Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tegyük a szívünkre a kezünket, és kezdjük egy vallomással: naponta általában hány pohár vizet gurítunk le a torkunkon? Valószínűleg egyre többen vannak, akik most büszkén húzzák ki magukat, mivel a válaszuk több liter, azonban még mindig nagyon széles azok tábora, akiknek bizony nehezükre esik a vízivás, vagy épp kávéval, teával, üdítőkkel igyekeznek bevinni a szükséges folyadékmennyiséget – pontosan nekik szól mai cikkünk, és néhány tippet is hoztunk, bizonyítandó, hogy a víz finom is lehet!

Ami éltet

Ismert tény, hogy testünk nagy része víz, érdekesség viszont, hogy míg a csecsemők esetében az arány 80 százalék, addig a felnőtteknél mindössze 50-60 százalék, vagyis testünk vízháztartása a kor előrehaladtával csökken, és ez természetesen igaz egy-egy nap leforgása alatt is. A szakértők szerint egy egészséges felnőtt normál fizikai aktivitás esetén nagyjából 2,5 liter vizet veszít huszonnégy óra alatt, azonban ez az arány nemenként és évszakonként is eltérő lehet. A folyadék legnagyobb része a természetes kipárolgás során távozik a testünkből, illetve egy részét kilélegezzük.

Mi folyik itt?

Az elengedhetetlen pótlás

A veszteséget ajánlott a nap folyamán pótolnunk, vagyis nagyjából 2,5 liter tiszta víz lenne az a mennyiség, amit el kellene fogyasztanunk az ébrenlétünk alatt. Lényeges, hogy ne várjuk meg, amíg a szomjúság jelentkezik, anélkül is nyúljunk a vizespohár után, ellenkező esetben ugyanis számtalan tünet jelezheti, hogy felborult a szükséges belső egyensúly: szájszárazság, szédülés, fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar, teljesítményromlás, sőt akár a kiszáradás is fenyegethet bennünket. Bár ritkábban esik szó a túlzott vízfogyasztásról, azonban az legalább annyi következménnyel járhat, mintha elfelejtenénk inni: a szervezetbe kerülő túl sok víz képes kimosni az értékes magnéziumot és nátriumot, különösen akkor, ha intenzív testedzéssel társul. Emellett a has puffadása és ödémák kialakulása is írható még a túlzás számlájára, ezért érdemes megtalálni az arany középutat, és azon is maradni. 

Amire figyeljünk

Ha igazán kedvezni szeretnénk a testünknek, szobahőmérsékletű vizet fogyasszunk, szűrt víz vagy szénsavmentes ásványvíz formájában, a hűs kortyok ugyanis lelassítják az emésztést és felmelegítésük igen energiaigényes folyamat. Rossz hír a koffein szerelmeseinek, hogy kedvenc italuk bizony vizet von el a szervezetből intenzív vízhajtó hatása miatt, ezért akár kávé, akár tea, akár energiaital formájában próbáljuk élénkíteni magunkat, a mihamarabbi vízpótlásról soha ne feledkezzünk meg. Sőt, érdemes megfordítanunk a sort, és lankadó figyelem, vagy hirtelen ránk törő álmosság esetén először innunk két nagy pohár vizet, és könnyen lehet, hogy már nem is lesz szükségünk a felpörgető italra. Amennyiben rendszeresen sportolunk, a mozgás jellegétől, az aktivitás szintjétől függően extra folyadékbevitelre is szükségünk lehet, és érdemes pótolnunk az észrevétlenül távozó ásványi anyagokat is, elkerülendő a későbbi izomgyengeséget, görcsöket.

Mi folyi itt? - munka, vízfogyasztás, egészség

Hogy jobban csússzon

Aki számára kihívást jelent a rendszeres vízfogyasztás, reggelente készítsen maga mellé egy teletöltött palackot, amelynek tartalmát a munkaidő végére el kell tüntetnie. Amennyiben a feledékenységünk így is erősebb, próbáljunk ki egy applikációt, amely óránként figyelmeztet, hogy eljött az ideje egy pohár frissítőnek. Ha a tiszta vizet unalmasnak ítéljük, ízesítsük kedvünk szerint: a klasszikusnak számító citrom, lime, és menta mellett próbáljuk ki az eper-bazsalikom párosítást, vagy dobjunk néhány karika uborkát, esetleg gyömbért a kulacsunkba, és máris más lesz a hatás. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt, a legkülönfélébb gyümölcskombinációk is remekül működnek, és nem csak az ízlelőbimbóink számára lesznek csalogatóak, de a szemünket is kényezteti majd a színes látvány.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és élvezzük a testünket fiatalon és lendületben tartó víz megannyi jótékony hatását. Amennyiben épp állást keresünk, használjuk ki a rendelkezésünkre álló időt új szokások kialakítására – ezekért garantáltan hálásak leszünk, amikor visszatérünk a munkanapok pörgésébe. Álommunkánk közelebb van, mint hinnénk: prioritásaink mentén válogassunk a legfrissebb hirdetések között, és ha nem akarunk lemaradni egyetlen nekünk való állásról sem, kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, egészség, frissesség, vízfogyasztás