Motiváció nélkül nem jutnánk előre, nem fejlődnénk, és lelkesnek sem éreznénk magunkat. A munka világában ez hatványozottabban igaz, gondoljunk csak a kiégett, elfásult kollégáinkra vagy éppen ismerőseinkre. Amennyiben mi magunk is hullámvölgyet élünk meg a karrierünkben, feltétlenül olvassuk tovább ezt a cikket.

"Mindannyian belsőleg motiváltan születünk, ez a kiindulási pont – ismertette Miskei Anikó pszichológus egy korábbi cikkünkben. Aztán dől el, ez marad-e jellemzően, vagy megváltozik a külső ráhatások miatt. Tehát a szülők és a tanárok felelőssége kiemelten fontos ebben az esetben is.”

Ezen felül a munkahelyi környezetbe kerülve több irányt is vehet motiváltságunk. Nézzük, milyen jellemzők tartoznak a két fő csoportba!

Ahogy láthatjuk, egészen más a két csoport fő fókusza, ez egyértelműen kiderül a fenti listákból is. A feladatunk ezek alapján pedig az, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő közösséget, elvárásokat, feladatkört, vezetőt – vagyis munkát, ahol mindkét listát egyaránt a magunkévá tudjuk tenni a mindennapok során is.

Elképzelhető, hogy kiégettek vagyunk, nem jól teljesítünk jelenleg, de csupán azért, mert nem hagyják kreativitásunkat, önállóságra való késztetésünket megélni. Ebben az esetben egyértelműen új munkakört vagy alapvetően új munkahelyet kell keresnünk. Nem velünk és valószínűleg nem is a csapattal vagy a főnökünkkel van a baj: pusztán nem passzolunk egymáshoz. Éppen ezért felesleges időrablás erőltetni ezeket a munkahelyi együttműködéseket, mert idővel még frusztráltabbá válik mindkét oldal. Inkább lépjünk a nekünk megfelelő irányba!

Mi a fontosabb: az egyéni vagy a közös célok?

Amennyiben bizonytalanok vagyunk az egyes szakmákat, munkaköröket illetően, nézzünk körbe a nagy munkahelyi linkgyűjteményben:

vezető, menedzser, igazgató

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építész, ingatlanos

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mérnök

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

raktáros, szakmunkás

fizikai munkások, segédek

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

Ha a folyamat végére értünk, nézzünk rá a felsorolt foglalkozásokra, és hagyjuk gondolatainkat egy kicsit elkalandozni: melyik állás fogott meg először? Mi az, amit akár már holnaptól szívesen végeznénk?

Találjunk legalább két olyan munkakört, amelyet szívesen és azonnal betöltenénk, és pályázzuk meg. Ezután már csak egy teendőnk van: készüljünk fel az állásinterjúkra teljes erőbedobással, és a siker nem marad el!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkaadó, munkavállaló, karrier, motiváció