Többek között Neumann Jánosra, Puskás Tivadarra, Jedlik Ányosra vagy épp Bíró Lászlóra gondolnak a legtöbben, ha híres magyar innovátorokat, feltalálókat kell említeniük.

De mi a helyzet ma? Kik azok a magyarok, akikre az egész világ büszke lehet? Íme 7 magyar, akik befutottak külföldön. (A lista természetesen nem ranglista, és nem is teljes.)

Ivánka András és Ivánka Katalin - Ivanka beton és design

Az Ivanka magyar designstúdiót és építőipari gyárat Ivánka András és Ivánka Katalin alapította 2003-ban, Budapesten. A cég tervezi és gyártja a burkolatokat, építészeti elemeket, bútorokat, használati tárgyakat és divatkiegészítőket a saját fejlesztésű designer-betonjából. Sőt beton felhasználásával készült ruhakollekciójuk is van.

Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet
Fotó: Máté Péter/mno.hu

Számos szakmai elismerésben részesültek, ügyfeleik közt szerepel többek közt a Vodafone, a Levi's, az Yves Saint-Laurent és a G-Star Raw. A cég a Marcel Wanders Studióval is együttműködött az amszterdami Hotel Andaz Amsterdam enteriőrjének kialakításában. A Flaster termék hozta meg a nemzetközi elismerést az Ivanka számára, olyan projektek terveibe épült be, mint a Liberty London nagyáruház, a Ganapati étterem, Cow Stratford bár-étterem vagy Geronimo Inns.
 

Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám és Halácsy Péter - Prezi.com

A Prezi egy Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver, amely 2008-ban jött létre azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A tényleges fejlesztést a közel húszfős Zui Labs végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám és Halácsy Péter alapítók vezetésével.

A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára, másik 30 projekt közé, és a kaliforniai Institute for the Future is használja a programot. Az amerikai piacra lépést követően a szoftvert az Egyesült Államokon kívül, más angolul beszélő országokban is terjesztik. Több díjat is nyert a termék.

   Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet   
Barack Obama és Árvai Péter (kép: tech2.hu)

Nemrég Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Árvai Pétert abból az alkalomból, hogy Prezi is csatlakozott a ConnectED iskolai programhoz. A magyar szoftvercég 100 millió dollár értékű támogatását olyan közösségi finanszírozású iskolák fogják megkapni az Egyesült Államokban, amelyeknek egyébként nem lenne esélyük hozzájutni ilyen technológiákhoz - írta az MTI.

"Számomra az elejétől kezdve nagyon fontos cél és tudatos stratégia volt, hogy sikeressé váljunk az amerikai piacon, hiszen ahhoz, hogy egy globális céget tudjunk kiépíteni, sikeresnek kell lenni a világ legnagyobb piacán" - mondta Árvai.
 

Balogh Levente - Szentkirályi ásványvíz

Robert de Niro malibui éttermében Szentkirályi ásványvizet szolgálnak fel, de az európai ásványvizes Oscar-díjat elnyert "kék arany" megtalálható a Bahreini Királyság luxusszállodáiban is. Az ásványvíz feltűnt már Grammy-díjátadón és Oscar-gálán, és a szomszédos országokon kívül hódít Amerikában és Dubai-ban is.

     Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet     
Balogh Levente (fotó: blans.hu)

A szörp- és üdítőgyár családi vállalkozásként indította Balogh Sándor 1989-ben. 2003-ban Balogh Levente vette át a céget. 2004-ben a Szentkirályi ásványvíz a legszigorúbb szabályok szerint ítélő szakmai bírák döntése alapján a világ legjobb ásványvize lett: szénsavmentes kategóriában elnyerte a párizsi Aqua-Eauscar-díjat, maga mögé utasítva a világ híres, nagy múltú ásványvizeit.
 

Losonczi Áron - LiTraCon, az átlátszó beton

A Csongrádon élő Losonczi Áron építészmérnök, ő találta fel a LiTraCon fényáteresztő betont. Rengeteg design- és innovációs díjjal jutalmazták. 2003 szeptemberében állítottak ki először egy ember nagyságú faldarabot a Svéd Építészeti Múzeumban, a Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette a találmányt.

           Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet           
Fotó: szentesinfo.hu

"Kitaláltam egy olyan dolgot, amiben én vagyok a legjobb a világon. Jó érzés, hogy magyarként igazán rangos nemzetközi design díjakat nyertem, és olyan szakmai lapok címlapjára került fel a találmányom, ahol magyar építészeti produktum sok évtizede nem szerepelt. Olyan dolgot csináltam, ami érdekli a világot és ezért jó dolgozni" - mondta a Szeged.ma című lapnak tavaly decemberben, amikor a Magyarország példaértékű fiatal vállalkozója, vagyis az 50 Példakép közé választották Losonczi Áront.
 

Sándor Szandra - Nanushka

A fiatal magyar ruhatervező, Sándor Szandra a "nanushka" márka kitalálója. Első kollekciójával 2006-ban robbant be a divat világába, amikor elnyerte az Év Fiatal Divattervezője díjat. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a ruhái, és Los Angeles-től Tokióig a világ számos nagyvárosában megtalálhatók.

             Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet             
Fotó: flickr.com
 

Kenguru elektromo s autó

Varga Zsolt tervezte azt a különleges járművet, melyet kerekesszékből közvetlenül is lehet vezetni. A Kenguru névre keresztelt elektromos mini autót a hazai Rehab Zrt.-nél fejlesztette ki már több mint egy évtizede, ám forráshiány miatt Magyarországon nem sikerült beindítani a sorozatgyártást. A kocsi dizájnja Varga Zsolt formatervező autó- és motortervező nevéhez fűződik, a jármű 2002-ben Ipari Formatervezési Nívódíjban részesült.

A Rehab nem védette le az autót, ezért Kissároslaki István, a cég korábbi kereskedője a járműre alapozva egy céget alapított. Egy kerekesszékben élő amerikai nő látott fantáziát a Kenguruban: alapított egy céget Texasban, amely felvállalta az autó gyártását. A kocsi komoly sikerre számíthat, egy beszédében már az amerikai elnök is méltatta.

Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet
Fotó: magyarnews.com

Fehér Gyula - Ustream

A 2007-ben indult Ustream.tv magyar vállalkozás, ugyanis a szolgáltatást a két amerikai veterán katona, Brad Hunstable és John Ham mellett egy magyar webfejlesztő, Fehér Gyula alapította. A cél az volt, hogy átlagemberek élőben közvetíthessenek videókat. Arra kerestek megoldást, hogy az Irakban szolgáló katonák könnyebben tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal. Ma 80 milliónál is többen használják havonta. San Francisco ad otthont a központnak, de Los Angelesben és Budapesten is vannak irodáik.

Magyarok, akikre az egész világ büszke lehet
Fotó: behind.ustream.tv

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És hogy mi, magyarok miben vagyunk még híresek? Egy TÁRKI-kutatás szerint a magyarok 90 százaléka úgy gondolja, hogy tízből hét ember nagyon büszke a magyar lányok szépségére, és a válaszadók 90 százaléka szerint a magyar konyha is világszínvonalú.

Források: magyarbrands.hu, facebook.com/tehetseg, jointventure.hu, szellemitulajdon.hustarity.hu, mtro.hu, MTI, Forbes magazin, angol és magyar nyelvű Wikipedia.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: karrier, innováció, vállalkozás, siker, magyar, feltaláló