Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Arról, hogy mennyire fontos a diploma, egyre inkább megoszlanak a vélemények. Míg pár éve, évtizede is sok szülő számára saját szülői minőségének fokmérője volt a gyermeke által sikeresen abszolvált diploma, addig mára egyre kevesebben tartják ezt létfontosságúnak.

Mi lehet az oka a változásnak?

Megváltoztak a karrierutak: egyre ritkább, hogy valaki a tizen-huszonévesen kiválasztott pályán marad évtizedekig.

Megváltoztak a munkakörök is: sok olyan digitális terület létezik, ami egyszerűen túl gyorsan fejlődik, a felsőoktatás pedig nem tudja tananyag szintjén lekövetni a változásokat. Emiatt sokszor úgy tűnhet, a szakterülethez nem illő, elavult anyagokon kell átrágni magunkat, mire a valódi tudás közelébe férkőzhetünk.

Megváltoztak a tanulói igények is: akik karrierváltóként szeretnék átképezni magukat, sokszor nem tudnak egy klasszikus, éveket igénylő oktatási folyamatban részt venni, helyette szeretnének a lehetőségekhez mérten a leginkább instant megoldásokban gondolkodni. Az egyik legjobb példa lehet erre a programozóknak szánt intenzív képzés, a bootcamp. Az ilyen bootcampeken néhány hetes vagy hónapos, tömény és rendkívül gyakorlatias rendszerben tanulnak a diákok, szinte rögtön valódi projekteken dolgozva. Hogy mennyire sikeresek ezek a képzések? Sokat elárul a sikerrátáról, hogy néhány iskola elhelyezkedési garanciát is vállal a náluk végzetteknek.

…és megváltoztak a fizetések is: amíg pár éve még kijelenthettük azt, hogy diplomával jobb kereseti lehetőségek kínálkoznak, addig mára szinte anekdotaszerű igazság, hogy egy jó szakmunkás magasabb fizetést vihet haza, mint egy többdiplomás kutató.

Van, ahol a család dönt

„A mi családunkban egyszerűen muszáj diplomázni.” – meséli Enikő, aki értelmiségi szülők mellett nőtt fel. „Fel sem merülhetett, hogy virágkötő legyek vagy szakács, már azért is harcolnom kellett, hogy bölcsészkarra mehessek a jog helyett. Külön poén, hogy amikor legutóbb jelentkeztem egy állásra, azt mondta a munkaügyis tanácsadó, akivel beszéltem, hogy ne írjam be a diplomám az önéletrajzomba, mert jobb ha nem tudnak róla.”

Zsuzsit egyedül nevelte az édesanyja, ő a jobb lehetőségek miatt terelte a lányát a felsőoktatás felé: „Anya takarítóként és gyári munkásként dolgozott sokáig, neki nagyon fontos volt, hogy én jobb munkahelyek között választhassak majd. Meglátjuk, még van két évem, de már most nézegetem a gyakornoki programokat, úgy látom, lesz miből választanom.”

„Nekem nincs diplomám és nem is lesz.”- mondja Ákos, aki az elmúlt években dolgozott szobafestőként, biciklis futárként és pultosként is. „Általános után nagy nehezen kijártam a szakmunkást, de sosem szerettem tanulni. Nem látom magam egy irodában, de így is mindig volt munkám, mindig van mit csinálni.”

Mikor nélkülözhetetlen a diploma?

Vannak persze munkakörök, ahol törvényi előírás szabja meg, milyen papírokra van szükségünk a munkavégzéshez. Nincs orvos vagy ügyvéd diploma nélkül, nincs kutató felsőfokú végzettség nélkül. Ezekben a munkakörökben megkerülhetetlen a felsőfokú oktatásban eltöltött jópár év. Arról nem is beszélve, hogy vannak esetek, ahol egymásra épülő diplomák sorát kell megszerezni ahhoz, hogy a vágyott szakterületen tudjunk elhelyezkedni.

Miben jó még a felsőoktatás?

A fentebb említett bootcampek elképesztően gyors tempót diktálnak, ahonnan könnyű lemorzsolódni. Ehhez képest a főiskolai, egyetemi tanrend sokkal barátságosabb iramban halad, van ideje érlelődni a tanultaknak, sokkal szerteágazóbb, stabilabb tudásra lehet szert tenni.

A másik fontos -és gyakran hanyagolt- téma az egyetemi ismeretségek. Ezek a mindennapokban könnyen tűnhetnek úgy, mintha könnyed kocsmai kapcsolatok lennének, hosszú távon azonban fontos szerepet játszhatnak karrierünk alakulásában. Hiszen ugyanazon a területen készülünk elhelyezkedni, ha nem most azonnal, akkor 3 vagy 5 év múlva jól jöhet egy ismerős annál a cégnél, ahova felvételizni készülünk. A kapcsolati tőkénk egyik fontos alapja lehet, hogy egy csoportban vagy évfolyamon küzdöttünk éveken keresztül.

Akkor végül is mennyire fontos a diploma a boldoguláshoz?

Ahogy mindig, itt is igaz: attól függ, milyen állásra vágyunk, mit szeretnénk elérni. Egy biztos: a diploma hiánya egyre kevésbé gátja a sikeres elhelyezkedésnek.

A nagyvállalatokat kiszolgáló szolgáltató központok például korábban ragaszkodtak a diplomához, ma egyre több állást találunk ilyen irodákban, ahol elég a középfokú végzettség, emellett csupán a nyelvismeret és a gyakorlati tudás számít.

A trend világszerte létezik: a Glassdoor kutatása szerint a legnagyobb IT cégek sem a toplistás egyetemekről válogatnak csak, a papír helyett a tudást kérik számon. Az IBM 2017-ben újonnan felvett alkalmazottjainak már több mint 15%-a nem tanult a felsőoktatásban. A Google, az Apple és a Bank of America is azok közé a cégek közé tartozik, ahol eltekintenek a diplomától és inkább gyakorlati teszteken keresztül győződnek meg a jelentkezők képességeiről.

Aktuális álláslehetőségek diploma nélkül

A Profession.hu oldalon számtalan szempont alapján szűrhetjük az álláshirdetéseket, kereshetünk a számunkra szimpatikus városokban és szakterület szerint - valamint természetesen végzettségünknek és tudásunknak megfelelően is.

Az itt található többezer álláslehetőségben közös, hogy középfokú végzettséget kérnek csak a jelentkezőktől, így diploma nélkül is bátran jelentkezhetünk!

Amennyiben a járványhelyzet okán kell új lehetőség után néznünk, vegyük igénybe a személyre szabott segítségetÖnéletrajzunkat frissítés után töltsük fel ide, hogy minden esélyünk meglegyen az új munkahelyre. Érdemes esélyeinket hírlevélre való feliratkozással és Facebook értesítés kérésével is növelnünk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala