intenzíven tartom a kapcsolatot.” Minden bizonnyal ennek a kitartásnak hamarosan meg is lesz az eredménye, hiszen a jó szakemberekre nagy a kereslet.

És mi a helyzet a HR-esekkel?

Ahogy Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója a múlt hónapban tartott konferencián rámutatott, a fentiekhez hasonló HR-es hozzáállás nagy veszélye, hogy a jó jelölteket – mint amilyen interjúalanyunk is – elveszítik. Arról nem is beszélve, hogy a kiválasztási folyamat minden pályázó számára egy stresszel teli időszak. Éppen ezért ők legalább azt szeretnék megérteni, hogy mi történik ezalatt, és hogyan működik a gépezet. A menedzseri és vezetői pozíciók esetén egyébként létezik az ún. melegen tartás, ami azt jelenti a HR-esek nyelvén, hogy kb. négy naponta felhívják az első körben megfelelt illetőt, csak hogy tartsák vele a kapcsolatot. Lehet, hogy semmi konkrétumot nem tudnak mondani ilyenkor a telefonban, de fenntartják a kommunikációt. Illetve az szintén elvárás, hogy két héten belül valamilyen választ kapjon a pályázó az anyagára.

Természetesen tisztelet a kivételnek, mert jó HR-esekből sincs hiány. Azonban mindenkinél előfordulhat, hogy nem képes annyi energiát és időt fordítani a kiválasztásra, mint kellene. De erre a helyzetre is van megoldás.  A HR-esek megbízása alapján a Profession.hu szakértői csapata az első körben megszűri és kiválogatja az optimális jelölteket, ezáltal felgyorsítja a kiválasztási folyamatokat az előre meghatározott kritériumok alapján. Időt és energiát lehet ezzel spórolni, melyet többek között az állásinterjúztatási folyamat minőségére fordíthat a HR-es munkatárs. És így nem veszíti el a kiváló jelölteket, hanem eredményesebben rájuk talál.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma