Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Amikor a céghez kerültem, tapasztaltam, hogy a nagyfőnök nagyon kemény; az irodájából többször jöttek ki sírva a kolléganők, akik aztán a női mosdóban próbálták leázott sminkjüket korrigálni. Nem akartam hinni a szememnek, hogy felnőtt nőket a sírásba lehet hajszolni egy értekezleten. Gyengének tartottam őket, nem értettem, hogyan engedhetik meg, hogy ezt tegyék velük. Még a próbaidőm sem telt el, mikor már én is a mosdóban találtam magamat és a szétázott sminkemet próbáltam rendbe hozni, mert az osztályértekezleten mások előtt porig alázott és üvöltve fenyegetőzött... lehetőségem sem volt magamat megvédeni."

Mi az a mobbing?

Munkahelyi pszichoterror, amely mérgezi az életünket. Szándékos és ismételt bántó viselkedés, amely azt a célt szolgálja, hogy adott személyt kontroll alatt tarthassanak.  A megalázás és lelki terror legalább hat hónapon keresztül heti egy alkalommal minimum megtörténik. A mobbing általában a főnök-beosztott viszonylatban jellemző, ritkábban, de előfordul azonos beosztású munkatársak között is.

Ki válhat céltáblává?  Aki kedves, aki kiszolgáltatott helyzetben van, aki felett büntetlenül lehet zsarnokoskodni. Nők, gyereküket egyedül nevelő szülők, akik nagyobb egzisztenciális bizonytalanságnak vannak kitéve, hamarabb válnak áldozattá. Az iskolai vagy munkahelyi mobbing célja, hogy a kiválasztott személy "úgy táncoljon, ahogy én fütyülök", azaz teljesen az irányítása alá tudja vonni.

A mobbing előfordulása

Leggyakrabban a kiszemelt áldozat életét a következő 5 területen akadályozza:

- Kommunikáció: félbeszakítják, állandóan kritizálják, bírálják, üvöltöznek vele, fenyegetik

- Szociális kapcsolatok: nem beszélnek hozzá, nem fogadják közeledését, levegőnek nézik

- Munka: nem kap feladatot, vagy egyszerre túl sokat kap, értelmetlen vagy nem a tudásának megfelelő feladatokat végeztetnek vele

- Jó hírnév: háta mögött kibeszélik, rosszindulatú pletykát terjesztenek róla, karikírozzák viselkedését, megjelenését

- Egészség: az egészségére káros munkát osztanak rá, fizikai erőszakkal fenyegetik vagy ténylegesen bántják

A munkahelyi élet egyik nagy kihívása, hogy miközben valaki a főnök céltáblájává válik, próbáljon meg a profiktól elvárhatóan teljesíteni és úgy navigálni, hogy minél kevesebbszer kerüljön a főnök szeme elé.

Fontos, hogy különbséget tegyünk mobbing és a munkahelyi kritika között. Minden munkahelyen lehetőség van alkotó vitára, teljesítményértékelésre, az elvégzett munka minősítésére. Ha év végén a főnök bírálja a teljesítményét az  kellemetlen ugyan, de még nem jelenti, hogy pszicho terror alá került.

Kik a mérgező főnökök?

A terrorfőnököt játszó menedzser szarkasztikus megjegyzései, dobhártyát repesztő üvöltései és vulgáris kirohanásai saját belső bizonytalanságait leplezik. Retteg attól, hogy alkalmatlan a feladatára és agresszióval kompenzál. A döntéseiben autokrata vezető érzi a saját hiányosságait, ezért folyamatosan szorong, ami könnyen agresszívvé teszi. Feszültségeit másokon vezeti le, sokszor olyanokon, akik egyáltalán nem is hibáztak, csupán rosszkor voltak rossz helyen.

A rendszeresen ismétlődő cinikus megjegyzéseknek, hibakereséseknek, pellengérre állításoknak ára van: csökkenő termelékenység, alacsonyabb motiváció, magasabb fluktuáció. Emelkedik a betegállományban töltött napok száma. A diagnózis az egyén szintjén: stressz okozta megbetegedések: pánikrohamok, magas vérnyomás, emésztőszervi megbetegedések, depresszió.

Hogyan viselkedjünk a mérgező főnökkel?

Ha  arra gondol, hogy ezentúl még kedvesebb lesz vele és megmutatja neki, hogy jó munkaerő, akkor a helyzetén nem javít, hanem ront.  Számára a kedvesség a gyengeség jele. Azzal kell tisztában lenni, hogy akivel szemben áll, az egy önmagában bizonytalan, a helyzeteket kezelni nem tudó, saját önutálatát másokra rávetítő pszichés problémákkal küzdő ember. Fontos, hogy ne ostorozza magát és ne saját magában keresse mindig a hibát. Tudatosítsa magában, hogy egy olyan ember teszi ezt önnel, akinél belül nagy a zűrzavar.

Milyen egy mérgező munkahely?  

Ha olyan a munkakörnyezet, hogy az embereket nem valós teljesítményük alapján ítélik meg. A vezetés észreveszi, hogy valami probléma van a szervezetben; romlik a teljesítmény, agresszió és csalódottság érezhető az embereken. Sajnos nem néznek a dolgok mélyére, hogy kiderüljön; fejétől bűzlik a hal. A mérgező légkör okozója maga a vezető. Hiába minden fegyelmi beszélgetés vagy bónusz megvonások. A mérgező légkör marad.

Mit tehet?

Dönthet úgy, hogy naplót vezet a lelki terror eseményeiről és elmondja a cég vezetőségének, hogy mi folyik a háttérben. Hivatkozhat a Munkavédelmi törvényre (2008), amely kötelezővé teszi a munkáltatóknak, hogy minden lehetséges módon igyekezzék elkerülni a káros stresszt okozó, tartós hatásokat. Nem biztos, hogy ezzel bármit is elér. Ha nem tudja az állításaidat bizonyítani, addig nagy valószínűséggel nem önnek fognak hinni. A munkatársaira általában nem számíthat, mert nem szeretnének belekeveredni, hiába voltak szem- és fültanúi egy-két kellemetlen esetnek. Egy ilyen munkahelyen mindenki a túlélésre játszik.

És eljön az idő, amikor felteszi a kérést: Nem kellene inkább itt hagynom ezt a helyet?

Kinga is hónapokig gondolkozott: „imádtam a munkámat, jó volt a fizetés, volt, szerettem a munkatársaimat, de amikor egyszer a folyósón a nagyfőnök az egyik beszállítónk előtt becsmérelt, annyira megalázott, hogy emelt hangnemben kikértem magamnak a stílusát. Az eset után többet nem állt velem szóba, egyszerűen levegőnek nézett, a javaslataimat nem értékelte, a kérdéseimet meg sem hallotta. A következő hónapban beadtam a felmondásomat."

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az adott élethelyzetben a biztos havi fizetést választja vagy egy olyan helyet, ahol megbecsülik személyét éppúgy, mint a munkáját és az esetleges hibákat emberi méltósága megőrzése mellett javíthatja ki.