Az idei évhez hasonlóan jövőre szintén 4 százalékos bruttó bérnövekedés várható, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2 százalékhoz közeli infláció mellett mintegy 3,5 százalékkal emelkedhet a nettó reálbér - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a távirati irodával. A bérnövekedésre kedvezően hathat, hogy egyes hiányszakmákban gyorsulhat a béremelkedés üteme a következő években - vélekedett.

Jövőre a bérkiáramlás 4,5-5 százalékra, az áremelkedés 1,7 százalék körülire gyorsul, de ez utóbbit a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése részben ellensúlyozza. Így a reálkeresetek ismét 4 százalékkal nőnek. A nyugdíjak reálértéke - hároméves növekedés nyomán - nem változik - derül ki a GKI 105-2016-os előrejelzéséből.

Mennyivel nő a bérünk 2016-ban?

Ennyivel emelnek a cégek

A Magyarországon működő nemzetközi érdekeltségű vállalatok az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016-ra - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési tanulmányából. Megítélésük szerint az alacsony infláció lényegesen mérsékli a béremelési nyomást, és vélhetően hatással van a vállalatok jövőre tervezett átlagosan 2,8 százalékos béremelésére is.

Az elemzésben felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni bérszínvonalat és a tervezett bérnövekedést leginkább a beosztás és a képzettség, valamint a vállalat mérete és földrajzi elhelyezkedése befolyásolja - írta az MTI. A DUHIK és a Kienbaum Management Consultants GmbH közös tanulmányának elkészítése során 60 vállalat mintegy 12 600 munkavállalójának bérezési adatait értékelték.

A Hay Group kutatása szerint 2016-ra az elemzők 2,3 százalékos inflációt jósolnak, a tervezett béremelés mértéke viszont csak 3 százalék körüli lesz. A reálbér-növekedés folytatódik ugyan, de jelentősen lelassulva - derült ki a lapunknak eljuttatott közleményükből.

A 2016-OS MINIMÁLBÉRRŐL SZÓLÓ CIKKÜNK ITT OLVASHATÓ!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: fizetés, béremelés, jövedelem, 2016