Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kitűzött célhoz vezető úton mindannyiunkat érhetnek apróbb kudarcok. Az, hogy végül eljutunk-e oda, ahová szeretnénk, nagyban függ attól, hogy ezeket a sikertelenségeket miképp dolgozzuk fel.

Derékba tört elhatározás

Vegyünk egy hétköznapi példát: képzeljük el, hogy fogyókúrázunk, ám közbejön az év végi céges vacsora, vagy baráti összejövetel, ahol jelentős kalóriatartalmú édességet fogyasztunk el desszertként. Hazaérve aztán meg is kérdőjelezzük magunkban az egész diéta létjogosultságát, és azt is, hogy képesek vagyunk-e rá. Másnap aztán, egy újabb kísértés jön szembe velünk és végül, újabb és újabb „szabadnapok”, és „ma még egy kicsit bűnözök” kijelentések után, végül kudarcba fullad az egész elhatározásunk.

Marissa Sharif az Amerikai Egyesült Államok Pennsylvaniai Egyetemén lévő Wharton Iskola adjunktusa azt tanulmányozta, hogy miképpen reagálunk saját sikertelenségeinkre. Úgy tapasztalta, hogy ezek a kisebb hibák, amelyeket elkövetünk, gyakran eltántorítanak bennünket attól, hogy megpróbáljuk elérni a vágyott céljainkat és inkább feladjuk. Ez lehet a már említett fogyókúra, nyelvtanulás, takarékoskodás, az elvégzendő munkánk megszervezése, vagyis bármi, aminek az eredménye csak hosszabb idő után mutatkozik meg, ám rengeteg részsikerből tevődik össze. De vajon mi áll ennek hátterében?

A hibázás nem egyenlő a kudarccal!

Váltsunk nézőpontot

A legjobban a pénzzel való spóroláson keresztül szemléltethető Sharif elmélete. Tegyük fel, hogy szeretnénk egy költségvetést beállítani magunknak, amelyben meghatározzuk, hogy maximum mennyit költhetünk, de szeretnénk megtakarítást is elérni. Ennek a módszernek a legnagyobb veszélye, hogy a meghatározott büdzsét valószínűleg teljes egészében el is fogjuk költeni, és nem fog maradni egy fillér spórolt pénzünk sem.

Ellenben, ha alacsonyabb összeget állítunk be magunknak, mint amennyit keresünk és a különbözetet sürgősségi tartalékként kezeljük, mentálisan bűntudatunk lesz saját magunkkal szemben, ha meg kell haladjuk a költségvetésünket. Tehát megfontoltabban fogunk hozzányúlni a megtakarításra szánt pénzünkhöz, hiszen azt vészhelyzetekre tartalékoljuk, vagyis így jobban ellen tudunk állni annak, hogy költsünk belőle.

Új kezdet, tiszta lappal

Tanulmányok világítottak rá arra is, hogy jobban meg tudunk birkózni a hibáinkból adódó sikertelenségekkel, ha van lehetőségünk tiszta lappal újra kezdeni mindent. Nem véletlenül teszünk sokan újévi fogadalmat, de egy határidő elmulasztása után, egy másik dátum kitűzése, vagy akár egy új hónap, vagy hét kezdete, mentálisan nagy erőt adhat ahhoz, hogy ismét nekiveselkedjünk a céljaink elérésének. Ilyenkor ne nézzünk hátra, ha az elkövetett hibáinkra gondolunk, inkább építkezzünk belőlük. Próbáljuk megtalálni, hogy az adott mulasztás mire tanított minket és mit profitálhatunk belőle hosszú távon.

Pályamódosítás

Akár elsőre, akár újrakezdve azonban nem mindegy, milyen magasra tesszük azt a bizonyos lécet, Sharif ugyanis megállapította, hogy a kisebb célok könnyebben elérhetők, ám a siker elérése után, kisebb az emberek motivációja arra, hogy túlszárnyalják eredeti elképzeléseiket. Ellenben, ha túl magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, a siker elérhetetlenségének érzése, hamar kedvünket szegheti és ezért fulladhat kudarcba a próbálkozásunk.

Meneküljünk előre

Ha valami rettentő unalmas feladatot kapunk a munkahelyünkön, vagy olyat, amit nem szívesen végzünk, ne azt számoljuk ki, hogy a rendelkezésre álló időben naponta mekkora mennyiséggel kell megbirkóznunk. Használjuk a sürgősségi tartalék képzésének módszerét, és amikor jobban megy a munka, akkor csináljunk többet, így aznap, mikor kevesebb motivációnk van dolgozni, pihenhetünk kicsit., így nagy eséllyel hamarabb el is készülünk vele. Persze ez csak olyan feladatoknál lehetséges, ahol nem felügyel bennünket napi szinten egy felettesünk, hogy éppen hol tartunk a munkával.

Ha munkahelyet keresünk, szintén megeshet, hogy hibázhatunk, ha nem a megfelelő helyen kutakodunk állásajánlatok iránt! Tartsunk szemünket a több mint 10.000 friss hirdetésen között, és állítsuk be a számunkra megfelelő keresési feltételeket. Ha feliratkozunk hírlevél és Facebook értesítésre, biztosan nem fogunk lemaradni egyetlen nekünk való lehetőségről sem!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, teljesítmény, elhatározás, haladás, siker