Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkahely: tükör önmagunkkal szemben

Az önbizalomra, a saját magunk értékességének megélésére nagy hatással van mindaz, ami a munkahelyünkön történik velünk. Ez az egyik fontos hely az életünkben, ahol értéket teremtünk, eredményeket érünk el, célok felé haladunk. Hogy mindebben mennyire vagyunk sikeresek, arról van egyrészt egy saját magunk által alkotott belső képünk, és kívülről, a környezettől is folyamatosan visszajelzéseket kapunk.

Szathmári Edit pszichológus, HR szakember szerint egyénileg különböző, hogy kinek milyen arányban fontos a saját belső "tükre" illetve a külső tükör. Akkor biztosan nem vagyunk egyensúlyban, ha a kettő között jelentős különbség van, különösen, ha a külső tükör kedvezőtlenebb képet mutat a belsőnél – hívja fel a figyelmet. Egy munkahely tele van külső visszajelzést tartalmazó helyzetekkel: például a vezető értékelése, a kollégák és ügyfelek visszajelzései, az anyagi elismerés, a karrierlehetőségek. Ezek bármelyike lehet önértékelést romboló, ha számunkra meglepően negatív üzenetet hordoz – tette hozzá.

Negatív kritikából önbeteljesítő jóslat

Vannak, akiket egy-egy negatív visszajelzés is kibillent az egyensúlyából, az egészséges-reális önértékelésből, de a hosszú időn keresztül és folyamatosan érkező negatív üzenetek mindenképp elgondolkodtatóak – véli Szathmári Edit. Ha ezek hatására a saját magunk értékébe vetett hit csökken, akkor eljöhet az a pont, hogy akaratlanul is megfelelünk ezeknek a visszajelzéseknek, és lejjebb szállítjuk a saját magunkkal kapcsolatos elvárásokat: például a pontatlannak kikiáltott kolléga valóban nem tartja a határidőket, a nem ambiciózusnak mondott tényleg nem tesz a karrierjéért – figyelmeztet a szakértő.
 

Mi teszi tönkre az önbecsülésünket a munkahelyen?


Fontos, hogy a környezet "tükre" objektív legyen: ehhez minél több helyről érkező és minél több szempontot tartalmazó visszajelzésre van szükség. Ha elbizonytalanít egy meglepően negatív értékelés, egyrészt érdemes az alapjául szolgáló megfigyelésre, tényekre rákérdezni, másrészt minél több embertől visszajelzést kérni arra, hogyan látnak minket ugyanazon értékelt készségünk mentén – tanácsolja Szathmári Edit. Így kiderül, hogy "vakfolt"-unk-e a dolog és valóban fejlődnünk kell-e az adott területen, vagy általában nem ez a kép él rólunk a környezetben. Ekkor az önmagunkról alkotott képet nem kell, hogy befolyásolja az a negatív értékelés – tette hozzá.

A családi minta a munkahelyre is elkísér

Nádasi Zsuzsanna pszichológus szerint a legalapvetőbb önbecsülés csökkentő tényező a munkahelyen a kritika lehet. Függetlenül a munkahelyi tevékenységtől, mindenkire rossz hatással van, ha nem megfelelően kap visszajelzést, például folyamatosan csak a negatívumokat hangsúlyozzák a munkájában figyelmen kívül hagyva az erősségeit vagy mindig egy másik személlyel összehasonlítva értékelik a tevékenységét („Bezzeg ő” esete). De a figyelmen kívül hagyás, a pozitív visszajelzés elmaradása is negatív következményekkel járhat, hiszen a munkavállaló azt élheti meg, hogy munkája nem elég fontos, szóra sem érdemes. Az önbizalomhiány fokozott szorongással járhat, mivel az illető hite megrendül abban, hogy valóban képes-e sikerrel végrehajtani feladatait, hogy valóban elég kompetens-e a feladathoz. Ez többek között abban nyilvánulhat meg, hogy az illető szorong és/vagy kerüli az olyan helyzeteket, ahol mások előtt kell szerepelni, ahol nagy az esélye annak, hogy teljesítményét valahogyan értékelni fogják (pl. egy prezentáció megtartásakor) – hangsúlyozza a szakértő.

Az sem mindegy, hogy a negatív visszajelzés kitől érkezik. Személyiségtípustól függ, hogy a főnök vagy a munkatársak véleménye lesz az illető számára meghatározó – hívja fel a figyelmet Nádasi Zsuzsanna. Előfordul olyan helyzet, hogy az illető a főnökében lát apafigurát, de lehet, hogy éppen egy domináns, tapasztalt, meghatározó kolléga lesz az, akit az illető referenciaszemélyként fogad el – tette hozzá.

A hierarchia túlzott éreztetése a főnök részéről egyébként szintén negatívan hathat a dolgozók önbecsülésére, különösen akkor, ha a saját szüleikkel kapcsolatban egy hasonló típusú családi struktúrát éltünk át. Látni kell, hogy az önbecsülés rendkívül érzékeny terület és nagyon nehéz az ezt romboló jelenségek ellen védekezni, ezért ha észrevesszük a jeleket, érdemes szakemberhez fordulni – tanácsolja Nádasi Zsuzsanna.