2016 rég nem látott jó éve lehet az építőipari ágazatnak, melyet három trend, a csok, az "online építőipar” és a szakemberhiány fog befolyásolni – vélekedett Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Az építőipari szakmunkások kiöregedése, a szakma megbecsülésének hiánya, a szakemberek tömeges elvándorlása, külföldi munkakeresése, és az utánpótlás hiánya már most is zavart okoz az építőiparban, ez ellen akarnak tenni.

A legfrissebb munkaerőpiaci statisztika kapcsán Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: a mostani 6,2 százalékos munkanélküliségi ráta az idén csökkenhet, a nyári, kora őszi hónapokban akár 5,5-5,8 százalékra mérséklődhet, az év egészében pedig 6 százalék alatt lehet a mutató. Azért várható javulás, mert több ágazatban, többek között például az építőiparban is munkaerőhiány lépett fel.

Íme az építőipari állások!

- Az összes építőipar/ingatlan munkalehetőséget itt találjuk!

- Olyan szakmunkákat találhatunk, mint épületgépész, műszaki rajzoló, kőműves, burkoló, szobafestő, villanyszerelő, ács, asztalos, bádogos, épület- és szerkezetlakatosközpontifűtés-szerelő, magasépítő technikus.

- A legtöbb állás Budapesten van, és sok Pest megyei munkaadó is keres embereket.

Gyakornoki pozíciók is vannak az építőiparban.

- Diplomásoknak és érettségizetteknek is kínálnak munkát.

- Sok építészmérnököt, építőmérnököt és kivitelezőt, valamint építőipari művezetőt keresnek a munkaadók. Belsőépítész és lakberendező jelentkezését is várják a munkaadók.

- Sok álláshoz nem kérnek nyelvtudást.

- Távmunkát, illetve 4 vagy 6 órás részmunkaidős pozíciókat is találhatunk.

- Megváltozott munkaképességű dolgozókat is felvennének.

- Külföldi építőipari munkát is találhatunk.

Megbecsülésre és magasabb bérekre vágynak

A burkolók fele elmenne az országból

A burkolók fele úgy érzi, hogy szakmailag nincs megbecsülve a munkája, majdnem ennyien vannak, akik az anyagi megbecsülést hiányolják, egyharmaduk pedig több erkölcsi elismerést szeretne– derült ki a cég felméréséből.

Minden második (54 százalék) burkoló szakember már gondolkodott külföldi munkavállaláson a magasabb fizetés lehetősége miatt. Úgy gondolják, hogy a külföldön dolgozó szakemberek akár az itthoni bérek háromszorosát is megkeresik.

Az építőipari vállalkozók egyik nagy problémája, hogy több megbízást azért nem tudnak elvállalni, mert a szakemberhiány miatt nem képesek elegendő dolgozót felvenni.

"Ezeknek a problémáknak a megoldását nem lehet csak a politikusoktól várni. Magunknak is tenni kell, össze kell fognunk, ha változást szeretnénk. Háborút kell indítanunk a szakemberhiány ellen. Segíteni kell a szakembereket és szakember-vállalkozókat, hogy sikeresebbek legyenek. Ehhez pedig a szakmai képzések mellett vállalkozási ismeretekre is szükség van” – mondta Markovich Béla. Ez az oka annak, hogy a cég megszervezi az Első Magyar Országos Építőipari Szakemberek Találkozóját. A júniusra tervezett esemény fórumot és fejlődési lehetőséget teremt a szakemberek számára.

Emellett egy segítő közösséget is létrehoznak, melynek célja: folyamatos támogatást és előnyöket nyújtani a mesterembereknek korszerű szakmai és vállalkozási ismeretekkel, előnyös és közös beszerzésekkel, jogi segítségnyújtással és olyan tanácsokkal, mellyel a vállalási áraikat meg tudják tartani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy tudásmegosztás programot is elkezd a Mapei Kft., számítógépen nézhető, élő online előadásokat tartanak - írják a közleményükben. A tervek szerint idén a webináriumok mintegy 1000 szakembert érnek el. A hagyományos fórumokkal együtt így összesen 7000 fő képzése van tervben.

2016-ban is átadják a Mesterek Mestere Díjat, ezzel a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját ismerik el, segítve az építőipar kultúrájának és társadalmi megítélésének fejlődését Magyarországon.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, állásajánlat, álláskeresés, építőipar, képzés