Alapvetően sokan azt gondolják, hogy a béremelés januárban esedékes, s a munkáltatók üzleti és naptári éve azonos. Számos - főként külföldi tulajdonú - szervezet eltérő üzleti évben dolgozik - derült ki a DEVISE Hungary és a Simconsult fizetésekről készített felméréséből. A válaszadók több mint fele a mérleg elfogadását követően, akár visszamenőleges hatállyal módosít a béreken.

A felső vezetők bérét emelik leginkább

A cégek legnagyobb része (majdnem háromnegyedük) a vállalat gazdasági helyzete alapján dönt a béremelés mértékéről, a válaszadók több mint fele az egyéni teljesítményt veszi figyelembe, ám majdnem ugyanennyien vannak, akik az inflációt próbálják követni az emeléssel.

A munkaadók fele egységes elvek alapján dönt minden dolgozó bérével kapcsolatban: 35 százalékuk nem tervez emelést, 61 százalék viszont igen, ám volt 3 százalék, ahol fizetéscsökkentésre számíthatnak az alkalmazottak.

A cégek negyede munkakörönként és beosztásonként más-más arányban növeli majd a jövedelmeket: a felső vezetők bérét átlagosan 4,9, a középvezetőkét  4,4, a diplomás munkatársakét pedig 4,3 százalékkal. A szakmunkások bérfejlesztése várhatóan 4,5 százalékos lesz, az ügyviteli dolgozók és a betanított munkások fizetését egyaránt 4 százalékkal növelnék - derül ki a DEVISE Fizetésemelés 2013 felmérésének októberi adataiból. (Egyébként a DEVISE kutatása január 4-ig még kitölthető).

 Mennyi lesz a fizetésünk 2013-ban? 

Mennyivel nőnek a fizetések?

Mint arról már beszámoltunk: a minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezer forintra nő, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés. A garantált bérminimum (a szakképzetteknek járó legalacsonyabb bér) 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal. A kormány 11 ágazatban - az élelmiszergyártásban, textil-, ruha- és bőriparban, fafeldolgozásban, bútorgyártásban, szálláshely szolgáltatásban, vendéglátásban, kiskereskedelemben, speciális szaképítésben és az épületek építése területén - 2013 első félévében átvállalja a minimálbér-emelés költségeit és az emelésre eső járulékköltségeket is.

A DEVISE tanulmánya alapján a béremelés átlagosan 4 százalék (medián értéken 4,5 százalék) lehet. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum közös Bérezési tanulmánya is hasonló eredményre jutott: a munkaadók terveiből az derül ki, hogy 2013-ban átlagosan 4,3 százalékkal növelik a fizetéseket.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 4,5 százalék körüli béremelést prognosztizál. A reáljövedelmek az intézet szerint körülbelül 1 százalékkal csökkennek majd.

A Hay Group szerint is infláció alatti béremelésre vállalkoznak majd a munkaadók 2013-ban. Jakabos Tünde, a cég magyarországi vezetője azt mondta ezzel kapcsolatban a távirati irodának, hogy most folyik a jövő évben várható béremelésekre vonatkozó felmérés.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3 vagy 6 százalék lesz az infláció

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az infláció 2013-ban - a legrosszabb forgatókönyv esetén is - 6 százalék alatt maradhat, a legjobb szerint pedig akár az inflációs célt, a 3 százalékot is elérhetné. Mindkét szélső véglet valószínűsége csekély, a jegybank szerint a legvalószínűbb az, hogy 3 és 4 százalék között lesz a fogyasztói árak drágulása. A Századvég Gazdaságkutató 4,3 százalékot vár.

Vannak kutatóintézetek, amelyek nem ilyen optimisták: a GKI legfrissebb prognózisa szerint 5 százalék körül alakul majd átlagosan az infláció 2013-ban, a Pénzügykutató 5,3, a Kopint-Tárki 5,2 százalékot jósol. Magyarország jövő évi költségvetésében 5,2 százalékban határozták meg a fogyasztói árak növekedését.

Szerző: Durbák Ildikó