Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a legsötétebb forgatókönyv válik valóra, akkor a növekvő munkanélküliség láncreakciót vált ki: egyre kevesebb pénzből kell megélniük az embereknek, így a válság érintheti a szolgáltatásokat, a turizmust és a vendéglátást is. Ezekben az ágazatokban pedig szintén sok magyar vállal külföldön munkát.

A diplomások közül talán az orvosok azok, akiket a legkevésbé érinthet a recesszió, hiszen betegek mindig lesznek, a gyógyító pedig Nagy-Britanniában és Svédországban igen kevés. Ezért ott nem azért várják tárt karokkal a kelet-európai doktorokat, mert kevesebb pénzért is elvégzik ugyanazt a munkát. Korábban hiányszakma volt - főleg Németországban és Ausztriában - a mérnök és az informatikus. Most a nagyobb ipari gyártó cégek, például az autógyárak, illetve a beszállítóik visszafogták a termelést, ám a nyelveket beszélő, gyakorlott műszaki szakemberek találhatnak állást.

Külföldi munka

Vannak olyan szakmák - például a hentes, mészáros, kőműves - amelyekből igazi hiány tapasztalható Nyugat-Európában. Nemcsak azért, mert alig van ilyen típusú képzésük, hanem némely munka elvégzése "derogál" a helybélieknek. Ezért keresnek külföldi munkást gyümölcsszedésre és más mezőgazdasági munkára.

A pénzügyi vagy az adminisztrációs feladatokat az "őslakosok" azért nem vállalták el korábban, mert kevesellték a bért. Előreláthatólag az állásukat vesztett helyi szakemberek a megélhetés miatt kevesebb pénzért is elmennek dolgozni, így kiszorulhatnak a keletről érkezettek a munkaerőpiacukról.

Mégis toboroznak

Nyugat-Magyarországon alig lehet jó vendéglátó-ipari munkást találni: akik egy kicsit is beszélnek németül, már Ausztriában dolgoznak, vagy ingázóként, vagy kitelepültek. A két ország közti határmenti egyezmény értelmében: ha egy magyar állampolgárnak egy éven keresztül a nyugati szomszédunknál bejelentett munkája van, akkor utána megkapja a korlátlan engedélyt.

Vendéglátósokat vár Norvégia is. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül toboroz a norvég munkaügyi hivatal szakácsokat és pincéreket szeptember 1-jei kezdéssel. Feltétel a jó angoltudás, de előny egy skandináv nyelv ismerete is - ez utóbbi azonban a magyar szakmunkások elenyésző részére jellemző. Az állások elnyeréséhez szükséges a szakképesítés, a több éves gyakorlat és a csapatszellem, illetve a migrációs - de akár az emigrációs - hajlandóság is. A hirdetésből kiderül: annyira szeretnék "megcsípni" a jó szakembereket, hogy akár családostól is fogadják a megfelelő munkaerőt.

Külföldi munkavállalás

Alig egy hónap telt el a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet magyarországi toborzása óta. Ott konkrét állásokat nem ajánlottak, csak a pályázatokat gyűjtötték be, és a későbbiekben értesítik a szakképzett, németül jól beszélő jelentkezőket, hogy hol dolgozhatnak majd. Az uniós álláskereső állásportál honlapján tavaly nyár végén még 270 ezer németországi állásajánlat szerepelt, mostanra szinte csak feleannyit, 180 ezret kínálnak a tagállamok munkavállalóinak. A magyar szakmunkásoknak azonban jó híre van külföldön, és a hiányszakmákra - mint a szobaasszony, az ács vagy a beteggondozó - amúgy sem találnak a német munkaadók helyi dolgozókat.

A külügy óva int

Dánia május elsejétől - tizenkettedik régi uniós államként - megnyitotta a munkaerőpiacát a kelet-európai munkavállalók előtt. Az Egyesült Királyság anno az elsők között engedte be a magyarokat, most azonban szigorítani akar. A gazdasági válság felszínre hozta az esélyegyenlőség kérdését több politikus és helyi szervezet szerint az őshonos briteket kellene előnyben részesíteni az álláskeresésnél, a munkások pedig sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoztak a bevándorlók ellen, akik szerintük elveszik tőlük a munkát.

A Külügyminisztérium felhívta a külföldre induló dolgozók figyelmét, hogy nagyon figyeljenek oda, nehogy becsapják őket. Továbbra is a legtöbben Nagy-Britanniában próbálnak munkát keresni, épp ezért - a nagy számok törvénye alapján - itt a legmagasabb a bajba jutott magyar munkavállalók aránya. A pórul jártak közül hetente több tucatnyian jelentkeznek a londoni magyar konzulátuson, részben tanácsot, részben pedig azt kérve, hogy juttassák haza őket, miután pénzük elfogyott. De Írországban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban is sokan pórul járnak.

Külfödi munkavállalás

A szakma és a nyelvtudás hiánya mellett általában két dolog okoz gondot. Egyrészt amikor elindulnak nincs semmilyen állásajánlat a tarsolyukban, és a válság miatt már nem tudnak "az utcáról" elhelyezkedni; másrészt a munkaadó nem tartja be a korábban kialkudott feltételeket. A tárca szerint tanácsos már itthonról előkészíteni a munkavállalást, nehogy utólag érje kellemetlen meglepetés a kiutazókat. A minisztérium honlapján olvasható 10+1 jó tanács a külföldi munkavállalás buktatóira hívja fel a figyelmet (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/Konzuliinfo/080716_csalo_allaskozv.htm

Szerző: Durbák Ildikó

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó írások:

A magyar munkaerő ára külföldön