Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha már régóta azon gondolkozunk, hogy merre tovább, és esetleg az ötlet is megfogalmazódott bennünk, hogy mit is szeretnénk pontosan, csak még nem volt merszünk fejest ugrani az ismeretlenbe, ez az interjú megadhatja a kezdő lökést! Vágújhelyi Gréta igazi újrakezdő, aki mert nagyot álmodni, és megvalósította azt, ami a legtöbbünk fejében talán csak féltve dédelgetett ötlet marad. Tippek, tanácsok, nehézségek egy nemzetközi vállalkozótól – nézzük ezeket!

Végzettsége szerint minek készült?

„Üzletgazdásznak, vagyis cégvezetőnek.”

Mi volt az első munkahelye? Utána hogyan alakult a karrierje?

„Angoltanárként dolgoztam az egyetem mellett. Később az MTV Networks magyarországi hirdetésért felelős képviseleténél voltam sales manager. Innen indult a médiaiparban a kapcsolatépítésem és bátorságom, amiknek köszönhetően 2006-ban saját céget alapítva több külföldről sugárzott tematikus TV-nek lettem a hirdetésidőért felelős kizárólagos értékesítője Magyarországon. Később szerettük volna a TV mellett az online felületekre is kihelyezni a figyelmünket, így került cégünkhöz a LeCool magazin budapesti számának szerkesztési és értékesítési lehetősége. Izgalmas és színes emberekkel találkoztam abban a 8 évben, amíg a média területén dolgoztam.”

Emlékszik még arra a pillanatra, amikor először megfogalmazódott Önben, hogy váltana a média világából?

„2011-ben magánéleti válság vezetett arra a felismerésre, hogy már nincs kedvem és motivációm sem folytatni azt, ami addig abszolút prioritást elvezett az életemben. Munka és karrier.”

Mikor és hogy hozta meg a döntést? Minek a hatására?

„Egy évig húztam a végleges döntést, így 2012-ben tudtam kimondani és letenni a megszokottat, és nekiugrani egy teljesen új területnek, amit ebben az időszakban megismert férjemnek is köszönhetek, hiszen ő is éppen pályaváltáson gondolkozott egy ideje. Egy kávézóra mindketten vágytunk, ezt különlegessé téve azzal, hogy helyben sütünk pékárut és cukrászsüteményeket. Mindketten teljesen mást szerettünk volna, ráadásul abban is egyetértettünk, hogy mindezt ismeretlen földrajzi környezetben lenne jó felépíteni. Akkor még nem volt eldöntött, hogy Új-Zéland az, ahol új életet kezdünk, ezt megelőzte egy európai körút, mert nem szívesen hagytuk magunk mögött a kontinenst.”

Mik a kezdeti lépések Ön szerint egy pályaváltásnál?

„A célok, amiket kitűzün, legyenek reálisak, még akkor is, ha miden egy álommal indul. Fontos a piacismeret és az, hogy amit képviselünk, milyen értekkel bír abban a társadalomban, ahol szeretnénk abból az új életünket felépíteni.”

Mik a legnagyobb kihívások?

„A megszokott, betanult rutin hiánya elbizonytalaníthat. Azonban a sikerek az új területen sokkal édesebbek, mint a régi helyzetben, amit már megszoktunk és talán nem is tisztelünk annyira.
Alkalmazkodni egy új közeghez, legyen szó új munkatársakról, vagy jelen esetünkben egy teljesen új országról és kultúráról.”

Merjünk nagyot álmodni!

Hogyan alakult a pékség, milyen tapasztalatokat szerzett?

„Sok gyakorlás előzte meg itthon mielőtt megnyitottunk volna Új-Zélandon először Nelson varosában és később Wellingtonban is a pékségünket. Alapvetően egy nagyon vállalkozóbarát ország, viszonylag egyszerűen ment az ottani cégvezetéssel kapcsolatos ügyek intézése, illetve a jogi és könyvelői területen is könnyeden tájékozódtam. Önbizalom-erősítő hatása volt annak, hogy egy idegen országban is képes vagyok sikeres lenni. Ehhez szükséges a megfelelő felkészültség és, hogy alázattal vessük bele magunkat a mindennapi munkába.”

Milyen tanácsai lennének azok számára, akik hezitálnak, hogy belevágjanak-e egy nagyobb karrierváltásba?

„Alapos kutatómunka kell, hogy megelőzze a döntést. Tisztában kell lennünk a kepésségeinkkel, nem szabad olyan álmokat kergetni, ami ha nem valósul meg csak nagyobb mélységbe taszít. Szabadidőnkben képezzük tovább magunkat, ez nagyon fontos, sőt sokszor egy hobbi, aminek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget tud egy kiugrási lehetőséget biztosítani a megszokottból. Persze nem lehet a képletből kihagyni azt sem, hogy némi megtakarítással is kell rendelkezni az átmeneti időszakra, hogy ne azon legyen a hangsúly, amikor szabadon szeretne az ember dönteni, hogy mennyit fog azonnal az új munkakörben, saját vállalkozásban keresni.”

Mik a tervei még a jövőre nézve?

„Egy éve visszaköltöztünk, ami leginkább kislányunk nelsoni születése katalizált, hiszen szép-szép Új-Zéland, de itthon van a családunk és barátok, akiket egyre jobban hiányoltunk.
Jelenleg projekteken dolgozom, olyanokon, amik kihívással telik és motiválnak. Mellette a családi üzletbe is besegítek. Férjem, Zoli, Új-Zélandon született kávépörkölési szenvedélyét folytatja itt Budapesten hamarosan nyíló üzletünkben.”

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala